Een halsbandparkiet kopen: enkele tips voordat je begint

Halsbandparkieten behoren, ondanks de benaming, tot de papegaaiachtigen. Het zijn intelligente en aanhankelijke vogels die zeer geliefd zijn als huisdier. Vanwege het geweldige karakter worden er steeds meer van deze vogels verkocht. Voordat je een halsbandparkiet koopt zijn er wat dingen die je moet weten.

De kenmerken van deze vogel

Een halsbandparkiet is groter dan een grasparkiet of een valkparkiet. De totale lengte komt op ongeveer 42 cm uit. Dit betekent dat de kooi ruim genoeg moet zijn. De wildkleur is altijd opvallend groen, met een rode snavel. Tegenwoordig zijn er veel kleurvarianten verkrijgbaar.

Het verschil tussen man en vrouw (pop)

Jonge halsbandparkiet zien er allemaal als vrouwtjes uit. Pas rond het derde levensjaar krijgen de mannetjes een band rond de nek. Bij de keel is deze band zwart van kleur, rond de nek juist roze. Let op want vrouwtjes vertonen vaak een lichte (ongekleurde) band. Dit wil niet zeggen dat het een jong mannetje is.

Qua karakter zit er ook een verschil tussen deze twee. Vrouwtjes zijn wat aanhankelijker, mannetjes vertonen eerder machogedrag en leren vaak goed praten.

Afmetingen van de kooi

Voor één vogel heeft de kooi een afmeting van 80 × 50 × 50 cm. Gaat het om een koppeltje, dan moet de kooi zeker 100 x 60 × 70 cm zijn (lengte x breedte x hoogte). Soms is een kleinere kooi goed, maar alleen wanneer de vogel(s) meerdere uren per dag vrij rondvliegen. Bijvoorbeeld in de woonkamer of in een buitenvolière.

Het is vaak lastig om een geschikte kooi te vinden. Je komt dan al snel bij een kamervolière of een papegaaienkooi uit. Veel grote parkietenkooien zijn ook geschikt, mits de minimum breedte 50 cm bedraagt.

Bekijk grote parkietenkooien

Het geluid van een halsbandparkiet

Je moet niet denken dat dit stille vogels zijn, ze laten zich regelmatig horen. Sommigen vinden ze zelfs luidruchtig. Ze hebben een opvallende roep, dit is om met elkaar te communiceren. De mannetjes zijn in staat om geluiden te imiteren. Ze kunnen met geduld enkele woorden of zinnen leren nazeggen. De vrouwtjes praten zelden, maar dit is niet onmogelijk.

Alle papegaaiachtigen en kaketoeachtigen zijn vrij luidruchtig. Dit geldt dus ook voor de kleine valkparkiet of de dwergpapegaai!

Met of zonder voetring

Een halsbandparkiet kopen kan bij een kweker of in de dierenwinkel. De meeste kwekers voorzien de jonge vogels van een vaste voetring. Aan de hand van de ring is zichtbaar in welk jaar de vogel is geboren en van welke kwekerij hij afkomstig is. Veel vogels in dierenwinkels zijn ongeringd, waardoor onduidelijk is hoe oud ze zijn.

Vertelt de verkoper dat de vogel in kwestie een jong mannetje is en is er een halsband zichtbaar, dan kun je ervan uitgaan dat het dier minimaal twee jaar oud is. Zie je geen halsband dan is het óf een vrouwtje, of een mannetje dat jonger is dan twee jaar.

Het ringen van vogels is niet verplicht. Zonder ring kun je niet deelnemen aan vogeltentoonstellingen. Je mag een halsbandparkiet zonder ring gewoon kopen en houden. Het ringen is alleen verplicht voor beschermde inheemse vogels. Daarnaast geldt die verplichting voor beschermde uitheemse vogelsoorten zoals de grijze roodstaart.

Ze komen in Nederland in het wild voor

In Nederland leven meer dan 3000 broedparen van de halsbandparkiet. Deze vogel kwam eerst alleen in stedelijke gebieden van de Randstad voor, het ging om losgelaten of ontsnapte exemplaren. In 2022 worden deze vogels ook al in Zeeland, Brabant en Limburg waargenomen.

Let op bij de aankoop van een groene halsbandparkiet (wildkleur). Is deze niet geringd en komt hij zeer bang over, dan zou het kunnen dat de verkoper hem in het wild gevangen heeft. Het is niet verstandig om wilde halsbandparkieten als huisdier te houden. Ze kunnen ziektes bij zich dragen en zijn moeilijk te krijgen.

Boek: Aziatische parkieten en hun mutaties

Een prachtig boek over het mutatie kweken 

Zo duur is een halsbandparkiet

Voor een jonge vogel betaal je tussen de € 60 en € 400. De prijs wordt grotendeels bepaald door de kleurvariant, maar ook door het geslacht. Een kweker kan bij jonge vogels niet zien of het om een man of pop gaat, hier is DNA-onderzoek voor nodig. Het onderzoek kost ongeveer € 15, de kweker zal dit doorberekenen in de prijs.

Er komen steeds meer kwekers bij, dit is ook aan de prijs terug te zien. De halsbandparkiet is door de jaren heen goedkoper geworden. Je betaalt het meest voor een jonge vogel die handtam is. Het handtam maken bij de kweker kost veel tijd, daarom is deze vogel veelal duurder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven