Wat voor voer geef je een kitten? Het beste kittenvoer

Een kitten heeft ander voer nodig dan een volwassen kat, en senior katten hebben weer andere behoeftes. Het beste kitten voor begint met goede kennis omtrent de energie en groei van je huisdier. Maar ook hoe het voer is samengesteld.

Je kunt een kitten droogvoer (brokjes) of natvoer geven. Waar je voor kiest is afhankelijk van verschillende factoren. We nemen je mee in een onderzoek naar het beste voer voor kittens.

Tot welke leeftijd noem je het een kitten?

Een kitten is volgroeid wanneer hij tussen de 12 en 15 maanden oud is. Op dat moment noem je het ook geen kitten meer, maar een volwassen kat. Toch ligt deze grens meestal op zes maanden. Wanneer een kat zes maanden oud is, lijkt hij al volwassen. Hoewel hij dit in werkelijkheid nog niet is.

Een kitten eet volwassen voer

Sommigen geven een kitten voer voor volwassen katten. Wanneer het dier een jaar oud is (12 maanden), kan het overstappen op een complete voeding voor volwassen katten. Maar tot de leeftijd van 12 maanden mag je nog liever mee.

Kan het kwaad om een kitten voedsel voor volwassen katten te geven? Ja, want het bevat niet de juiste voedingsstoffen. Een kitten is nog volop in de groei. Hierdoor heeft het behoefte aan meer eiwitten als energiebron, en minder vetten en koolhydraten. Kittenvoeding bevat een hoog gehalte eiwitten van een goede kwaliteit.

Speciaal kittenvoer kopen

Wanneer de kat nog geen 12 maanden oud is, kun je het beste speciaal kittenvoer kopen. Dit is in elke dierenwinkel verkrijgbaar. Soms ook bij de supermarkt, maar kijk of ze hier gespecialiseerd in zijn.

Verder bieden verschillende dierenwebshops kwalitatief kittenvoer. Let wel goed op de kwaliteit, in verhouding met de prijs. Online ben je al snel geneigd om iets te kopen, zonder een vergelijking te maken. Maar dit zou je wel moeten doen, want je wil niet de hoofdprijs betalen voor voer dat eigenlijk helemaal niet zo goed is.


Het beste voer voor kittens

Heb je een kitten in huis? Dan wil je misschien weten wat het beste voer voor kittens is. Hieronder vind je een top 5 beste voeding voor dit eens. Deze lijst is samengesteld aan de hand van meest verkochte producten, in combinatie met reviews van gebruikers.

1. Felix Original in Gelei Mix Selectie – Kattenvoer natvoer – Rund, Kip, Tonijn, Zalm – 44 x 85g

 • Richtprijs: €15,95 voor 44 stuks (ongeveer €0,36 per stuk).
 • Voordelen: Diverse smaken in één verpakking, geschikt voor alle levensfasen, beschikbaarheid.
 • Nadelen: Bevat gelei, sommige katten waarderen dit minder.

2. Royal Canin Kitten – Kittenvoer – 4 kg

 • Richtprijs: €42 voor 4 kg
 • Voordelen: Verbeterde receptuur, geschikt voor kittens en junior katten tot 1 jaar oud.
 • Nadelen: brokjes, zorg voor voldoende drinkwater.

3. Felix Heerlijke Reepjes Farm Selectie – Kattenvoer natvoer – Rund, Kip, Eend, Kalkoen – 44 x 80g

 • Richtprijs: €19,99 voor 44 stuks (ongeveer €0,45 per stuk).
 • Voordelen: Diverse vleessoorten, geschikt voor alle levensfasen.
 • Nadelen: Bevat gelei, niet geschikt voor katten met gevoeligheden voor bepaalde eiwitten.

4. Purina ONE Sterilcat – Kattenvoer – Kip & Tarwe – 6kg

 • Richtprijs: €34,80 voor 6,15 kg.
 • Voordelen: Specifiek ontworpen voor gecastreerde en gesteriliseerde katten, bevat BIFENSIS® voedingsformule.
 • Nadelen: Niet geschikt voor kittens jonger dan 1 jaar, mogelijk duurder per kilogram.

5. Gourmet Perle Mini Filets in saus – kattenvoer natvoer – kip, konijn, rund & zalm – 60 x 85 gr

 • Richtprijs: €32,99 voor 60 stuks (ongeveer €0,55 per stuk, met 6% korting op adviesprijs).
 • Voordelen: Verschillende smaken, geschikt voor volwassen katten, aantrekkelijke saus.
 • Nadelen: Bevat saus, niet specifiek ontworpen voor kittens.

Bij aankoop van kittenvoer kijk je allereerst naar de leeftijd van je kat. Sommige voedingsstoffen zijn tijdens de groei veel belangrijker. Let ook op de ingrediëntenlijst. Voer moet hoogwaardige eiwitten aan essentiële voedingsstoffen bevatten.

Sommige ketens hebben speciale dieetbehoeften, vanwege alle allergieën of gevoeligheden. Vraag eventueel de dierenarts om advies.

Heeft een jonge kat wel natvoer nodig?

Het is niet logisch om een jonge kat alleen maar brokjes te geven. Wilde katten jagen en eten. Gooi vooral op. Hierdoor krijgen ze vers vlees met alle benodigde voedingsstoffen binnen. Hoewel brokjes ook de juiste voedingsstoffen bevatten, sluit dit niet goed aan op de natuurlijke voedingswijze.

Verwen de kitten door hem een paar keer per week natvoer te geven. Doe dit minimaal drie keer per week. Beter is om elke dag een klein beetje natvoer aan te bieden, prima te combineren met de brokjes.

Zoveel eet je huisdier per dag

Op de verpakking van het kittenvoer staat altijd hoeveel je dagelijks moet voeren. Maar je kunt onderstaande als richtlijn nemen:

 • 25-35 gram droogvoer (brokjes) per kilogram lichaamsgewicht
 • 40-50 gram natvoer (vers vlees) per kilogram lichaamsgewicht

Wanneer je deze twee met elkaar combineert, probeer je een middenweg te vinden. Bijvoorbeeld 15 g brokjes per kilo lichaamsgewicht, aangevuld met 25 g natvoer per kilo lichaamsgewicht.

Voldoende drinkwater geven, maar geen melk

Katten drinken van nature erg weinig. Wanneer de jonge kat dagelijks natvoer of vers vlees krijgt, haalt hij hier het grootste gedeelte van zijn vocht uit. Katten die alleen maar brokjes eten, moeten altijd extra water drinken.

Elke kat, of deze nu brokjes of vers vlees krijgt, moet de beschikking hebben dat vers kraanwater of fleswater zonder koolzuur. Geef nooit koemelk, geitenmelk of een andere soort melk aan de kat. Hoewel deze dieren dit zeer lekker vinden, is dit slecht voor hun darmen en de algehele spijsvertering.

Koop eventuele speciale kattenmelk. Hiermee verwen je het dier, maar uiteraard niet te vaak geven.

Schuiven naar boven