Een babymuis gevonden en verzorgen

Muizen zijn snel vruchtbaar. Vanaf vijf weken oud kunnen ze zich voortplanten. Meestal zit het nest goed verborgen, maar soms gebeurt het dat je een baby muis vindt. Jonge muizen kunnen zichzelf niet goed warm houden. Ook zijn ze voor voedsel afhankelijk van hun moeder. Tref je één of meerdere hulpeloze babymuisjes aan, dan is het belangrijk om ze te helpen overleven.

Kijk of de moeder in de buurt is

Soms lijken het om hulpeloze baby muisjes te gaan, maar zijn ze redelijk zelfstandig. Na ongeveer 2,5 weken verlaten de jongen het nest. Ze blijven nog wel een tijdje bij hun moeder. Kijk dus eerst of moeder in de buurt aanwezig is. Het beste kun je een paar minuten van een afstand blijven kijken.

Komt niemand het jonkie halen? Probeer het dan te vangen. Houd er rekening mee dat ook jonge muisjes ontzettend snel kunnen zijn.

Warm houden

Tot het muisje twee weken oud is, moet hij warm gehouden worden. Vaak weet je niet hoe oud het gevonden diertje is. Daarom vind je hieronder een lijstje met de ontwikkeling.

  • Vlak na de geboorte: kaal, blind en hulpeloos
  • 3 dagen oud: de vacht begint te groeien
  • 10 dagen oud: de vacht is volledig ontwikkeld
  • 12 dagen oud: de oogjes gaan open en de snijtanden zijn zichtbaar
  • 14 dagen oud: ze verkennen hun omgeving en eten wat voer
  • 17 dagen oud: ze verlaten het nest en verkennen samen met hun moeder de omgeving
  • 21 dagen oud: ze eten volledig zelfstandig
  • 28 dagen oud: de jonkies zijn geslachtsrijp

Het warm houden van een baby muis kan met behulp van een warmtelamp of een warmtemat. Voor zo’n klein diertje is een warmtemat met een vermogen van 5 W meer dan voldoende.


Geef het muisje iets om zacht op te liggen, bijvoorbeeld een zachte doek of wat stro.

Een jonge muis met de hand grootbrengen

Het is niet makkelijk om een baby muis met de hand groot te brengen. Hoe jonger het dier, hoe kleiner de slagingskans.

Het hangt ook van je ervaring af of het muisje het overleeft. Voor een onervaren iemand is het slagingspercentage ongeveer 25%. Daarom is het belangrijk om eerst zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Hieronder zie je hoe je een jonge muis met de hand groot brengt.

Benodigdheden voor het voeden van een baby muis

Tot het diertje drie weken oud is heeft het melk nodig. Tussen de twee en drie weken oud eet en drinkt de muis zelfstandig, waardoor je de melk met een lepeltje of op een schaaltje aan kunt bieden. Is het diertje jonger dan 14 dagen, dan moet je gebruik maken van een klein flesje of een penseel.

Dit heb je nodig voor het voeden van een baby muis:

  • Melk, FoxValley 30/50 is hier geschikt voor
  • ORS (tegen diarree)
  • Penseel

Meng 3 delen van het melkpoeder met 2 delen water. Doop het penseel in de melk en laat het jonge muisje ervan sabbelen. Herhaal dit wanneer het penseel droog is. Je kunt ook gebruik maken van een flesje met een speentje, maar de meeste speentjes zijn te groot voor jonge muisjes. Probeer geen melk met een spuitje in de keel te brengen, de jonge muis kan hierdoor stikken.

Het alternatief is gebruik maken van een rietje of een pipetje. Laat telkens enkele druppeltjes melk in het bekje vallen. Zodra er vocht uit het neusje komt, is dit een teken dat je teveel melk hebt gegeven.

Bij diarree kan het jonge dier uitgedroogd raken. In dit geval is het aan te raden om tijdelijk ORS te geven.

Het voedingsschema

Hoe vaak een muis melk moet krijgen hangt van de leeftijd af:

  • 0-1 weken: 6 tot 8 keer per dag
  • 1-2 weken: 5 tot 6 keer per dag
  • 2-3 weken: 4 keer per dag

Geef net zoveel per keer, totdat het buikje mooi rond is. Tussen de voedingen moet altijd een paar uur zitten.

De behoefte doen

Babymuizen moeten gestimuleerd worden om te poepen en te plassen. Na elke voeding neem je een wattenbolletje en doopt dit in warmwater. Wrijf je mee zachtjes over de genitaliën, net zolang totdat hij zijn behoefte heeft gedaan.

Meer voedingsstoffen nodig

Jonge muisjes kunnen nog niet goed zelf eten. Afhankelijk van de leeftijd is het aan te raden om ze aan normaal voer te laten wennen. Het beste begin je met zacht voer. Maak bijvoorbeeld een papje van melk en brood. Vermaal ook wat groente en fruit, dit kunnen jonge muisjes wat makkelijker eten. Verder kun je denken aan meelwormen, die zijn erg zacht en makkelijk weg te krijgen. Hierna kun je overstappen op hamstervoer of muizenvoer, dat je in het begin nog kunt bevochtigen.

Begin met vast voedsel zodra de ogen open zijn. Maar blijf wel melk geven totdat het diertje ongeveer vijf weken oud is.

Zo lang kan een baby muis zonder eten

Hulpeloze babymuisjes moeten dagelijks melk krijgen. Ze kunnen niet langer dan 12 uur zonder vocht. Anders droogt de muis uit en sterft hij snel. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk met het geven van melk te beginnen.

Een wat oudere muis kan enkele dagen zonder eten, mits hij van tevoren goed heeft gegeten. Maar voor jonge dieren is dit vaak niet het geval. Ze groeien hard en verbruiken hierbij veel energie.

Een volwassen muis eet 3,5 tot 5 g voedsel per dag. Hierbij is het belangrijk dat minimaal 40% van het voedsel uit vocht bestaat. Gaat het om uitsluitend droogvoer, dan moet een volwassen muis dagelijks 4 tot 7 ml water drinken.

Wat je nog moet weten bij het verzorgen van een wilde babymuis

Hoewel het veel werk is, kun je met de juiste voorbereiding een babymuis gezond volwassen laten worden. Wanneer je een nest babymuisjes vindt is het belangrijk om enkele uren af te wachten. De moeder kan uit angst zijn weggerend, of is op zoek naar voedsel. Komt de moeder binnen 3 uur niet terug, dan heeft ze het nest verlaten of is haar iets overkomen.

Wanneer je buiten een enkel babymuisje rond ziet lopen, kan het dat deze verdwaald of verstoten is. Wanneer er geen witte banden op de buik aanwezig zijn, betekent dit dat het muisje de afgelopen 4 uur niks gegeten heeft, en dus wees is.

Bied aan zeer jonge dieren altijd vloeibare voeding. Koeienmelk is niet geschikt. Kies een plaats daarvan voor melk voor knaagdieren, speciale kittenmelk of, in geval van nood, zuigelingenvoeding die met soja is gemaakt (geen koemelk).

Muizen kunnen ziektes overdragen

Het is belangrijk om te weten dat muizen bepaalde ziektes over kunnen dragen. Daarom hanteer je wilde muizen altijd met (latex) handschoenen. Wil je geen handschoenen dragen, des en teer je handen dan wanneer je in aanraking bent geweest met het jonge muisje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven