Welke vissen kunnen in een vissenkom?

Je bent van plan om een vissenkom aan te schaffen. Welke vissen kunnen in een vissenkom? Vaak wordt voor een goudvis gekozen maar er zijn natuurlijk nog veel meer vissensoorten die in een kom kunnen. Wel is het belangrijk om goed naar de grootte van de kom maar ook naar de eisen van de vis te kijken. Niet allemaal zijn ze blij met koud water of een kleine kom.

Vissenkom voor goudvissen

Welke vissen kunnen in een vissenkom? Het vaakst wordt in vissenkom voor goudvissen aangeschaft. Hierbij heb je een ruime keuze uit verschillende vissenkommen. Is een vissenkom goed of slecht? Veel mensen vinden een kom namelijk te klein en zielig voor een goudvis.

[do_widget id=custom_html-30]

Hier is natuurlijk iets over te zeggen, vooral wanneer je kijkt hoe groot goudvissen kunnen worden. In Duitsland is de vissenkom al enige tijd verboden. Een goudvis mag alleen in een aquarium met een minimuminhoud van 200 l. Dit is in Duitsland bij wet geregeld. In Nederland zijn vissenkommen niet verboden. Bedenk dat veel vissenkommen een inhoud van minder dan 10 l hebben. Het is alsof je de hele dag op de wc leeft, zo klein is dit voor een goudvis.

Welke vissen kunnen in een vissenkom -> guppy’s

Voor goudvissen is een vissenkom echt te klein. Welke vissen kunnen dan in een vissenkom? In ieder geval kleinere vissen die minder ruimte nodig hebben. Vaak wordt voor guppy’s gekozen, dit zijn kleine siervissen. In principe kan een guppy wel in een vissenkom maar hij wordt er niet echt blij van.

Dit heeft alles met de watertemperatuur te maken. De ideale watertemperatuur ligt bij guppy’s tussen de 18°C en 28°C met een gemiddelde van 25°C. Het probleem is dat het water in een vissenkom altijd kouder is. Wanneer dit onder de 18°C uitkomt dan zal een guppy het op de lange duur niet overleven. Ouderdom van een guppy voornamelijk door de watertemperatuur bepaald.

De sluierstaartgoudvis in een kom

Een stuk kleiner dan een normale goudvis is de sluierstaartgoudvis. Deze heeft een dubbele staartvin en ziet er bol (gedrongen) uit. Deze sier goudvissen zwemmen ook een stuk langzamer. Hierdoor wordt vaak gedacht dat de sluierstaartgoudvis in een vissenkom kan.

Het is echter niet goed om naar de snelheid van het zwemmen te kijken maar eerder naar de behoefte van de vis. Een sluierstaart goudvis houdt net als veel andere vissen van ruimte. Daarnaast  zijn deze kweekvormen erg gevoelig. Ze vragen dan ook een wat hogere watertemperatuur. Een gemiddelde watertemperatuur van 24 graden is echt wel aan te raden.

Bekijk kleine aquaria

Hoe slecht is een vissenkom voor vissen?

Naast de vraag welke vissen in een vissenkom kunnen is het ook belangrijk om eens bij het effect hiervan stil te staan. Wordt een vis niet gek van het continu rondjes moeten zwemmen? Door de ronde vorm van een vissenkom kan de vis zich niet goed oriënteren. Bij een vierkante vissenkom heeft de vis meer oriëntatie omdat er duidelijke hoeken aanwezig zijn.

Het nadeel van een vissenkom is de kleine inhoud. Hierdoor is er te weinig zwemruimte aanwezig. Bovendien bevat een vissenkom ook veel minder zuurstof. Wanneer het water niet regelmatig ververst wordt dan gaat de vis naar lucht happen. Maar dat continu verversen van de kom is erg stressvol. Over het algemeen is een vissenkom dus niet aan te raden. Als tijdelijk onderkomen kan dit wel, bijvoorbeeld wanneer een vis ziek is en in quarantaine moet.

Van vissenkom naar aquarium

Het is altijd beter om van vissenkom naar aquarium over te stappen. Dit hoeft geen groot aquarium te zijn: er zijn al modellen met een inhoud van 20 l tot 30 l. Dit is al een hele verbetering ten opzichte van de vissenkom. Bovendien is een klein aquarium niet duur: gemiddeld betaal je tussen de € 20 en € 30. Dit is inclusief filterpomp dus je kunt direct aan de slag.

Naar filterpompen

Kikkervisjes in een vissenkom

Welke vissen kunnen in een vissenkom zonder dat dit direct zielig is? Het is heel leerzaam om kikkervisjes te houden en ze op te kweken. Dit mag alleen wanneer het om educatieve kweek gaat. Kikkers en padden mogen namelijk niet in gevangenschap gehouden worden. Het is de bedoeling op de kikkers/padden daarna in de natuur vrij te laten.

Voor het kweken van kikkervisjes heb je een grote vissenkom of een pot zonder deksel nodig. Onderen de kom leg je een laag van grind en brengt wat planten aan. Normaal gras met wortel en al is goed, maar waterplanten zijn natuurlijk nog beter.

Het is aan te raden om maximaal 10 kikkervisjes per liter water te houden. Door de vissenkom buiten te zetten trekt dit steekmuggen aan, wat voor natuurlijk voedsel van de kikkervisjes zorgt. Daarnaast kun je bindsla (Romaanse sla) koken totdat dit papperig is. Ook dit is goed voedsel voor kikkervisjes.

Schuiven naar boven