Daas beet – ontsteking, allergie of Lyme

Een daas beet, hoe gevaarlijk is dat? Er kan een ontsteking of allergische reactie ontstaan. Is een daas beet ook verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme? Een goede vraag want dit insect veroorzaakt steeds meer overlast. Niet alleen bij paardenliefhebbers maar ook bij mensen die veel wandelen, kamperen of in de natuur zijn.

Dit is een daas

Een daas (meervoud: dazen) wordt ook wel de paardenvlieg of blinde vlieg genoemd. Deze vlieg behoort tot de bloedzuigende insecten. Vaak worden dazen met horzels verward, qua uiterlijk lijken ze wel iets op elkaar.

[do_widget id=custom_html-19]

Dazen kenmerken zich door hun opvallend kleurenpatroon (zwart met geel). Daarnaast hebben ze zeer grote ogen, dat is echt wel opvallend. Wanneer je goed naar een daas kijkt dan zie je een krachtige steeksnuit. Overigens kan een daas alleen bijten, niet steken. Hij heeft namelijk geen angel.

Daas beet: dit voel je ervan

Dazen kunnen hun slachtoffers over een lange afstand volgen. Wanneer ze de kans krijgen strijken ze snel op de huid neer en bijten direct. Dit gaat zo snel, je hebt niet eens tijd om te reageren. Dit maakt dazen zo hinderlijk.

Een daas beet voel je als een pijnlijke prik of steek. Als reactie hierop wrijf je het insect snel weg. Je zult merken dat dazen zich niet makkelijk laten wegjagen. Ook zijn ze niet in staat om direct na de beet weg te vliegen. Het beste is dan ook om de daas snel dood te slaan.

Na een dazen beet ziet de huid er rood uit. Er ontstaat een plakkaat van enkele centimeters doorsnede. De huid is in veel gevallen ook iets opgezwollen.

Wat te doen?

Gebeten door een daas, wat te doen? In veel gevallen ontstaat er een schijfvormige rode zwelling van de huid. Dit houdt enkele dagen aan, daarna verdwijnt de zwelling. Door de huid te koelen verminder je pijn en jeuk. Bovendien gaat dit de zwelling wat tegen. Gebruik een washandje gevuld met ijsblokjes, een icepack of een koude natte handdoek.

Azeron werkt goed tegen insectenbeten, ook wanneer je door een daas gebeten bent. Smeer dit middel er zo snel mogelijk op. Het werkt verkoelend, verzachtend, pijnstillend en vermindert jeuk.

Bekijk Azaron

Dazenbeet met azijn behandelen

Gebeten door een daas? Veel mensen gebruiken azijn, dit is bedoeld voor het ontsmetten van de aangedane plek. Azijn werkt matig tegen ontsmetting maar het gaat wel pijn en jeuk tegen. Bij een bacteriële infectie is het belangrijk om naar de arts te gaan. Deze schrijft ontstekingsremmers of antibiotica voor. Zonder behandeling loop je risico op een bloedvergiftiging.

Daas beet & ontsteking

Een daasbeet & ontsteking, hoe vaak komt dit voor? Dazen verspreiden bacteriën en kunnen dus ook voor een bacteriële infectie zorgen. Hierbij raakt de huid ontstoken. Dit merk je aan roodheid, zwelling en pijn. De ontsteking kan zich verspreiden en zo dieper het lichaam intrekken.

Ga met een ontsteking altijd langs de huisarts, vooral wanneer er naast bovenstaande klachten ook koorts optreedt.

Hangende Wespenvanger

Daas beet & allergie

Sommige mensen zijn allergisch voor een dazen beet. Er ontstaat dan een flinke zwelling, pijn, roodheid en jeuk. Deze reactie is heftiger dan bij mensen die niet allergisch zijn. Of na een daas beet een ontsteking ontstaat hangt ervan af of er bacteriën in de huid terecht zijn gekomen.

Daas beet & Lyme

Van teken is bekend dat ze de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. Hoe zit dit met een daas beet & Lyme? Helaas maar waar: dazen kunnen de ziekte van Lyme verspreiden. Ruim 14% van alle dazen is besmet met de Borrelia bacterie. Het is vooral voor paardenliefhebbers goed opletten. Dit komt omdat dazen worden aangetrokken door het bloed, de geur en de warmte van paarden.

Kenmerken ziekte van Lyme

Een daas beet kan dus zeer gevaarlijk zijn. Hoe weet je of je de ziekte van Lyme hebt? De Borrelia bacterie loop je op na een tekenbeet of een beet van een daas. Kanttekening: niet alle teken of dazen zijn met deze bacterie besmet.

Het is moeilijk om te zien of je besmet bent. Soms ontstaat er na een daas beet een rode ring rondom de aangedane plek. Is dit het geval, laat je dan testen op de Borrelia bacterie. De rode ring is namelijk een teken dat het immuunsysteem op de aanwezigheid van de bacterie reageert.

Helaas gebeurt het maar in een kwart van de gevallen dat er een zichtbare rode ring ontstaat. In alle andere gevallen zie je helemaal niks aan de huid.

Symptomen ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme kenmerkt zich door koorts en griepachtige verschijnselen. Denk hierbij aan vermoeidheid en gewrichtspijnen. Vaak denk je aan een gewoon griepje, maar in feite verspreidt de Borrelia bacterie zich door het lichaam. In dit stadium kunnen er rode kringen of andere plekken op het lichaam ontstaan.

Wanneer de ziekte echt tot uiting komt is deze moeilijk te herkennen. De bacterie zit goed verborgen op plaatsen waar het immuunsysteem niet bij kan. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van de ziekte van Lyme:

  • Chronische vermoeidheid
  • Chronische pijn
  • Slecht werkend immuunsysteem
  • Ontstekingen door het lichaam

De ziekte van Lyme kan je hele leven op zijn kop zetten. Deze ziekte is chronisch en niet te genezen. Blijf bij een dazen beet daarom altijd alert en houd de huid de komende dagen tot weken goed in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven