In Nederland en België leven verschillende soorten muizen. Het meest bekend is de huismuis. Maar je hebt ook dwergmuizen, bosmuizen, woelmuizen en slaapmuizen. Huismuis en zijn geen beschermde diersoorten. Dit betekent dat je ze mag vangen of bestrijden. Je mag ze zelfs als huisdier houden. Heb hier interesse in? In deze gids lees je alles wat je moet weten om een wilde muis als huisdier te houden.
Kenmerken van de huismuis
Het is belangrijk om te achterhalen of je een huismuis of een andere soort als huisdier gaat houden. Veel soorten zijn beschermd. Je mag ze niet vangen en alleen op een diervriendelijke manier verjagen. De huismuis mag je wel als huisdier houden.
De westelijke huismuis (Mus musculus) komt niet alleen in de Benelux maar ook in andere delen van Europa voor. Zelfs in Amerika, Australië, Afrika en Azië.
De vacht is bruingrijs van kleur. De buik heeft een iets lichter kleurtje eens de huismuis heeft grote ogen en oren. Aan zijn voorpoten heeft hij vier vingers, aan de achterpoten vijf. De staart is bijna net zo lang als zijn lichaam.

Wilde muizen ruiken een beetje muf. Dit komt omdat ze met hun buikjes over de grond wrijven. Hierdoor ontstaan er urinesporen.
Zo vang je een wilde muis
Voordat je een wilde muis in huis neemt, moet je er wel een vangen. Wilde muizen kun je namelijk niet kopen. De exemplaren die je bij kwekers en dierenwinkels tegen komt, zijn tamme muizen. Deze stammen van de laboratoriummuis af.
Het levend en wel vangen kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een speciale vangkooi. Hierbij leg je wat lokaas. Wanneer de muis op het aas afkomt en hij brengt een pinnetje of een platform in beweging, dan gaat er een klepje dicht. Hierdoor zit de muis gevangen.

Heel soms komt het voor dat de muis toch uit de val weet te ontsnappen. Maar bij een volgende poging heb je hem te pakken.
Het alternatief is een emmer gebruiken. Je legt iets op de emmer waar de muis overheen moet lopen. Zodra hij op een kantelpunt uitkomt, valt hij in de emmer.
Het verblijf van de wilde muis
Voordat je een wilde muis vangt, zorg je dat zijn kooi of hok klaarstaat. Een wilde muis zal er alles aan doen om te ontsnappen. Een standaard kooi kan hierdoor ongeschikt zijn, omdat het diertje kan ontsnappen zodra je de kooi openmaakt. Je zou bijvoorbeeld voor een glazen of plastic bak met deksel kunnen zorgen. Wanneer dit hoog genoeg is, heeft de muis niet zo snel de kans om eruit te rennen wanneer je de bak openmaakt.
Je kunt natuurlijk ook een normale kooi kopen. In dit geval moet je voor een speciale muizenkooi kiezen. Deze heeft de tralies dichter op elkaar staan.
Bekijk muizenkooien in de webshop
Het diertje heeft voldoende beweging nodig. Plaats een loopwiel in de kooi. Wat wc-rolletjes zal het diertje ook leuk vinden. Het kan hier lekker doorheen rennen of zich erin verschuilen. Maar ook zijn tandjes erin zetten.
Zorgt ook voor een schuilhokje of een nachthokje. Wilde muizen houden niet van hangmatten, daar doen ze weinig mee behalve kapot knagen.
Het voedsel
Van nature zijn wilde muizen alleseters. Je kunt hem gemengd konijnenvoer geven. Ook is het mogelijk om speciaal muizenvoer te kopen, maar dit hoeft niet perse. Speciaal muizen is duurder dan gemengd konijnenvoer.
Verder eten ze granen en zaden, noten, insecten, wormen en wortelen. Ze houden vooral van eiwitrijk en vetrijk voedsel.
Overdag of ‘s nachts
Huismuizen zijn vooral in de nachtelijke uren actief. Dit betekent dat je hem overdag niet zo snel ziet spelen. Toch kan dit na een tijdje wel het geval zijn, omdat hij een beetje aan het menselijke ritme went. Je moet dit echter niet afdwingen.
Eén of meerdere muizen
De huismuis leeft in kleine familiegroepjes. Het beste zou zijn wanneer je hem soortgenoten aan kan bieden. Maar je kunt niet zomaar andere muizen erbij zetten die niet tot de familie behoren. Dan gaan ze elkaar aanvallen.
Zet eens twee muizenvallen naast elkaar. Wanneer je in elke val één muis op dezelfde dag vangt, dan weet je zeker dat deze twee tot dezelfde familie behoren.
Houd er rekening mee dat twee mannetjes kunnen gaan vechten. Wanneer je dit merkt, is het beter om ze uit elkaar te halen. Een mannetje en een vrouwtje zullen uiteindelijk jongen krijgen. Dat gaat razendsnel, voordat je het weet heb je tientallen jonge muizen.
Een wilde muis tam maken
Huismuizen zijn cultuurvolgers. Dit betekent dat ze de mens volgen, omdat hier altijd beschutting en voedsel is. Je ziet dat huismuizen ook minder bang voor mensen zijn dan bijvoorbeeld bosmuizen.
Toch kan het lastig zijn om een wilde muis tam te maken. Maar niet onmogelijk. Gaat het om een heel jong muisje, dan heb je hier het minste werk aan. Door hem regelmatig op te pakken, went hij snel aan jou. Let op want muizen kunnen bijten, ook jonge muisjes.
Een volwassen huismuis kan maken vraagt veel geduld. Waarschijnlijk zal het dier nooit helemaal tam worden, en overlijdt hij voordat het een vrolijk huisdier is geworden.
Dit zijn de stappen om een muis tam te maken:
- Vermijd harde geluiden
- Laat de muis via de tralies of het rooster aan je hand snuffelen (let op voor bijten)
- Zodra dit enkele dagen goed gaat, open je het deurtje en leg je jouw hand in de kooi of het hok
- Houd wat lekkers in je hand en wacht geduldig af of de muis het lekkers komt halen
Tip: het helpt om enkele uren van tevoren zijn voer weg te halen, zodat hij honger heeft. Verder is het aan te raden om het tam maken in de avonduren te doen, wanneer hij actief is.
Eet de muis vaker uit je hand? Dan kun je proberen om hem aan te raken of op te pakken. Meestal werkt het om hem eerst voorzichtig met een vinger aan te raken en je vinger weer terug te trekken. Zo ziet hij dat hij niet bang hoeft te zijn. Langzaam bouw je dit op, totdat je hem op kunt pakken.
Tip: leg wat lekkers in het midden van je hand neer, zodat de muis op je hand moet gaan zitten. Beweeg af en toe je hand een beetje omhoog, dan kan de muis aan je bewegingen wennen.
Mag je een huismuis of een veldmuis houden?
Huismuizen en ook veldmuizen zijn geen beschermde dieren. Wil je hem als huisdier houden, dan is de huismuis het meest geschikt.
Houd er wel rekening mee dat wilde muizen ziektes bij zich kunnen dragen. Het is aan te raden om het diertje eerst een tijdje apart te zetten, om te kijken of hij niet ziek is. Zwangere vrouwen mogen geen hokken of kooien van (wilde) muizen schoonmaken.
