Waarom heeft een kat snorharen?

Elke katachtige heeft snorharen. Sterker nog, dit kon je ook bij honden, konijnen en veel andere zoogdieren tegen. Waarom heeft een kat snorharen? Die zijn ontzettend belangrijk om in het donker te jagen. Zonder snorharen zou die jacht helemaal niet succesvol zijn. Maar een kat gebruikt die haren ook voor andere dingen.

Een snorhaar is een sinushaar

Misschien weet je het nog niet maar snorharen noem je ook wel sinusharen. Het gaat hier om tastharen die lang, dik en hard zijn. Aan de wortel van een sinushaar zitten veel zenuwuiteinden en bloedcapilaren. Vergelijk het met onze vingertoppen of lippen, die zijn ook zeer gevoelig en dienen als tastzintuigen.

[do_widget id=custom_html-23]

Welke dieren hebben snorharen? Dat zijn er meer dan je denkt. Vrijwel alle zoogdieren hebben snorharen. Het betreft dus niet alleen roofdieren maar ook prooidieren. Wel is de functie voor elk dier anders.

Waarom heeft een kat snorharen?

Een muis kan met behulp van zijn snorharen trillingen in de lucht waarnemen. Een hond gebruikt zijn snorharen om voorwerpen vlak voor zijn neus te betasten. Waarom heeft een kat snorharen? Zoals je misschien wel weet zijn de snorharen van een kat veel langer dan die van een hond. De kat gebruikt de snorharen om in het donker te jagen. Maar ook om de omvang van een prooi van dichtbij te betasten.

Het is een feit dat katten van dichtbij niet zo heel goed kunnen zien. Wanneer zich iets binnen een meter van de kat bevindt wordt alles een beetje wazig. Dankzij de snorharen kan een kat zijn prooi voelen maar ook de omvang hiervan inschatten. Zo weet de kat waar hij zijn slachtoffer moet doden.

Kat & snorharen boven ogen

Is het je wel eens opgevallen dat er boven de ogen van je kat ook een soort snorharen zitten? Uiteraard heette dit officieel geen snorhaar maar is het een sinushaar. De functie van die snorharen boven de ogen zijn hetzelfde als de snorharen aan weerszijden van de snuit. Met die haren boven de ogen van de kat van alles voelen. Zo weet de kat of hij bijna tegen een tak of iets anders aanloopt. Eigenlijk zijn dit zijn tweede ogen.

Snorharen kat knippen: nooit doen

Sommige mensen knippen de snorharen van hun kat. Hierbij worden de haren helemaal kortgeknipt of gedeeltelijk afgeknipt. Dit is iets dat je nooit moet doen. Hoewel een snorhaar gewoon aangroeit ontneem je de kat een gedeelte van zijn zintuigen. Je zult zien dat een kat zonder snorharen zich onzeker gaat voelen. Vooral in het donker kan hij zich moeilijker soepel bewegen.

Heeft je kat een diep voerbakje? Bedenk dan dat er continu druk op de snorharen komt te staan. Dit kan uiteindelijk tot pijn lijden waardoor je kat niet meer wil weten. De oplossing is niet de snorharen van de kat knippen maar een minder diep of breder voerbakje kopen.

Bekijk voerbakjes kat

Snorharen kat bereken af

Soms breken de snorharen van een kat af. Dit is natuurlijk vervelend maar niet iets om je zorgen over te maken. Dit soort tastharen groeit na enige tijd opnieuw aan. Dat snorharen afbreken kan verschillende oorzaken hebben. Waarschijnlijk stoot de kat met zijn neus ergens continu tegenaan. Maar het kan ook voorkomen dat de kat aan een waxinelichtje ruikt. De snorhaar raakt dan verbrand. Soms resulteert dit in een grappig permanentje, maar de snorharen kunnen ook afbreken.

Snorharen kat vallen uit

Wist je dat de snorharen van een kat regelmatig uitvallen? Dit is normaal, snorharen groeien, vallen uit en er komen meer nieuwe snorharen voor terug. Zie het als je eigen haar dat hetzelfde doet. Ook je nagels groeien. Gelukkig vallen je nagels niet uit maar je moet ze wel regelmatig bij knippen.

Maak je dus geen zorgen wanneer de snorharen van je kat uitvallen. Vallen er echter veel snorharen uit? Dan kan er toch iets anders aan de hand zijn. Het zijn de meest voorkomende oorzaken voor het uitvallen van snorharen:

  • Bacteriële infectie
  • Schimmelinfectie
  • Een allergie
  • Trauma (beschadiging)
  • Acne

Ontdek populair kattenvoer

Vermoed je een infectie of allergie, laat dit dan door een dierenarts nakijken. Sommige katten hebben last van acne. Dit is een beetje te vergelijken met acne bij mensen. Vaak zie je dit op de kin van de kat verschijnen. Maar acne kan zich ook verspreiden naar de wangen en uiteindelijk rondom de neus. Bij acne is het belangrijk om een roestvrijstalen voerbak en drinkbak te gebruiken. Eventueel kan de dierenarts acne behandelen.

Brengt de snorhaar van een kat geluk?

Over katten doet een hoop bijgeloof de ronde. Zo zou je op vrijdag de 13e zwarte katten beter kunnen vermijden. Er werd vroeger ook gedacht dat katten na 7 jaar in een heks konden veranderen. Gelukkig zijn er ook wat goede dingen met betrekking tot bijgeloof en katten.

Een schildpadkat, dit is een kat met meerdere kleuren, brengt je rijkdom. Heeft je kat drie kleuren? Dan beschermt deze je woning tegen brand. Bovendien is de kat een weersvoorspeller. Wanneer hij zichzelf met de haren mee was dan wordt het mooi weer. Maar doet de kat dit tegen de haren in dan kun je op regen rekenen.

Brengt de snorhaar van een kat geluk? Sommigen menen van wel. Dit is vergelijkbaar met een konijnenpootje, iets dat ook geluk zou brengen. Mocht je kat een snorhaar verliezen dan kun je hem een tijdje bij je dragen. Wie weet brengt het geluk. Maar de kat om dit bijgeloof een snorhaar uitstrekken of afknippen, dat gaat een stap te ver.

Schuiven naar boven