Waarom heeft een hond het niet koud?

Honden spelen vrolijk in de vrieskou of de sneeuw. Waarom heeft een hond het niet koud? Dan denk je maar, want honden kunnen wel degelijk last hebben van de kou. Vooral kleine rassen kunnen hier minder goed tegen. Dit heeft te maken met een laag vetgehalte en de korte vacht. Grote rassen schijnen hier nauwelijks last van te hebben. Kijk maar eens wat er met je hond gebeurt wanneer de temperatuur daalt.

Zo houdt een hond zich warm

Mensen zijn door de eeuwen heen een beetje gehandicapt geraakt. We kunnen onszelf moeilijk warm houden en hebben hiervoor kleding nodig. Een hond heeft een vacht die hem warm houdt. Dankzij die vacht blijft er een luchtlaagje boven de huid hangen. De huid straalt warmte uit, hierdoor warmt het luchtlaagje op. Dit is de perfecte manier om warm te blijven.

Wel is het belangrijk dat de vacht schoon en droog is. Wanneer er veel klitten in de vacht zitten dan kan de hond zichzelf moeilijk warm houden. Ditzelfde geldt voor een vacht die continu vochtig is.

De hond houdt zich ook warm door een hoog vetgehalte. Deze vetlaag werkt als isolatiemateriaal.

Waarom heeft een hond het niet koud?

Zelf trek je een dikke trui en warme winterjas aan wanneer je in de wintermaanden naar buiten gaat. Waarom heeft een hond het niet koud, want deze loopt zonder kleding buiten. Dit heeft dus met die vacht te maken. Dit is eigenlijk de kleding van de hond. Ook de vetlaag speelt een belangrijke rol.

De hond als huisdier kun je niet vergelijken met wilde honden die in de natuur leven. De huid en vacht van wilde honden is afgestemd op het klimaat. Sommige honden leven in ruwe omstandigheden. Een aantal hondenrassen die we als huisdier houden hebben nog veel van de wilde hond weg. Hun vacht is goed afgestemd op het leven in een koude omgeving. Denk maar eens aan de Sint-Bernard of de husky. Dit soort honden zal het niet snel koud krijgen.

Verschil tussen kleine en grote honden

Je zult merken dat kleine hondjes het sneller koud hebben. Ze hebben een lager vetgehalte, hierdoor koelt het hondje sneller af. Bovendien hebben veel kleine hondenrassen een afwijkende vacht. Deze vacht is heel lang en wordt hierdoor snel nat, maar het kan ook dat er geen onderwol aanwezig is.

Bij kleine rassen is het aan te raden om ze in de winterperiode een hondenjasje aan te doen. Dit jasje beschermt tegen kou en vocht.

Bekijk hondenjasjes

Wanneer is het te koud voor een hond?

Kleine honden lopen een grotere kans op onderkoeling. Wanneer is het te koud voor een hond om lange tijd buiten te zijn? Alle rassen, groot of klein, kun je tot een temperatuur van 13 °C gerust buiten laten spelen.

Kleine rassen lopen bij een temperatuur van 10 °C en lager een risico op onderkoeling. Wanneer de temperatuur onder de -7 °C daalt dan kan het hondje bevriezingsverschijnselen oplopen. Voorbeelden van kleine rassen zijn de teckel, chihuahua en shih tzu.

Middelgrote rassen houden het buiten goed vol zolang de temperatuur niet onder de 8 °C daalt. Wanneer het 7 °C of kouder is dan kunnen ze onderkoeld raken. Duikt de temperatuur onder de -12 °C dan is er serieus risico op bevriezing. Voorbeelden van middelgrote rassen zijn de border collie, Engelse buldog en de cockerspaniël.

Grote rassen kunnen veel beter tegen kou en vocht. Tot een temperatuur van 5 °C merken ze hier niets van. Onder de 4 °C kunnen ze onderkoeld raken. Komt de temperatuur onder de -12 °C dan kan dit voor bevriezing zorgen. Voorbeelden van grote rassen zijn de herdershond, de labrador retriever en de bouvier.

Sommige rassen zoals de husky hebben een dikke en dubbele vacht. Deze honden zijn gefokt om extreem lage omgevingstemperaturen te weerstaan. De husky kan makkelijk temperaturen tot -60 °C aan. Natuurlijk is het niet aan te raden om dit dier zo lang aan extreem lage temperaturen bloot te stellen.

Hond koud ‘s nachts

Heeft je hond het ‘s nachts koud? Dit heeft verschillende oorzaken. Ten eerste de slaapplek. Geef een hond een warme mand, een kussen of deken om op te liggen. Wanneer een hond op de koude tegelvloer moet slapen dan heeft deze moeite om de buik warm te krijgen. Dit zie je vooral bij puppy’s en kleine rassen. Kijk er dan ook niet vreemd van op wanneer de hond op de bank gaat liggen.

Honden die buiten slapen moeten uit de wind en droog liggen. Plaats de slaapplek eventueel op een pallet en niet rechtstreeks op de grond.

Houd ook rekening met senior honden (vanaf acht jaar). Met het ouder worden kan een hond zichzelf mogelijk niet meer zo goed warm houden.

Leuk: bekijk IP huisdiercamera

Hond buiten slapen: temperatuur

Zelfs bij koudere temperaturen hoef je de hond niet continu binnen te houden. Je kunt dus gerust een wandeling maken. Het belangrijkste is dat de hond daarna weer op temperatuur kan komen. Je wil de hond buiten laten slapen, tot welke temperatuur kan dit? Dit verschilt per ras. Laat een hond niet buiten slapen bij lage temperaturen wanneer het volgende van toepassing is:

  • De hond is ziek
  • Een puppy van nog geen jaar oud
  • Een kale buik
  • Een dunne of lange vacht

Hond overdag buiten houden

Veel mensen houden hun hond overdag buiten. Dit is prima te doen, maar let wel op bovenstaande temperaturen. Komt de temperatuur onder een bepaald punt, dan is de kans groot dat het huisdier onderkoeld geraakt. In dit geval kun je beter de hond binnenhalen.

Schuiven naar boven