Laten kippen scheten? De (stinkende) waarheid

Mensen laten scheten, en honden kunnen er ook wat van. Je hoort het niet alleen maar je ruikt het vooral. Sommige dieren hebben geen anus en kunnen dus ook geen winden laten. De vraag is of kippen scheten laten. Ja ze hebben een soort van anus dus je zou denken dat ze ook scheetjes produceren. Maar de waarheid ziet er heel anders uit.

Deze dieren ruften erop los

De hond ligt relaxed naast je op de bank en ineens stijgt er een vreselijke walm op. Het dier kijkt je onschuldig aan maar stiekem weet je ook wel dat hij een scheet heeft gelaten. Katten doen dit ook, net als konijnen, hamsters, cavia’s en veel andere huisdieren.

Veel dieren laten scheten, waaronder ook insecten. Bijvoorbeeld muggen en vliegen. In de praktijk merk je hier niks van want de scheetjes zijn piepklein en stinken amper.

Kan een kip scheten laten?

Kippen behoren tot de vogels. Vogels hebben geen anus maar een cloaca. Dit is een lichaamsopening waardoor niet alleen de ontlasting en urine gaan maar ook de eieren. Niet alleen vogels hebben een cloaca maar ook reptielen en amfibieën.

Een anus is een voorwaarde voor het laten van scheten. Daarom wordt vaak gedacht dat een vogel geen scheten kan laten. Dit is een verkeerde gedachte want ook via de cloaca kan lucht ontsnappen. Het enige dat je moet weten is dat er vogels een ontzettend snelle spijsvertering hebben. Binnen vijf uur is het voedsel volledig verteerd en verlaat via de ontlasting het lichaam.

Om die reden zal een kip niet zo snel scheten laten. Doet de vogel dit toch, dan heeft dit vaak met een slechte gezondheid te maken.

De kans dat je ze hoort is vrij klein

Sommige kippenboeren zeggen dat ze hun kippen duidelijk scheten horen laten. Maar die kans is betrekkelijk klein. Schetende kippen verkeren niet altijd in goede gezondheid. Een onschuldig scheetje zit er dan ook zeker niet in. Wanneer het dier (ernstig) ziek is dan zal het dunne ontlasting hebben. Hier hoort ook een schetend geluid erbij. Dus alleen bij ziekte zijn de scheten van kippen duidelijk hoorbaar.

Maak je niet gelijk druk wanneer de kip een klein scheetje laat. Dit kan altijd gebeuren, vaak het gevolg van bepaalde voeding. Pas wanneer veel scheten gepaard gaat met dunne ontlasting en lusteloosheid, is er reden tot zorg.

De stank in het kippenhok aanpakken

Het zal je vast wel opvallen kippen ben geen prettige geur verspreiden. Vooral in het kippenhok kan het aardig stinken. Dit is vrij normaal en wordt niet door scheten maar door de ontlasting veroorzaakt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die de stank verminderen.

Allereerst is het belangrijk om het kippenhok regelmatig schoon te maken. Wekelijks verse bodembedekking is aan te raden. Maak hierbij gebruik van een hennepbodem, dit neemt niet alleen vocht maar ook stank op. Hennep bodembedekking is bij uitstek geschikt voor kippen, vogels en knaagdieren.

Bekijk hennep bodembedekking

Verder speelt voeding een belangrijke rol. Kies altijd voor kippenvoer van een hoge kwaliteit. Dit bevat een belangrijke combinatie van eiwitten, vitaminen en mineralen en natuurlijk calcium.

Naar het beste kippenvoer

Vermijd de hele goedkope korrels en granen, die hebben niet zoveel toe te voegen. Het is echt belangrijk dat de kip voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit verbetert de gezondheid en zorgt ook voor minder stankoverlast.

Een goede ventilatie is onmisbaar

Als laatste let je op de ventilatie, die moet in orde zijn. Alleen met een goede ventilatie krijg je de giftige dampen uit het kippenhok. Niet alleen beter en gezonder voor de kippen, ook voorkom je dat de geur te lang blijft hangen.

Let wel op met tocht en vocht, hier houden kippen niet van. Daarom kun je het beste een ventilatierooster in het kippenhok maken. Eventueel kun je het deurtje overdag open zetten zodat de lucht goed kan ventileren.

Een zieke kip herkennen

Wanneer een kip scheten laat kan dit duiden op een ziekte. Vogels zijn prooidieren en zullen ziekte zo lang mogelijk verborgen houden. Een zieke kip herkennen kan aan de hand van de volgende symptomen:

  • De lellen en kammen zijn lichter van kleur of kleuren juist blauw
  • Zwellingen of vocht rond of uit de ogen
  • Een gebogen houding
  • Lusteloosheid
  • Beduidend minder eten
  • De poten voelen extreem warm aan (koorts)
  • Waterige afscheiding of diarree

Wanneer een kip ziek is moet je zeker niet te lang wachten. Bezoek een veearts of gespecialiseerde vogelarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven