Maden bestrijden op terras

Vliegenlarven oftewel maden, vaak tref je ze in de container aan. Heb je maden op het terras? De kans is groot dat er ergens een voedingsbron ligt. Kun je niks vinden? Maden bestrijden op het terras kan soms lastig zijn. Je zult merken dat deze vliegenlarven vaker terugkomen. Daarom laat ik je wat methoden zien om definitief van maden af te komen.

De oorzaak van maden op het terras

Je krijgt natuurlijk niet zomaar maden op je terras. In vrijwel alle gevallen ligt er een voedingsbron in de buurt. Het gaat dan om een kadaver (dood dier), dierenmest of voedsel dat je hebt laten vallen. Vooral rottend vlees trekt maden aan. Denk maar eens aan je broodje ham dat je daar hebt laten liggen.

[do_widget id=custom_html-26]

Soms hebben maden op het terras een andere oorzaak. Bijvoorbeeld hevige regenbuien waarbij maden naar een hoger gedeelte kruipen. Ligt je terras toevallig hoger dan de rest van de tuin? Dan zou het zomaar kunnen dat je maden op het terras tegenkomt.

Soms blijkt het niet om maden maar om andere larven of wormpjes te gaan. Meestal gaat het dan om de larven van de langpootmug (emelten). Het is belangrijk om deze te bestrijden want ze vreten de wortels van je tuinplanten aan.

Zo zien maden er uit

Hoe weet je nu of het om maden oftewel vliegenlarven gaat? De larven van een vlieg is of roomwit van kleur. Hij is pootloos en heeft naar verhouding een dik en kort lichaam. Het ene uiteinde loopt spits toe, het andere uiteinde juist bol. Maden kunnen niet lopen, vliegen of goed klimmen. Ze bewegen zich kronkelend voor maar niet zoals je van een regenworm gewend bent.

Maden bestrijden op terras

Wil je definitief van maden afkomen? Volg hieronder het stappenplan. Let op, want wanneer het om de larven van de langpootmug gaat moet je deze op een andere manier bestrijden. Dat lees je wat verderop in dit artikel.

Verwijder de voedingsbron

In vrijwel alle gevallen kun je maden op het terras bestrijden door de voedingsbron weg te halen. Het is even zoeken maar vaak kom je iets tegen. Kijk goed onder de struiken, tussen het gras of onder het tuinmeubilair. Zoek naar menselijk voedsel, dierenmest of kadavers. Denk hierbij aan vlees (dierenvoer of mensenvoedsel), hondendrollen of kattendrollen, konijnenkeutels, dode muizen of dode vogeltjes. Het kan dus van alles zijn waar maden op afkomen.

Het terras met kokend water behandelen

De makkelijkste manier om maden te bestrijden op het terras is door ze te overgieten met kokend water. Maden overleven deze hoge temperatuur niet en zullen sterven. Wil je de tuinvogels een plezier doen? Laat de dode maden dan liggen. Vogels komen ze graag halen. Je kunt eventueel de dode maden bij elkaar vegen en in een bakje doen. Dan hoef je niet de hele tijd tegen je terras vol maden aan te kijken.

Dood je de maden met chloor of azijn, voer dit dan niet aan de vogels. Gooi in dat geval de maden in de container weg.

Zout of bloem strooien

Maden leven in een vochtige omgeving. Wanneer ze uitdrogen betekent dit de dood. Strooi zout of bloem over het terras. Dit droogt de maden uit waardoor ze sterven. Let wel op met het gebruik van zout. Bestaat je terras uit natuursteen of andere kwetsbare materialen, dan moet je zeker geen zout gebruiken. Dit tast het materiaal aan.

Strooi ook geen zout over de aarde. Dit trekt de bodem in, iets dat helemaal niet goed is voor je planten.

Tip: bekijk strooivoer voor buitenvogels

Natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen maden

Wil je maden bestrijden op het terras en gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen? Er zijn een aantal middeltjes waar maden niet zo goed tegen kunnen. Bekende natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn:

  • Lavendel
  • Klimop

Leg wat lavendel of takjes klimop rondom het terras. Hiermee voorkom je dat maden je terras op kruipen.  Er zijn ook wat andere huismiddeltjes maar deze werken over het algemeen minder goed.

Wat je ook zou kunnen proberen zijn mottenballen. Dit werkt uitstekend tegen volwassen vliegen en maden. Hang hierbij wat mottenballen rondom het terras. Je kunt ze ook in hoekjes neerleggen. Laat mottenballen niet in aanraking komen met de aarde of je tuinplanten.

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn zeer geschikt ter voorkoming van maden op het terras.

Larven van de langpootmug

Heb je al eens goed gekeken of je maden of juist emelten op je terras hebt? Emelten zijn dus de larven van de langpootmug. Deze larven leven in de grond, bij voorkeur grasland. In het begin zijn deze larven wit van kleur, later krijgen ze een blauwgrijze kleur. Een volgroeide larve heeft een lengte van 2,5 tot wel 5 cm.

De meeste emelten zitten in het gazon of grasland. Hier doen ze zich goed aan de wortels van de planten. Uiteindelijk kunnen deze larven enorme schade aanrichten. Heb je naast je terras een stukje gazon, dan is de kans aanwezig dat de larven vroeg of laat over je gazon kruipen. Waarschijnlijk op zoek naar een ander stukje met jonge grasscheuten.

Emelten bestrijden

Last van de larven van de langpootmug? Dit heb je helaas niet altijd in de gaten. Wanneer je ze toevallig over je terras of gazon zie kruipen dan moet je echt aan bestrijding denken. De meest eenvoudige methode is gebruik maken van aaltjes. Dit zijn zeer kleine diertjes die de emelten aanvallen en opeten. Aaltjes richten geen schade aan je tuinplanten, gazon of terras aan. Bovendien is het bestrijdingsmiddel zeer makkelijk in gebruik. Een kwestie van aaltjes kopen, met water mengen en over het gazon verspreiden.

Aaltjes koop je gewoon online. Dit 100% natuurlijk biologisch bestrijdingsmiddel kost ongeveer € 25 voor 10 m². Je kunt ook voor een grootverpakking gaan, dan betaal je ongeveer € 37 voor 100 m².

Bekijk aaltjes

Wees er op tijd bij want wanneer je de larven van de langpootmug te lang hun gang laat gaan dan is je gazon straks helemaal kapot.

Schuiven naar boven