Kan een hond samen met een konijn?

Soms ontstaan er bijzondere vriendschappen tussen dieren. Een van de meest ongebruikelijke vriendschap is die tussen hond en konijn: roofdier en prooidier. Wil je deze twee met elkaar introduceren? Dan is het belangrijk om te weten dat dit niet vanzelf gaat. Van nature zal een hond achter het konijn aan willen rennen. Het konijn heeft een grote drang tot vluchten.

Daarnaast moet je rekening houden met het ras van de hond. Sommige rassen hebben een sterk jachtinstinct, zoals terriërs, dashonden, spaniels en retrievers. Terwijl andere rassen het konijn voornamelijk op willen jagen, zoals herdershonden of border collie’s.

Het zijn sociale wezens

Honden zijn heel sociaal. Van nature leven ze in een roedel, bestaande uit meerdere honden uit eenzelfde familie. Konijnen leven ook in familieverband. Wanneer je dit tegenover elkaar zet, dan zijn zowel honden als konijnen hele sociale wezens.

Toch kan een konijn geen hond vervangen, en andersom. Je moet dus geen hond en konijn samenhouden om ze te dwingen met elkaar te leven. Maar ze kunnen wel aan elkaar wennen, en er kan uiteindelijk zelfs een mooie vriendschap uit ontstaan.

Empathie tonen

Het bijzondere aan honden is dat ze empathie kunnen tonen. Niet alleen richting andere honden en mensen, maar ook richting andere dieren zoals konijnen. Honden hebben de neiging om hechte banden te vormen.

Konijnen met hun natuurlijke voorzichtigheid

Het konijn is een prooidier. Dit betekent dat hij van nature voorzichtig aan oplettend is. Konijnen zullen elkaar waarschuwen wanneer er gevaar dreigt. Dit doen ze door met hun poten op de grond te stampen. Andere konijnen zoeken hierdoor direct de veiligheid op.

Zoiets zie je wanneer je konijn geen honden gewend is. Zodra je hond in zijn buurt komt, stampt hij met zijn achterpoten op de grond. Dat is dus geen dreigement maar een waarschuwing.

Een onwaarschijnlijke vriendschap tussen hond en konijn

Soms gebeurt het vanzelf: een vriendschap tussen hond en konijn. Dit ontstaat wanneer deze huisdieren samen in hetzelfde gezin opgroeien. Hierbij leren ze elkaar op jonge leeftijd kennen. In dit soort situaties accepteren ze elkaar als onderdeel van het gezin.

Soms ontstaat er een onverwachte vriendschap, op latere leeftijd. Het is fascinerend om te zien hoe twee verschillende diersoorten elkaar kunnen begrijpen.

Het voordeel van vriendschap tussen hond en konijn

Zowel voor een hond als een konijn kan de bijzondere vriendschap verschillende voordelen hebben. Honden zijn sociaal aangelegd en hebben behoefte aan gezelschap van andere honden of mensen. Maar dit kan ook het gezelschap van een dier zoals een konijn zijn.

Een konijn brengt de speelse kant van een hond naar boven. Daarnaast kan een hond bescherming bieden, waardoor het konijn zich veilig voelt.

Tips om een hond samen met een konijn te houden

Het is niet aan te raden om hond en konijn gelijk bij elkaar los te laten. Waarschijnlijk zal de hond op het konijn afspringen. Hij kan hem zelfs verwonden of doden. De introductie moet soepel verlopen. Neem daarom de tijd voor de eerste kennismaking.

Allereerst zorg je ervoor dat beide dieren in hun eigen omgeving zijn. Dit betekent dat de introductie thuis plaatsvindt, en zeker niet in een dierenwinkel of ergens op een vreemde plek.

Maak bij voorkeur gebruik van een neutrale ruimte. Bijvoorbeeld een afgesloten tuin, of een kamer waar zowel hond als konijn normaal niet komt.

Verder is het belangrijk dat de introductie op een veilige manier verloopt. Dit doe je door het konijn op schoot te nemen of achter een omheining te plaatsen, zodat de hond er niet direct bij kan.

Een veilige omheining voor het konijn


Een veilige plek om zich terug te trekken

Bij de introductie zal het konijn het meest angstig zijn. Daarom is het belangrijk dat het dier zich op een veilige plek terug kan trekken. Bijvoorbeeld een afgesloten hok of een konijnenverblijf. Wanneer de introductie binnenshuis of op je schoot plaatsvindt, dan moet het konijn zich achter jou of onder een dekentje kunnen verbergen.

Zodra het konijn zich verbergt, moet je de hond terugroepen. Het is niet de bedoeling dat deze het konijn blijft opzoeken. Geef het konijn de kans om tot rust te komen.

De hond goed socialiseren

Wanneer een hond niet goed is gesocialiseerd, kun je hem niet samenhouden met een konijn. De hond moet gewend zijn om in verschillende situaties terecht te komen. Het dier moet eerder in aanraking zijn geweest met verschillende mensen en dieren, ook al is dit van een afstand.

Daarnaast moet de hond goed naar commando’s luisteren. Wanneer de hond te druk wordt moet je hem het commando kunnen geven dat hij gaat zitten, liggen of afstand neemt.

Houd er rekening mee dat sommige rassen drukker zijn of de neiging hebben om achter het konijn aan te rennen. Houd de introductie daarom goed in de gaten en zorg dat je hond naar commando’s luistert.

Let op de lichaamstaal tussen hond en konijn

Het is belangrijk dat je de lichaamstaal van beide dieren begrijpt. Je moet tekenen van agressie of angst herkennen. Zodra je merkt dat de hond agressief wordt, is het belangrijk om hem direct van het konijn weg te leiden.

Een agressieve hond herken je aan de volgende signalen:

  • Grommen of de tanden laten zien
  • Een starre of stijve lichaamshouding
  • De vacht opzetten, met name op de rug en rond de nek
  • Fixeren op het konijn
  • Opstaande oren
  • Een versnelde ademhaling

Herken ook het jachtinstinct, want dit kan ertoe leiden dat de hond het konijn onverwacht grijpt. Dit zijn de kenmerken van een jachtinstinct:

  • Gespitste oren
  • Voorpoten opheffen
  • De blik gefixeerd op het konijn
  • Zeer stil worden
  • Lichaam laag bij de grond

Ook bij dit soort signalen is het beter om de hond even van het konijn weg te leiden. Daarnaast is het belangrijk om angst bij het konijn te herkennen. Dit zijn de signalen van een angstig konijn:

  • Bevriezen en stokstijf blijven staan
  • Terugtrekken in een schuilplaats
  • Trillen of beven
  • Overmatig knagen of graven
  • Gespannen lichaamshouding

Heb je het idee dat het konijn bang is? Geef hem de gelegenheid om zich terug te trekken en haal de hond bij hem weg.

Een hond en een konijn alleen laten

Hoe goed het ook tussen hond en konijn gaat, je mag ze nooit alleen laten. De hond is en blijft een roofdier. Er kan altijd iets gebeuren waardoor hij plots aanvalt. Dit kan zelfs na jaren van vriendschap ontstaan. Het probleem met het konijn is dat hij te klein en te zwak is om zich te verdedigen. Daar waar een andere hond zich wel zou kunnen verdedigen.

Zorg dus dat je de hond nooit alleen thuislaat met het konijn. Maar ook niet alleen in de tuin met elkaar laat spelen. Er moet altijd toezicht zijn.

Ga je van huis? Doe het konijn in zijn hok of konijnenren, zodat de hond er niet bij kan. Zo weet je zeker dat er geen ongelukjes kunnen gebeuren.

Welke hondenrassen kunnen goed samen met konijnen?

Sommige rassen zijn te onstuimig om met een konijn samen te houden. Terwijl andere hondenrassen prima samengaan met konijnen. In de tabel hieronder zie je welke hondenrassen als konijnvriendelijk bekend staan.

HondenrasBeschrijving
Golden RetrieverSociaal, vriendelijk en geduldig.
Labrador RetrieverVriendelijk, tolerant en goed met andere dieren.
Cavalier King Charles SpaniëlZachtaardig, vriendelijk en goed in het omgaan met andere huisdieren.
BeagleSociaal, nieuwsgierig en met de juiste training kunnen ze goed samenleven met andere huisdieren.
BoxerSpeels, energiek en met de juiste introductie kunnen ze goed overweg met konijnen.
PoedelIntelligent, vriendelijk en reageert vaak goed op andere dieren.

Bedenk dat het niet alleen afhangt van het hondenras, maar ook de persoonlijkheid, opvoeding en socialisatie van beide dieren. Houd daarom de interactie tussen deze dieren altijd in de gaten en bouw de vriendschap geleidelijk op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven