Aanschaf van een pup: tips & benodigdheden

Hoera, je gaat een pup aanschaffen. Wat komt hier allemaal bij kijken? Het is belangrijk om een goede start te maken. Daarom vind je in dit artikel een complete uitzetlijst (spullen & benodigdheden). Maar ook veel tips over de verschillende rassen en waar je een pup het beste kunt aanschaffen. Heb je ook al een keuze kunnen maken tussen reu en teef?

Vragen over de aanschaf van een pup

Bij de aanschaf van een pup komen veel vragen om de hoek kijken. Bijvoorbeeld wat beter is: een reu of teef. Maar ook waar je de pup gaat kopen. Of voor welke ras je moet kiezen. Want je hebt rassen die zeer geschikt zijn voor de jacht maar ook voor sport, show, de fok, als hulphond, waakhond of als gezinshond.

[do_widget id=custom_html-9]

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de gezinssamenstelling. Niet alle hondenrassen zijn geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Terwijl senioren liever niet voor een sterke hond kiezen. Je ziet, er zijn heel veel zaken waar je rekening mee moet houden.

Spullen/ benodigdheden pup

Voordat je meer informatie leest over een pup aanschaffen vind je hieronder de uitzet. Dit zijn alle spullen of benodigdheden die je zeker moet aanschaffen. Door op de link te klikken ga je direct naar het overzicht.

Welk ras hond past bij mij?

Er worden in totaal 356 hondenrassen door de FCI erkend. Daarnaast zijn er een aantal hondenrassen die nog niet officieel erkend zijn. Dan heb je ook nog de vele kruisingen tussen twee of meerdere rassen.

Een Ierse Wolfshond, het grootste hondenras, past niet echt op een éénkamerflat. Wanneer je een puppy aanschaft die later ontzettend groot wordt dan moet je hier ook de ruimte voor hebben.

Je hebt ook hondenrassen die erg zwaar zijn. Bijvoorbeeld de Engelse Mastiff, het zwaarste hondenras. Wanneer deze volwassen hond op een klein kind gaat liggen dan gaat dit goed. Woon je bovenaan in een appartementencomplex zonder lift? Traplopen is niet goed voor honden. Een zware hond til je niet zomaar op.

In een groot en druk gezin is het kleinste hondenras, de Chihuahua, misschien ook geen goed idee. Dit hondje wordt snel onder de voet gelopen.

Sommige hondenrassen hebben veel beweging nodig. Dat zijn bijvoorbeeld jachthonden, veedrijvers en windhonden. Wanneer je een van deze rassen neemt dan moet je op zijn minst een flinke tuin hebben. Of je moet meerdere malen per dag met de hond gaan wandelen.

Pup aanschaffen: let op het karakter

Het karakter speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Je hebt aanhankelijke rassen zoals de Engelse cocker spaniël of de border collie. Maar ook rassen die wat meer afstand nemen zoals de whippet of de foxterriër.

Dan heb je nog hele slimme maar ook minder slimme honden. Over het algemeen geldt: schoothondjes hebben een lagere intelligentie. Dit komt omdat deze honden puur op hun uiterlijk en het compacte formaat gefokt zijn. Jachthonden en veedrijvers zijn wel weer een stuk intelligenter.

Het meest intelligente hondenras is de border collie, gevolgd door de poedel, Duitse herder, golden retriever en Dobermann pincher. Ook de shetland sheepdog en de labrador behoren tot de intelligente hondenrassen.

Bedenk ook van tevoren wat je met de hond wil gaan doen. Wil je er bijvoorbeeld mee jagen dan heb je een slimme en alerte de hond nodig. Een politietraining met de hond volgen? Dan ben je met een Duitse of Mechelse herder het beste uit. Dit geldt ook voor andere sporten, beroepen of hobby’s wat je met de hond wil gaan doen.

Reu of teef kiezen?

Er wordt al gauw gezegd dat reuen dominant zijn, maar ook teven kunnen er een potje van maken. Reuen zijn over het algemeen wat gelijkmatiger van karakter, teven hebben last van hormoonschommelingen en dus ook stemmingswisselingen.

Met een reu merk je dat deze zijn eigen gebied wil markeren. Hierbij plast hij tegen hekjes of schuttingen aan. Ook tijdens de wandeling is de reu vaker bezig met markeren. Teefjes doen dit een stuk minder.

Teven zijn ongeveer twee keer per jaar loops, dit kan vlekken in het tapijt of op de bank geven. Reuen zijn vaker onafhankelijk en wat harder dan de teef. Je ziet: elk voordeel heeft weer zijn nadeel, de keuze voor reu of teef is dan ook geheel persoonlijk. Bij de wat meer dominante rassen is een teef vaak geschikter voor de beginner.

Rashond of bastaard pup kopen

Wil je fokker of tentoonstellingen lopen dan kom je er niet met een bastaard (kruising). Daarnaast hangt het er ook vanaf waar je voorkeur naar uitgaat. Uiterlijk en karakter zijn de twee grootste kenmerken bij iedere rashond. Dat kan vaak net de doorslag geven.

Een bastaard bestaat uit twee of meerdere rassen die gekruist zijn met elkaar, dit kan vaak verrassende effecten geven. Vaak is het bij de aanschaf van een bastaardpup afwachten hoe hij er uiteindelijk uit komt te zien. Over het algemeen genomen zijn bastaardhonden lief en aanhankelijk, maar dit hangt ook nauw samen met de soort rassen die er doorheen zitten. Bastaardpups zijn over het algemeen goedkoper in de aanschaf. Een stamboom wordt bij een bastaardpup nooit gegeven.

Voor een rashond betaal je een stuk meer maar van tevoren is er wel veel bekend over het karakter en uiterlijk. Niet alle rashonden zijn van stamboom voorzien. Je mag je dan afvragen of het wel om een echte rashond gaat.

Bij een fokker of particulier kopen

Voor een goede rashond met stamboom ben je bij een erkende fokker aan het juiste adres. Deze fokker geeft altijd een juiste stamboom mee en is aangesloten bij de rasvereniging. De pups hebben alle inentingen, ontwormingskuren en testen ondergaan, hiervan is ook bewijs aanwezig. De pup is gechipt en in het bezit van een paspoort.

Bekijk ontwormingskuur pup

Bij broodfokkers vind je ook vaak rashonden: echter deze fokkers laten de teef zoveel mogelijk nestjes krijgen om hier veel geld aan te verdienen. De pups zijn vaak minder gezond en bezitten niet de juiste papieren, soms zijn eventuele stambomen vaak vervalst of gekopieerd.

De prijs bij een broodfokker ligt vaak wat lager dan bij een erkende fokker. Bij de particulier vind je meestal de bastaardhondjes: de teef krijgt eenmalig of gematigd een nestje, de pups zijn vaak goedkoper. De pups zijn meestal wel gezond en goed verzorgd. Ze bezitten meestal geen papieren. Let op: er zijn bij iedere fokker of particulier uitzonderingen.

Hoe herken ik een gezonde pup?

Zo herken je een gezonde pup:

  • Alert, speels en vrolijk
  • Heldere oogjes zonder traanvocht
  • Vacht is klitvrij en glanzend
  • Oren ruiken niet vreemd of hebben geen korstjes
  • De huid is veerkrachtig
  • Roze tandvlees, geen afgebroken tanden
  • Geen kale plekken of korstjes op de staart
  • Loopt niet mank
  • Niet hijgen na wat inspanning

Leeftijd puppy, wanneer mag pup het nest verlaten?

Te jonge pups moeten veel van hun moeder missen: dit komt hun ontwikkeling niet ten goede. De beste leeftijd is rond de acht weken. Soms worden pups al met 6 weken meegegeven: dit is echter veel te vroeg.

Te oude pups kunnen problemen opleveren met de opvoeding. Ze zijn dan al vaak naar de hand van de fokker gezet. Het kost hierdoor wat meer tijd om de pup in de nieuwe situatie te laten wennen.

[do_widget id=custom_html-16]

Heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen

Bij een erkende fokker zijn de ouderdieren getest op heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen. Het is echter niet verplicht dit te laten doen. Veel pups worden verkocht zonder dat de ouderdieren deze tests ondergaan hebben. Maar niet elke ras hoeft getest te worden, alleen wanneer deze gevoelig is voor bepaalde afwijkingen of ziekten.

Een ras als de Golden Retriever of de Duitse herder is veel gevoeliger voor het ontwikkelen HD, een Jack Russell heeft hier weinig last van. Een positieve testuitslag geeft overigens geen garantie dat de pup geen HD zal krijgen maar de kans is wel kleiner.

Schuiven naar boven