Zilvervisjes in bed – gevaarlijk of niet?

Gezellig, zilvervisjes in bed. Je ligt in ieder niet alleen. Zijn zilvervisjes in bed gevaarlijk? Nee hoor, ze vormen geen direct gevaar voor de gezondheid. Deze razendsnel kruipende insecten houden van een vochtige omgeving. Wie ‘s nachts veel ligt te zweten creëert al snel een vochtige leefomgeving. Dat is een van de redenen waarom je zilvervisjes in je bed krijgt.

Dit is het zilvervisjes

Even voorstellen: het zilvervisje. Familie van het papiervisje maar dit is niet hetzelfde. Het papiervisje houdt namelijk van een droge omgeving terwijl het zilvervisje voor een vochtige omgeving gaat.

HG X Zilvervisjesval

2 stuks

Het zilvervisjes noem je ook wel een suikergast. Hij houdt nu eenmaal van koolhydraten en suikers. Denk hierbij aan zetmeel, bloem, granen maar ook snoep en koek.

Zilvervisjes kenmerken zich door hun lange en platte lichaam met een staart. De schubben op het lichaam hebben een zilverachtige glans. Deze insecten kunnen niet vliegen of springen maar wel razendsnel rennen.

Zilvervisjes in bed: de oorzaak

Je krijgt niet zomaar zilvervisjes in bed. Dit heeft twee verschillende oorzaken. De eerste oorzaak is een voedselrijke omgeving. Misschien heb je voedsel op de slaapkamer staan of liggen er kruimels in bed. Een andere reden is een vochtige omgeving. Vooral een aangename temperatuur in combinatie met vocht trekt zilvervisjes aan.

Dat is ook precies de reden waarom je zilvervisjes vaak in de badkamer en keuken aantreft. Zo komen ze ook in de slaapkamer terecht.

Zijn zilvervisjes in bed gevaarlijk?

Het zilvervisje eet complexe koolhydraten en zetmeel. Deze insecten steken of bijten niet en kunnen dus ook geen ziekten overdragen. Een zilvervisjes beet is dus een fabel: ze zijn erg mensenschuw. Wel is het vervelend wanneer je zilvervisjes in je woning tegenkomt en al helemaal wanneer ze in bed zitten.

Zijn zilvervisjes in bed gevaarlijk? Nee hoor, ze doen je geen kwaad. Bovendien zijn ze niet schadelijk voor de gezondheid. Zilvervisjes in bed komt overigens weinig voor. Deze insecten zijn zo mensenschuw dat ze zich liever verstoppen dan vrolijk in je bed rondkruipen.

Een ernstige plaag

Bij een ernstige zilvervisjes plaag zitten ze overal. Dan is de kans ook groter dat je zilvervisjes in bed krijgt. Moet je ze één voor één uit je bed plukken en doden? Nee, dit heeft totaal geen zin. Je kunt beter gebruik maken van een zilvervisjes val of een goed bestrijdingsmiddel. Wanneer zilvervisjes op de slaapkamer zitten wil je misschien geen chemisch bestrijdingsmiddel gebruiken. Dan zijn er nog wel een aantal huismiddeltjes.

Wat werkt tegen zilvervisjes?

Er zijn een aantal praktische huismiddeltjes tegen zilvervisjes. Hieronder vind je de meest gebruikte methoden. Houd er rekening mee dat dit niet allemaal even goed werkt. Het is toch het beste om gebruik te maken van een echte zilvervisjes val, dit is de meest effectieve methode. Maar goed, eerst even een aantal huismiddeltjes proberen.

Toiletblok tegen zilvervisjes

Je hebt in het keukenkastje vast nog wel een toiletblok liggen. Je weet wel, zo een ding dat je normaal gesproken in het toilet hangt waardoor dit fris ruikt. Laat het toiletblokje om het cellofaan zitten en maak hier een klein sneetje in. Hierdoor komt de geur vrij. Leg het toiletblok in de slaapkamer neer. Zilvervisjes houden niet van deze geur en zullen vertrekken.

Je begrijpt vast wel dat zilvervisjes niet zomaar uit de woning vertrekken, ze verstoppen zich gewoon ergens anders. Een toiletblok of etherische olie tegen zilvervisjes werkt dus slechts op plekken waar je het neerlegt. Ondertussen bevindt de zilvervisjes plaag zich ergens anders in huis.

Zilvervisjes vangen met een aardappel

Een goede methode is zilvervisjes vangen met een uitgeholde aardappel. Neem een aardappel en snijd deze doormidden. Hol de binnenkant uit. Leg de uitgeholde aardappel in een plastic zakje op plaatsen neer waar je zilvervisjes tegenkomt. Het zakje moet uiteraard wel open zijn zodat de zilvervisjes erin kunnen.

Zilvervisjes komen op de geur van koolhydraten af. Ze kruipen in het zakje en in de uitgeholde aardappel. ‘s Morgens knoop je de zaak dicht en gooi je deze met zilvervisjes en al weg.

Zeer effectief: een zilvervisjes val

Zie je zilvervisjes in bed? Waarschijnlijk heb je last van een grote zilvervisjes plaag. Van die zilvervisjes in bed moet je snel af. Daarom gebruik je een speciale val, dat is het meest effectief. Hoe werkt deze val?

Heel eenvoudig: het bevat een lokstof dat zilvervisjes en papiervisjes aantrekt. Bovendien vang je hier ook pissebedden mee. De insecten lopen in de val en blijven aan een kleverige substantie hangen. Hierdoor kunnen de zilvervisjes of andere insecten niet meer weg.

Bekijk zilvervisjes val

Tip: Plaats deze val langs de plinten in de slaapkamer. Zet er ook een op de overloop neer, zilvervisjes verplaatsen zich makkelijk. Controleer de vallen wekelijks en vervang deze eventueel.

Een chemisch bestrijdingsmiddel

Wil je snel van zilvervisjes in bed of in je slaapkamer af? Een chemisch bestrijdingsmiddel werkt effectief en snel. Je doodt hiermee alle zilvervisjes maar ook overige insecten. Sluit de ramen in de slaapkamer. Spray vervolgens over de hele vloer, vooral in de hoeken en langs de randen. Werk zo naar de deur toe en sluit de deur achter je. Na een uur de slaapkamer goed ventileren.

Naar bestrijdingsmiddel zilvervisjes

Gebruik dit middel nooit vlak voor het slapen gaan, dit is niet goed voor de gezondheid. Het beste tijdstip is in de ochtend. Zo kan het product goed intrekken en heb je de rest van de dag om de slaapkamer te ventileren. ‘s Avonds slaap je weer heerlijk, zonder zilvervisjes in bed.

Schuiven naar boven