Kakkerlakken als huisdier

De meeste mensen moeten er niet aan denken: kakkerlakken als huisdier houden. Toch zijn er altijd mensen die hier echt van houden. Voornamelijk de sissende kakkerlak wordt als huisdier gehouden. Je hebt ook keuze uit andere soorten. Wil je een kakkerlak als huisdier? Lees meer over de huisvesting, verzorging en voeding.

Informatie over de kakkerlak

Ga je een kakkerlak als huisdier houden, dan is het praktisch wanneer je hier meer over weet. Kakkerlakken behoren tot de insecten. Uiterlijk lijken ze op kevers, de lengte varieert van 1-10 cm. De Amerikaanse aan de Duitse kakkerlak komt in Nederland vaak in woningen voor, hij vormt hier dan een plaag.

Insectenterrarium

Geschikt voor o.a. kakkerlakken

Het lichaam van de kakkerlak is erg opvallend. Hij is afgeplat en heeft een eivorm. De kleur bedraagt bruin tot zwart, maar tropische kakkerlakken kunnen ook bonte kleuren hebben. De meeste soorten kunnen niet vliegen, maar enkele exemplaren hebben juist wel vleugels. Opvallend is dat kakkerlakken ontzettend snel kunnen rennen. Snelheden van 3-5 km/h zijn helemaal niet vreemd.

Kakkerlakken worden gemiddeld 1 tot 2,5 jaar oud, een en ander is afhankelijk van de soort.

Kakkerlakken als huisdier houden

Vooral tropische soorten worden als huisdier gehouden. Dit geldt voornamelijk voor de kleine grottenkakkerlak, de Surinaamse kakkerlak, doodshoofdkakkerlak en de sissende kakkerlak. Wil je een kakkerlak als huisdier, dan heb je een aantal dingen nodig. Bijvoorbeeld een insectenterrarium of een faunabox. Deze moet zo zijn ingericht dat de kakkerlakken niet kunnen ontsnappen.

Verder heb je een juiste inrichting en temperatuur nodig. Als laatste natuurlijk voedsel, want ook deze insecten hebben dit nodig. Kakkerlakken zijn in staat om 10 tot wel 40 dagen zonder voedsel door te komen.

Kakkerlakken terrarium en de inrichting

Koop een verblijf of terrarium met een minimale afmeting van 20×40 cm. Houd hierbij rekening met de afmetingen van het dier. Hoe groter de kakkerlak, hoe groter het verblijf moet zijn.  Bij het houden van meerdere kakkerlakken is het zeker aan te raden om voor voldoende leefruimte te zorgen. Kies bij voorkeur voor een speciaal insectenterrarium, dan weet je zeker dat de dieren niet kunnen ontsnappen.

Bekijk insecten terrarium

Exotische kakkerlakken hebben een warme leefomgeving nodig. Dit realiseer je middels een warmtelamp of warmtemat. Kies even wat het beste bij het terrarium past. Houd je kakkerlakken die leuk in West-Europa voorkomen, dan hoef je niets aan de temperatuur kunt doen.

Verder is het wel zo leuk wanneer je het kakkerlak terrarium op een mooie manier inricht. Bij een insectenterrarium zou je voor een achtergrond kunnen kiezen. Verder een bodembedekking van aarde, zand of grind. Eventueel turf kan ook, maar je ziet de kakkerlakken dan minder goed. Je richt het terrarium op een leuke manier in wanneer je voor plantjes, stukjes hout en stenen kiest. Ga je voor een goedkope en eenvoudige inrichting, denk dan aan een (stukje) eierdoos. Dit dient als schuilplaats en eventueel als voedsel.

Wat eten kakkerlakken?

Je moet je huishuur natuurlijker wel eten geven. Feitelijk eten ze alles. Je kunt dus gewoon restjes voedsel aan de kakkerlakken voeren. Denk hierbij aan stukjes brood, zoetigheid, aardappel maar ook afval. Zolang het maar vochtig is, dan krijgen ze het makkelijker weg. Voer de kakkerlakken dagelijks of om de twee dagen. Geef altijd kleine hoeveelheden zodat er niks blijft liggen.

Ga je een aantal dagen weg? Je kunt de kakkerlak gerust alleen thuis laten. Hij kan 10 tot wel 40 dagen zonder voedsel overleven. Zo hoef je geen oppasser voor de kakkerlak te vinden. Handig want niet iedereen vindt kakkerlakken prettig, de meeste mensen gruwelen ervan.

Voortplanting van de kakkerlak

Wanneer je meerdere kakkerlakken houdt dan zitten hier zowel mannetjes als vrouwtjes bij. Je kunt er vrijwel zeker van zijn dat ze zich voort gaan planten. Dit voortplanten gaat bij kakkerlakken ontzettend snel. De omgevingstemperatuur maar ook het voedselaanbod is hier van invloed op.

Na de paring draagt de vrouwelijke kakkerlak een eipakketje met zich mee. Dit pakketje bevat 25 tot 40 eitjes. Na 3 tot 5 weken wordt het eipakket afgezet. Het vrouwtje lijkt dus levende jongen te baren, maar eigenlijk legt ze gewoon eitjes die ze de eerste 3-5 weken met zich mee heeft gedragen. Na twee maanden komen de eitjes uit.

Afhankelijk van de soort zijn de nimfen in 4 tot 6 maanden volgroeid. Je spreekt dan van een volwassen kakkerlak. Deze kakkerlakken gaan zich ook weer voortplanten. Zo kan het dat je in een jaar tijd 2 tot 3 generaties hebt.

Zijn kakkerlakken gevaarlijk of vies?

Veel mensen vinden kakkerlakken vies. Het is een feit dat ze over allerlei soorten voedsel kruipen en hier hun ontlasting achterlaten. Als gevolg hiervan kunnen kakkerlakken bacteriën, schimmels en virussen verspreiden. Het is dan ook niet vreemd dat kakkerlakken verantwoordelijk zijn voor bepaalde ziekten. Heb je kakkerlakken als huisdier, dan zullen ze geen ziekten verspreiden zoals wilde kakkerlakken dit doen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de hygiëne in het terrarium of kakkerlakkenverblijf.

Faunabox L

Voor insecten, reptielen en amfibieën

Zijn kakkerlakken gevaarlijk? Nee, ze bevatten geen giftanden of gifangel. Ze kunnen dus geen schade aanrichten. Het komt zelden voor dat een kakkerlak zal bijten. Dit gebeurt alleen wanneer hij zich bedreigd voelt of wanneer er echt geen voedsel meer is. Mocht je door een kakkerlak gebeten zijn, dan kan dit in veel gevallen geen kwaad. Ze brengen geen ziektekiemen of bacteriën via de beet over.

Waar kun je kakkerlakken kopen?

Kakkerlakken als huisdier, je zal maar op het idee komen. Waar kun je kakkerlakken kopen? Vaak worden ze als voedseldieren verkocht. De kakkerlak dient dan als voedsel voor reptielen, amfibieën of andere dieren. Je kunt voor jonge of volwassen kakkerlakken gaan. Je vindt ze in de reptielenspeciaalzaak, maar soms ook bij kwekers.

Zoek je bijzondere soorten, dan kom je echt bij een kakkerlakken kweker uit. Vaak vind je die online, bijvoorbeeld op Marktplaats. Het is ook mogelijk om ze online te bestellen, je krijgt ze dan per post thuisgestuurd. Let dan wel even op want het moet daadwerkelijk om levende kakkerlakken gaan. Wat betaal je voor kakkerlakken? Gemiddeld kosten ze € 2 per 10 stuks. Je kunt dan voor mannetjes of vrouwtjes kiezen, maar natuurlijk ook een mix van beide.

Schuiven naar boven