Kunnen katten van dichtbij zien? Interessante vraag over de kat

De kat heeft een prima zicht hoewel dit niet vergelijkbaar is met dat van ons. Zo zien katten verderaf wat slechter. Kunnen katten van dichtbij zien? Natuurlijk kunnen katten dit, het is alleen de vraag wat ze exact waarnemen.

Ben je dus benieuwd of katten van dichtbij goed of juist slecht zien, dan moet je zeker even blijven. Ontdek alles over hoe katten de wereld zien.

Katten zien anders dan mensen

Zowel mensen als katten hebben de ogen aan de voorkant van de kop (het hoofd) staan. Dit zie je bij veel roofdieren waaronder hondachtigen, katachtigen en beren. Wanneer de ogen aan de voorkant staan dan kun je beter diepte waarnemen zonder dat je hoeft te bewegen. Dit is ideaal voor het opsporen en besluipen van een prooi.

Laserpen

Het leukste kattenspeeltje

 In dat opzicht verschillen kattenogen niet veel van mensenogen. Maar wacht, toch zien katten de wereld heel anders dan mensen. Zo is er een verschil in het waarnemen van kleur, in het donker zien en van dichtbij goed kunnen zien.

Kunnen katten van dichtbij zien?

Je wil weten of je kat van dichtbij goed kan zien. Dat ligt eraan wat je onder dichtbij verstaat. Een mens heeft een betere visuele scherpte dan een kat. Wanneer een mens op 30 meter afstand van een om je object staat dan kan deze dit helder zien. Een kat ziet vanaf 30 meter afstand juist wazig. Pas wanneer de kat op vijf tot 6 m afstand staat dan ziet hij scherp.

Een kat kan van veraf dus niet goed zien. Maar van dichtbij juist weer wel. Op de vraag: kunnen katten van dichtbij zien is het antwoord: ja, katten kunnen van dicht bij goed zien. Maar alleen wanneer ze niet verder dan 6 meter van het object verwijderd zijn.

Vanaf een afstand van 75 cm ziet een kat heel scherp. Hoe dichterbij het object, hoe scherper de kat dus ziet.

Kunnen katten kleur zien?

Heel lang werd gedacht dat katten geen kleur konden zien. Dit werd niet alleen over katten maar ook over honden gedacht. Inmiddels is bekend dat katten wel degelijk kleur kunnen zien. Alleen zien ze niet alle kleuren die wij mensen waarnemen.

Mensen hebben kegeltjes en staafjes in het oog. De staafjes zijn bedoeld voor het kijken in het donker, terwijl de kegeltjes je juist in staat stelt om kleuren te zien. Katten hebben ook kegeltjes en staafjes. Alleen zijn deze bij katten heel anders ontwikkeld.

De kegeltjes zijn goed ontwikkeld waardoor katten goed in het donker kunnen zien. De staafjes zijn minder veel aanwezig waardoor ze ook minder kleuren zien. Een kat ziet de kleuren geel, groen en blauw. Maar rood, oranje en roze is juist weer moeilijk voor de kat waarneembaar. Daarnaast zien ze paars weer als blauw aan.

Lees ook: hoe lang kan een kat zonder eten?

Ultraviolet licht

Er is heel wat onderzoek gedaan naar het zicht van katten. Biologen aan de universiteit van Londen hebben ontdekt dat katten Uv-licht kunnen zien. Dat is best bijzonder want mensen kunnen helemaal geen ultraviolet licht zien.

Wat is Uv-licht? Dit licht heeft een golflengte die tussen de 10 en 400 nm ligt. Zonlicht bevat Uv-straling. Inmiddels is bekend dat niet alleen katten maar ook veel andere dieren Uv-licht kunnen zien. Dit zijn verschillende soorten insecten, amfibieën en vissen. Maar er zijn ook bepaalde knaagdieren die Uv-licht waar kunnen nemen.

De vraag is waarom katten Uv-licht kunnen zien. Van insecten is dit duidelijk: ze kunnen hiermee kleuren en patronen op planten waarnemen. Terwijl andere dieren het gebruiken om vijanden op te sporen. Hoe en waarom katten Uv-licht kunnen zien is tot nu toe niet duidelijk. Misschien weten we hier in de toekomst meer over.

Zo goed ziet een kat in het donker

Katten hebben meer kegeltjes dan staafjes in het oog, terwijl dit bij mensen net andersom is. Door die vele kegeltjes kunnen katten in het donker heel goed zien. Hun ogen kunnen meer licht waarnemen. Als gevolg hiervan ziet een kat in het donker tot wel zes keer zoveel als een mens. Dat is natuurlijk een enorm groot verschil.

Waarom zien katten eigenlijk zo goed in het donker? Niet alleen door de kegeltjes, ook door een lichtreflecterende laag van cellen. Dit laagje bevindt zich net achter het netvlies. Eigenlijk werken die cellen als een spiegel, ze reflecteren het licht. Hierdoor kunnen de kegeltjes extra veel licht opnemen.

Zien katten diepte?

De kat is een roofdier en moet zijn prooien achtervolgen. Hierbij is het belangrijk dat een kat diepte ziet. Dit stelt hem in staat om de prooi tot op nauwkeurigheid te besluipen en te vangen. Katten zien dus diepte. Dit is allemaal te danken aan de twee ogen aan de voorkant van de kop.

Katten zien geesten

Heb je er wel eens van gehoord: katten zien geesten. Of misschien toch niet? Het is duidelijk dat katten andere frequenties zien dan mensen. Bijvoorbeeld ultraviolet licht zien, dat kunnen wij mensen niet. Sommigen denken dat katten ook aura’s kunnen zien, dat zijn energetische velden om ons heen.

Kunnen katten geesten zien? Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er doen wel een aantal theorieën de ronde. Bijvoorbeeld dat de kat een grote hoeveelheid van een bepaalde stof in de hersenen aanmaakt die vrijkomt bij dromen maar ook vlak voordat je sterft. Door deze stof zouden katten in een soort droomstaat verkeren en de wereld om ons heen anders zien of doorkrijgen.

Nogmaals, hier is helemaal geen wetenschappelijk bewijs voor. Of katten geesten kunnen zien, dat zal waarschijnlijk altijd de vraag blijven.

Aanrader: beste drinkfontein voor katten

Kunnen katten tv kijken?

Je weet inmiddels dat katten van dichtbij kunnen zien. Nu wil je vast weten of katten ook tv kunnen kijken. Natuurlijk kunnen ze dat. Sommige katten zien iets op tv bewegen en slaan hier met hun pootjes naar. Katten begrijpen niet zo goed dat een tv een beeldweergave is en geen echte wereld. Dit verklaart waarom katten soms achter de tv kijken. Ze vragen zich af waar dat leuke muisje of het speeltje is gebleven.

Katten doen overigens kennis en ervaring op. Wanneer een kat meerdere malen achter de tv kijkt en hij ziet hier niets, dan valt de beloning weg. Daarom zal een ervaren kat na een tijdje niet meer achter de televisie zoeken. Hierdoor lijkt het alsof katten echt tv kunnen kijken, terwijl ze feitelijk alleen maar geboeid zijn door beweging.

Zelfs wanneer je kat dagelijks tv kijkt moet je begrijpen dat hij geen series of films volgt zoals wij dat doen. De kat begrijpt niet wat er gebeurt. Het zijn puur de bewegingen op tv die je huisdier volgt.

Overigens hangt het ook van je beeldscherm af of een kat geboeid blijft. Een ouderwets tv-scherm ververst het beeld 50 keer per seconden. Hierdoor gaat het beeld flikkeren. Onze ogen werken niet snel genoeg om deze flikkering waar te nemen, maar katten zien dit wel. Moderne televisies hebben een verversing van 100-200 keer per seconden. Hierdoor zien beelden er realistischer uit en blijft de kat langer kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven