Voer voor kittens uitkiezen: de beste keuze

Een kitten is een jonge kat tot ongeveer 12 maanden oud. Op deze leeftijd hebben de jonge dieren goede voeding nodig. Dit heeft te maken met de energie die ze hebben en de snelle stofwisseling. Ook zijn kittens nog volop in de groei, en dit vraagt om een goede balans tussen vitaminen, mineralen en bouwstoffen.

Laat je kitten gezond opgroeien. We hebben het beste voer voor kittens uitgezocht. Lees ook de tips omtrent de verschillende merken kattenvoer door.

Wat is kittenvoer?

Kittenvoer is specifiek afgestemd op jonge katten van 1-12 maanden oud. Afhankelijk van het merk is het voer ook geschikt voor kittens tot ongeveer 16 maanden, maar dit is dus heel verschillend. Je kunt er vanuit gaan dat kittenvoer bedoeld is voor alle katten tot de leeftijd van 12 maanden. Hierna kun je overstappen op kattenvoer voor volwassen dieren.

Goed kittenvoer voldoet aan alle behoeftes van het jonge dier. Het bevat voldoende dierlijke eiwitten, mineralen en vitaminen. Dit zorgt ervoor dat het dier op een gezonde wijze groeit.

Het is niet aan te raden om een jonge kat voer voor volwassen katten te geven. Dit heeft een heel andere samenstelling en is een ongezonde keuze.

Droogvoer of natvoer

Van nature krijgen kittens eerst moedermelk en later vers vlees van hun moeder. In het begin zal moeder het voer fijnkauwen, maar het kan ook dat de kittens direct van de prooi eten. Dit is een beetje afhankelijk van de katachtige.

Huiskatten zijn gewend om door de mens gevoed te worden. De mens heeft twee verschillende soorten voer voor katten gemaakt:

  • Droogvoer = in de vorm van brokken
  • Natvoer = ingeblikt/ kuipjesvlees

Daarnaast heb je nog de keuze om vers rauw vlees te geven. Omdat rauw vlees bacteriën en parasieten kan bevatten is het niet aan te raden om dit aan een kitten te geven.

Wat is het beste voer voor kittens? Het is aan te raden om brokjes met natvoer te combineren. Vlees voldoet aan de natuurlijke voedingsbehoeften. Maar brokjes zorgen ervoor dat de tanden en kiezen gezond blijven.

De meeste katteneigenaren mengen droge brokjes met de vochtige maaltijd. Dit is niet verstandig, want door het vocht worden de brokken week. Hierdoor verliezen ze hun functie, namelijk het masseren van het tandvlees en het weghalen van tandsteen. Voeg ook geen water aan brokjes toe, tenzij de kitten jonger is dan zes weken.

De keuze voor nat voer

Het voordeel van nat voer is dat je hiermee het risico op diabetes, urinewegproblemen en overgewicht vermindert. Vooral urinewegproblemen komt veel bij oudere katten voor. Het is dus belangrijk om hier in een zo vroeg mogelijk stadium aandacht aan te besteden.

Voorkom echter hele goedkope brokken of nat voer, want het bevat veel nutteloze ingrediënten. Het zijn met name vulstoffen die aan goedkoop voer wordt toegevoegd. Dit is niet zo goed voor de groeiende kat.

Overzicht beste kittenvoer

Op het gebied van kittenvoer heb je keuze uit verschillende merken. Sommige merken zijn vrij prijzig, anderen heel betaalbaar. Hieronder vind je een overzicht van de beste merken kittenvoer.

Whiskas Junior

Geschikt voor kittens vanaf ongeveer 6-8 weken oud, tot ze 12 maanden zijn. Dit voer is goed afgestemd op de behoefte van de groeiende kat. Verkrijgbaar als natvoer en droogvoer en hierdoor goed met elkaar te combineren.

Royal Canin Kitten

Een ander zeer goed merk is Royal Canin Kitten. Zowel de brokjes als het natvoer richt zich op kittens in de tweede groeifase (vanaf acht weken oud). Dit is de periode waarin het jonge dier steeds sterker wordt. Maar ook groter, en dit vraagt natuurlijk om de juiste samenstelling van het voer. Verkrijgbaar in verschillende varianten.

De periode dat een kitten vast voedsel begint te eten

Kittens worden kaal, hulpeloos en met gesloten ogen geboren. Na 14 dagen gaan de oogjes open, hoewel dit soms wat langer kan duren. Wanneer je een kitten koopt dan is deze minimaal zes weken oud, maar bij voorkeur acht weken. In deze periode eet het dier vast voedsel.

Kittens beginnen met vier weken aan vast voedsel te knabbelen. Ze proeven van de brokjes en het vlees. Het is niet nodig om een dier van vier weken oud al vast voedsel te geven. Rond de zes weken gaan ze met moeder mee-eten.

Dit is ook de periode dat je voor kittenvoer gaat. Al helemaal wanneer je merkt dat de jonge dieren vaker vast voedsel eten dan moedermelk drinken. Het is namelijk belangrijk dat kittens de juiste voeding krijgen, en voer voor volwassen katten is niet geschikt.

Geef nooit seniorenvoer

Bij hoge uitzondering kunnen je voer voor volwassen katten geven, maar zeker niet te lang achter elkaar. Doe dit alleen wanneer er echt niks anders in huis is. Vermijd in ieder geval voer voor senior katten. Senioren hebben een lagere energiebehoefte, hier is het voer op aangepast. Terwijl kittens juist een hoge energiebehoefte hebben.

Een kitten met een voedselallergie

Soms komen voedselallergieën bij kittens voor. Hierbij reageert het immuunsysteem overmatig op eiwitten. Meestal kenmerkt een voedselallergie zich door huiduitslag, haaruitval, chronisch hoesten, vaak niezen (dit kan ook op kattenniesziekte duiden), veel jeuk en infecties. Er kan ook braken of diarree ontstaan.

Waarom de ene kitten last krijgt van een voedselallergie en de ander niet, is lastig te zeggen. Soms heeft dit met erfelijke aanleg te maken. Maar er kan ook sprake zijn van een stofwisselingsstoornis.

Voor katten met een voedselallergie is er speciale voeding verkrijgbaar. Vraag de dierenarts om advies, want dit voer is niet zomaar in elke dierenwinkel verkrijgbaar. Meestal alleen via dierenartsen.

Tip: geef een kitten nooit melk. De mens is het enige wezen dat op volwassen leeftijd melk drinkt. Kittens en volwassen katten vinden melk lekker maar het kan tot allerlei nare klachten leiden. Mocht je de kat toch op melk willen trakteren, koop dan speciale kattenmelk en geef dit in beperkte mate.

Houd er rekening mee dat kattenmelk iets anders is dan kittenmelk. Dit laatste is ter vervanging van moedermelk, en geef je alleen wanneer de moeder de jonge dieren niet zelf kan zogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven