De benaming van een hond zonder ras

Er bestaan meer dan 350 rassen die officieel door de FCI erkend zijn. Maar er zijn nog veel meer onofficiële rassen en kruisingen. Zolang het een niet-officieel erkend is, spreek je van een hond zonder ras. Meestal noem je zoiets een bastaardhond. Maar dit klinkt zo naar, want er zijn ook veel niet-erkende rassen die in populariteit groeien.

Voorbeelden van niet erkende rassen

Er bestaan heel wat kruisingen die niet als ras zijn erkend. Maar ze zijn wel erg geliefd als gezinshond. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Amerikaanse bulldog
 • Amerikaanse naakthond
 • Amerikaanse toy terriër
 • Boerboel
 • Boerenfox
 • Chodsky pes
 • Markiesje
 • Oudduitse Herder
 • Patterdale terriër
 • Puggle
 • Schafpudel
 • Silken Windhound

Verder zijn ook veel Doodles (poedelkruisingen) niet officieel erkend. Veel van bovenstaande kruisingen bestaan al heel lang. Eigenlijk al zo lang dat veel mensen denken dat het om officiële rashonden gaat. Maar dat zijn ze dus niet.

Verdiep je in de wereld van de hondenrassen. De hondenencyclopedie staat voor je klaar.


Hoe noem je een hond zonder ras?

Veel honden zonder ras zijn directe kruisingen van twee rashonden. Wanneer kruisingen weer met elkaar kruisen, ontstaat er een flinke mengeling. Na 2 tot 3 generaties zijn de oorspronkelijke kenmerken van de rashonden nauwelijks meer herkenbaar.

Soms proberen fokkers de raskenmerken vast te houden. Bijvoorbeeld bij Doodles en bij boerenfoxen. Of de Amerikaanse pitbull terriër.

Een hond zonder ras heeft verschillende benamingen. Soms wordt het een kruising genoemd, naar een meer algemene benaming is bastaard. Een bastaardhond behoort niet tot een specifiek hondenras.

Vroeger werd er veel over een vuilnisbakkenras gesproken, oftewel een vuilnisbakkie. Dit is een verouderde term die je niet meer zo snel tegenkomt.

De ouders van een bastaardhond

Bij veel bastaardhonden is het moeilijk om te bepalen welke ras in de voorouders zit. Dit komt omdat meerdere bastaardhonden elkaar gekruist hebben. De ouders van de bastaardhond zijn ook bastaarden, en hun ouders ook weer. Dit zie je bijvoorbeeld veel bij zwerfhonden.

Het voordeel van bastaardhonden is dat ze niet eenzijdig worden doorgefokt. Hierdoor ontstaat er een grote genetische variatie. Dit vermindert de kans op erfelijke ziekten. Soms wordt een bastaardhond gekruist met een rashond, om inteelt en vervelende ziekten te voorkomen.

Uiterlijke kenmerken van een bastaard

Een kruising die ontstaan is uit twee rashonden, heeft specifieke uiterlijke kenmerken. Bijvoorbeeld de populaire Labradoodle, die de vacht van een poedel en het uiterlijk van een labrador heeft. Omdat dit positieve eigenschappen zijn, in combinatie met de intelligentie en het zachtaardig karakter, worden deze kenmerken middels een fokprogramma in stand gehouden.

Bij een bastaardhond is dit niet van toepassing. Er zijn geen specifieke uiterlijke kenmerken aanwezig.

Het karakter van bastaardhonden

Ondanks dat bastaards geen herkenbare uiterlijke kenmerken hebben, zijn ze vaak heel lief en speels. Ook zijn ze erg aanhankelijk. Doordat erfelijke ziekten minder vaak voorkomen, zijn ze gezonder en worden ze vaak ouder. Dit heeft ook te maken met het ontbreken van inteelt.

Een bastaardhond of een vuilnisbakras is een prima keuze voor het gezin. Het zijn vaak hele lieve honden die goed overweg kunnen met kleine kinderen en andere huisdieren. Je hebt er een maatje voor het leven aan.

Waar vind je een hond zonder ras?

Meestal worden honden zonder ras op sites zoals Marktplaat en Speurders aangeboden. Ook kom je ze vaak in een dierenasiel tegen. Helaas zijn er maar weinig mensen die bewust een bastaardhond fokken. Meestal is dit toeval, of komt het net zo uit. Bijvoorbeeld omdat de eigenaar van een hond eens een nestje wil proberen.

Het zijn dus vaak toevalstreffers, maar wel de juiste. Want een hond zonder ras is in veel gevallen veel sterker en gezonder. En bovendien ook nog eens goedkoper.

Dit betaal je er voor

Honden zijn de laatste jaren fors duurder geworden. Tegenwoordig betaal je makkelijk tussen de € 700 en € 1500 voor een pup van een rashond. Een bastaardhond is vaak een stuk goedkoper en kost ergens tussen de € 300 en € 600 voor een pup.

Houd er wel rekening mee dat sommige niet officieel erkende rassen wel weer duurder zijn. Bijvoorbeeld een kruising poedel (Doodle), een oud Duitse herder of een Amerikaanse Bulldog. Deze honden worden vaak als rashond gezien, maar zijn het niet. Maar juist door hun populariteit wordt er bewust mee gefokt. Deze vallen dan ook niet direct onder de bastaardhond.

Handige weetjes

 • In Nederland is de Labrador retriever de meest populaire hond, gevolgd door de Golden retriever.
 • Tot de gevaarlijkste honden behoren de pitbull, rottweiler en Duitse herder.
 • Ook rasloze honden kunnen gevaarlijk zijn of snel bijten, afhankelijk van het ras waarmee ze gekruist zijn.
 • De border collie is de meest slimme hond ter wereld. Ook kruisingen met dit ras zijn betrekkelijk slim.
 • Rashonden kom je niet zo snel in een dierenasiel tegen. Hiervoor moet je toch bij een fokker zijn.
 • Fokkers verkopen doorgaans één hondenras, maar soms fokken ze meerdere rassen.
 • Een fokker met puppy’s van verschillende rassen en kruisingen, is soms een handelaar of een broodfokker.
 • Veel hondenrassen krijgen te maken met gezondheidsproblemen. Bij bastaardhonden komt dit nauwelijks voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven