Kunnen zilvervisjes bijten of steken?

Zilvervisjes, je komt ze regelmatig in huis tegen. Kunnen zilvervisjes bijten of steken? Je zou het denken want ze bewegen zich razendsnel door je woning voort. Hierdoor krijg je ze lastig te pakken. Het is niet ondenkbaar dat ze uit verdediging bijten of steken. Maar is dit wel zo? Ontdek het geheim van zilvervisjes.

Zilvervisjes in huis

Het is vaak wat lastig om te bepalen of je zilvervisjes of papiervisjes in huis hebt. Zilvervisjes leven van voedingsmiddelen met zetmeel of koolhydraten. Denk hierbij aan brood, pasta, aardappelen en meel. Zilvervisjes kunnen ook cellulose en hiermee papier en behang verteren. Papiervisjes leven voornamelijk van papier, karton en behang.

De kans is dan ook veel groter dat je zilvervisjes in huis hebt. Deze houden van een vochtige omgeving. Daarom kom je ze vaker in de keuken, de badkamer maar ook op de slaapkamer tegen.

Kunnen zilvervisjes bijten?

Wanneer je naar het zilvervisje kijkt dan heeft deze aan de voorzijde twee sprieten en monddelen. Met die monddelen kauwt het zilvervisje op zijn voedsel. Kunnen zilvervisjes bijten? Ja, ze bijten in voedsel. Maar ze kunnen geen mensen bijten. Hier zijn de kaken niet krachtig genoeg voor.


Kunnen zilvervisjes steken?

De achterkant van het sobere visje ziet er een beetje eng uit. Je ziet hier namelijk vier puntige uitsteeksels en een soort van staartje. Juist dit staartje lijkt op een angel. Kunnen zilvervisjes steken? Nee hoor, zilvervisjes steken niet. Dat puntige staartje is dus echt een staartje en geen angel of steekwapen.

Zilvervisjes beet is een fabel

Je hoort wel eens over een zilvervisjes beet. Maar zoals eerder gezegd kunnen zilvervisjes niet te bijten of steken. Een zilvervisjes beet is dus een fabel. Zie je zilvervisjes in huis en heb je ergens een bij wondje? Waarschijnlijk is dit bijtwondje van een ander insect afkomstig, bijvoorbeeld bedwantsen of vlooien.

Gezellig: insecten in bed

Heb je zilvervisjes in bed? Dit lijkt misschien gezellig maar dat is het niet. Even voor de duidelijkheid: zilvervisjes bijten of steken niet en eten ook geen huidschilfers. Wat doen zilvervisjes dan in bed? Waarschijnlijk ontbijt je wel eens in bed. Kruimels die tussen het beddengoed blijven liggen, dat trekt zilvervisjes aan.

Zilvervisjes in bed is dus altijd een gevolg van voedsel. Maar ook van een warme en vochtige omgeving. Want dat is waarin zilvervisjes zich goed thuisvoelen.

Zilvervisjes bestrijden met verschillende middelen

Ondanks dat zilvervisjes niet bijten of steken zijn ze wel vervelend. Nee ze verspreiden geen ziektes maar ze richten wel schade aan. Deze schade merk je aan voedselverpakkingen, papier, karton en behang. Bovendien is het onhygiënisch om zilvervisjes door je keuken of voedsel te zien lopen.

Zilvervisjes bestrijden kan op verschillende manieren. Hieronder vind je een aantal methoden die zeker werken.

Zilvervisjes doodslaan

Je ziet een zilvervisje rondrennen. Deze kleine insecten kunnen niet vliegen of springen maar zijn wel razendsnel. Dit maakt het soms lastig om zilvervisjes dood te slaan. Toch lukt het wanneer je ze in een hoek drijft. Wanneer je op een zilvervisjes drukt dan hoor je een krakend geluid. Dit is het pantser wat het begeeft.

Zilvervisjes doodslaan is praktisch wanneer je ze ziet lopen. Bedenk echter dat de meeste van deze insecten goed verstopt zitten. Met doodslaan schakel je er slechts een paar uit.

Bestrijden met geluid

Kun je zilvervisjes bestrijden met geluid? Er zijn apparaten die hoge ultrasone tonen uitzenden. Dit werkt prima bij het verjagen van muizen en ratten of ander ongedierte. Het is nergens bewezen dat zilvervisjes bestrijden met geluid ook effectief werkt. Blijkbaar zijn insecten ongevoelig voor deze geluiden.

Je kunt het uiteraard altijd proberen maar eigenlijk is de aanschaf van dit apparaat weggegooid geld.

Zilvervisjes bestrijden met azijn of lavendel

Vaak wordt er in de bestrijding gebruik gemaakt van huismiddeltjes zoals azijn of lavendel. Dit kan werken maar is niet voldoende effectief. Plaats wat lavendel of een kommetje azijn op plaatsen waar je zilvervisjes ziet. Maar let op, de kans is groot dat deze insecten gewoon een andere verstopplaats of loopplek opzoeken.

Een lijmval

Wil je echt van zilvervisjes afkomen, gebruik dan een speciale lijmval. Hiervan is de werking wel bewezen. Het gaat hier om zogenaamde plintvallen die je strak tegen de plinten plaatst. Het is gebaseerd op het natuurlijke gedrag van zilvervisjes. De insecten lopen rechtstreeks in de lijmval en komen hier niet meer uit.

Naar zilvervisjes bestrijding

Spray tegen zilvervisjes

Ook effectief: een spray tegen zilvervisjes. Hiermee kom je langdurig van zilvervisjes in huis af. Het gaat hier om een chemisch bestrijdingsmiddel, houd hier rekening mee. Dit middel is gedurende 4-6 weken werkzaam. Bovendien laat het product geen vlekken op tapijt of andere stoffen achter.


Eindconclusie zilvervisjes bijten of steken

Je hebt nu kunnen zien dat zilvervisjes niet bijten of steken. Hier hoef jij je dus niet druk om te maken. Eet je huisdier per ongeluk een zilvervisje op? Ook dit is onschadelijk. Maar bedenk dat zilvervisjes ook door je voedsel lopen, dit is helemaal geen frisse gedachte. Laat zilvervisjes daarom niet zomaar rondlopen maar bestrijd ze zo snel mogelijk.

Zorg daarnaast voor een niet al te vochtige omgeving. Een hoge luchtvochtigheid trekt altijd meer zilvervisjes aan. En mocht je ondanks bovenstaande toch een bijtwondje opmerken? Ga dan op zoek naar bedwantsen, vlooien, muggen of andere stekende of bijtende insecten in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven