Fruitvliegjes vangen – 5 werkende tips

Fruitvliegjes vangen? Vooral in de zomer kun je hier erg last van krijgen. Deze kleine vliegjes ruiken gistend of overrijp fruit op kilometers afstand. Hierdoor worden ze aangetrokken. Misschien wist je het nog niet maar ze leggen zelfs eitjes in je fruit! Hierdoor gaat dit nog sneller rotten, dat wil je natuurlijk niet. Fruitvliegjes vangen is de enige manier om van ze af te komen. Dit kan met verschillende methoden. Ik deel 5 werkende tips met je.

Waarom je last hebt van fruitvliegjes in huis

Op groente- en fruitbedrijven zorgen fruitvliegjes voor grote overlast. Ze beschadigen het fruit, dit neemt ook veel financiële schade met zich mee. Je zult merken dat in het voorjaar de eerste fruitvliegjes in huis komen. Is het eenmaal zomer, dan heb je hier flink last van. Dit is al helemaal het geval wanneer je in de buurt van een fruitteeltbedrijf woont.

[do_widget id=custom_html-40]

Waarom komen fruitvliegjes in huis? Ze komen op de geur van rottend of gistend fruit af. Maar dat niet alleen, ook alcohol of azijn trekt deze vliegjes aan. Deze geuren lijken namelijk op dat van overrijp fruit.

Je hebt meer last van fruitvliegjes wanneer je in je achtertuin een moestuin hebt of in de buurt van fruitbomen woont. Een niet goed afgesloten gft-bak trekt ook veel vliegjes aan.

Ze planten zich razendsnel voort

De voortplanting van fruitvliegjes gaat best snel. De totale levenscyclus, van bevrucht eitje tot volwassen, duurt ongeveer 45 dagen. Een en ander is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Door deze snelle voortplanting heb je al snel een fruitvliegjesplaag in huis.

Fruitvliegjes vangen: 5 tips

Wil je fruitvliegjes vangen? Dit kan met verschillende middelen. Sommige producten trekken fruitvliegjes aan, andere middelen weren ze juist. Hieronder vind je 5 handige tips.

Naar insectenlampen

Tip 1: fruitvliegjes voorkomen

Wanneer je fruitvliegjes moet vangen ben je eigenlijk al te laat, want je kunt ze ook voorkomen. Dit doe je allereerst door de gft-bak goed te sluiten. Bewaar geen fruit of groente in de fruitschaal of los in de keuken. Dek alles goed af of bewaar het in de koelkast. Bewaar ook geen koffiedik in het koffiezetapparaat maar gooit dit direct weg. Verder moet je verwelkte bloemen weggooien, dit trekt namelijk ook fruitvliegjes aan.

Drink je af en toe een glaasje alcohol? Spoel het glas na gebruik goed schoon. Laat ook geen geopende (lege) wijn- of bierflessen staan. Heb je een moestuin, dan is het beter om je woning te beschermen met horrengaas. Hiermee voorkom je dat insecten binnen kunnen komen.

Tip 2: fruitvliegjesval maken

Je kunt heel goed zelf een fruitvliegjesval maken. Hiervoor heb je een lege frisdrankfles, een schaaltje en wat huishoudfolie of een beker met papier nodig. Hieronder de manieren om een fruitvliegjesval te maken.

Plastic fles

Knip ongeveer een derde van de bovenkant van de fles horizontaal af. Vulhet onderste gedeelte van de fles met een lokstof. Plaats het bovenste afgeknipte gedeelte omgekeerd op de onderkant. Er ontstaat nu een kegelvormige opening.

Bakje en huishoudfolie

Doe in het kommetje of pakje de lokstof. Span huishoudfolie over het bakje heen en prik hier enkele gaatjes in.

Beker met papier

Doe in de beker of het glas de lokstof. Maak van het papier een kegelvormige. Plaats dit met de smalle kant naar onderen in de beker.

De lokstof kun je kant-en-klaar kopen, dat werkt het beste. Maar je kunt deze lokstof ook zelf maken. Gebruik hiervoor wat rode wijn, een beetje fruit, azijn of appelsap. Je kunt ook fruitvliegjes vangen met witte wijnazijn, witte wijn of bier. Wanneer je in de lokstof een druppeltje afwasmiddel doet dan zorg je er ook nog eens voor dat fruitvliegjes direct verdrinken.

Tip 3: fruitvliegjesval kopen

Fruitvliegjes vangen kun je het beste doen door een kant-en-klare fruitvliegjesval te kopen. Deze is helemaal af, voorzien van lokstof en heeft ook nog eens een mooi design. Zo hoef je zelf niet te knutselen en kun je de vallen plaatsen waar je dat wil. Zonder dat iemand een raar kommetje, beker of lege fles ziet staan.

Voor 5 fruitvliegjes vallen betaal je tussen de € 25 en € 30. Dit betekent dat ze € 5 tot € 6 per stuk kosten, iets dat helemaal niet duur is. Het werkt namelijk ontzettend effectief, dat ook te danken is aan de bijgeleverde lokstof. Deze lokstof kun je, wanneer hij op is, apart kopen maar je kunt ook je eigen lokstof erin doen.

Bekijk fruitvliegjes val

Tip 4: sterke kruiden neerleggen

Sommige kruiden ruiken zo sterk, dit schrikt fruitvliegjes af. Hiermee kun je dus geen fruitvliegjes vangen maar zorg je ervoor dat ze niet je woning binnenkomen. Of in ieder geval weer de woning proberen te verlaten. Bekende kruiden die hiervoor gebruikt worden zijn kruidnagel en knoflook. Leg enkele kruidnagels op de fruitschaal. Je kunt ook een sinaasappel doormidden snijden en hier kruidnagel instoppen. Nadeel hiervan is dat de geur van sinaasappel kan overheersen.

Probeer ook eens basilicum, vaak werkt dit tegen fruitvliegjes. Daarnaast zijn dille en lavendel veelgebruikte geuren tegen deze vliegjes.

Tip 5: de woning schoonhouden

Als laatste is het belangrijk om de woning goed schoon te houden. Maak regelmatig de afvoer schoon, etensresten kunnen namelijk fruitvliegjes aantrekken. Sluit alles goed af, ook wanneer het om bijvoorbeeld jam of andere fruitige dingen gaat. Kijk ook eens kritisch naar het schoonmaakdoekje, sponsje en de dweil of zwabber. Wanneer je dit te lang laat liggen dan merk je dat hier fruitvliegjes op afkomen.

Doe regelmatig de afwas. Vooral vieze borden en lege alcoholglazen hebben een grote aantrekkingskracht op deze insecten. Daarnaast is de kans groot dat je hier ook de huisvlieg mee aantrekt. Berg alles direct in de vaatwasser of was twee tot drie keer per dag af.

Schuiven naar boven