Aquariumvissen online kopen: zo werkt dat

Het moet niet gekker worden maar aquariumvissen online kopen kan echt! Je bestelt vanaf je computer de vissen die je graag wil hebben. Vervolgens brengt een koerierdienst de aquariumvissen thuis. Wat kost dit en nog belangrijker: komen vissen wel veilig en gezond aan?

Het verdwijnen van aquariumzaken

Dat je aquariumvissen online koopt heeft alles te maken met het verdwijnen van aquariumzaken. Steeds meer mensen zijn online hun dierbenodigdheden gaan bestellen. Er kwamen steeds meer dierenwebshops bij. Hier konden dierenspeciaalzaken niet meer tegen op botsen.

SuperFish Nano eco Heater

Aquariumverwarming 

Door het verdwijnen van dierenzaken en aquariumzaken is er wel een nieuw probleem ontstaan: waar koop je aquariumvissen? Dat doe je tegenwoordig dus gewoon online. Net zo makkelijk en je hoeft de deur niet uit.

Voordelen van online bestellen

Waarom zou je aquariumvissen online kopen? Omdat je alle tijd hebt om de aquariumvissen goed te bekijken. Geen verkoper die je in je nek staat te hijgen. Bovendien ben je niet aan openingstijden gebonden. Een webshop is immers 24 uur per dag geopend.

Nog een voordeel is dat je vaak voordeliger uit bent. Zo betaal je voor een knipstaart online gemiddeld € 2,25, in een aquariumzaak ben je al snel € 2,75 kwijt. Wanneer je 10-30 vissen tegelijkertijd bestelt betekent dit een aardige kostenbesparing.

Bezoek de aquarium webshop

Nadelen van aquariumvissen online kopen

Is dat eigenlijk niet zielig, aquariumvissen online kopen? Natuurlijk heeft het ook wat nadelen. Ten eerste moet je van wat standaard plaatjes uitgaan. Je ziet niet of een vis gezond is en hoe groot of hoe oud deze is. Ook het gedrag kun je niet observeren.

Een ander nadeel is dat je geen advies ontvangt. Hierdoor kan het voorkomen dat je verschillende vissen bestelt die niet bij elkaar passen.

Aquariumvissen laten bezorgen

Wanneer je aquariumvissen online koopt dan worden deze bezorgd oftewel bij je thuis afgeleverd. Handiger kan niet. De vraag is of de bezorging wel goed verloopt.

Natuurlijk worden aquariumvissen niet met de normale post verzonden. Wanneer de leverancier of de dierenwebshop dit wel doet dan overleven de vissen dit waarschijnlijk niet. Bij het laten bezorgen van aquariumvissen wordt altijd gebruik gemaakt van een speciale koerierdienst.

Voor deze koerierdienst betaal je tussen de € 5 en € 15 bezorgkosten. Dit is misschien hoger dan normale pakketpost maar er wordt zorgvuldig met de vissen omgegaan. Het kan ook dat het bedrijf een eigen transportdienst heeft. In dit geval wordt je op een bepaalde route gepland. Hierdoor kan de bezorgdatum iets later zijn dan gewenst.

Het transport van de vissen

Aquariumvissen online kopen is zo gebeurd, maar hoe zit het met het transport? Het is belangrijk dat dit goed gebeurt. De vissen worden in transportzakken met extra zuurstof gedaan. Vervolgens gaan de zakken in tempex-dozen. Dit zorgt ervoor dat het water zijn temperatuur niet verliest.

Dit is vooral belangrijk voor tropische vissen, die de voorkeur geven aan water met een wat hogere temperatuur. Transportzakken zijn ideaal om vissen te vervoeren. De vissen zijn goed beschermd en kunnen zich niet verwonden. Uiteraard worden er niet teveel vissen in een transportzak gedaan en zitten alleen vissen van dezelfde soort bij elkaar. Uitgezonderd vissen die niet samen kunnen met andere soortgenoten.

Wat te doen wanneer vissen ziek of dood aankomen?

Bij bezorging is het belangrijk om de vissen direct op gezondheid te controleren. Bekijk of ze goed rondzwemmen en alert zijn. Ziet het er naar uit dat een vis ziek of is deze zelfs dood? Geef dit onmiddellijk bij de bezorger of de verkopende webshop aan.

In veel gevallen krijg je zieke of dode vissen vergoed. Dit betekent je geld terug of er worden nieuwe vissen bezorgd. Maak voor de zekerheid vooraf een foto van de zieke of dode vis, het liefst terwijl deze nog in de transportzak zit.

Het aquarium voorbereiden

Voordat je de nieuwe vissen omvangt is het belangrijk om het aquarium voor te breiden. Je kunt van leidingwater heel goed geschikt aquarium na te maken. Dit gebeurt met speciale water voorbereider. Waarom moet je het aquarium en met name het water voorbereiden? Een leidingwater zitten stoffen die niet wenselijk zijn voor in het aquarium. Ze hebben invloed op de vissen, de planten, slakken en andere zaken.

Ciano Aquarium 60 Led Cf80

60x30x34 cm 

Zo horen chloor, koper, zware metalen maar ook pesticiden zeker niet in aquariumwater thuis. Daarnaast kan het water te zacht zijn. Dit is goed voor vissen en planten maar de pH-waarde is onstabiel. Te hard water is ook niet goed.

De meeste producten verwijderen chloor en chlooramine uit het water en binden giftige zware metalen zoals lood, zink en koper. Dit maakt het water zeer geschikt als aquariumwater. Hierdoor voelen de vissen zich snel thuis.

Waar kan ik aquariumvissen online kopen?

In Nederland en België zijn er niet zoveel gespecialiseerde webshops waar je online aquariumvissen kunt kopen. Mocht je een aanbieder vinden dan is het heel belangrijk dat je goed naar de bezorging/het transport kijkt. Gebeurt dit op een verantwoorde wijze en hoe worden de vissen vervoerd?

Mocht je twijfelen over de gezondheid van de vissen of de wijze van transport, neem dan gewoon contact op met de aanbieder. Beter een keer te veel vragen dan helemaal niks vragen. Lees je ook vooraf goed in met betrekking tot de aangeboden vissoorten. Vooral voor beginners is dit een waardevolle tip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven