Waar zitten vlooien bij honden?

Honden en vlooien, het gaat heel vaak samen. Meestal in het voorjaar of de zomer, dit zijn toch echt de periode waarbij er een ware vlooienplaag kan ontstaan. Waar zitten vlooien bij honden? Een goede vraag, want deze kleine parasieten zie je niet altijd. Wanneer je weet waar de vlooien zich schuilhouden kun je hier ook meer alert op zijn.

Waar komen vlooien vandaan?

Vlooien zijn bloedzuigende parasieten. Zowel de hondenvlo als de kattenvlo komt op verschillende zoogdieren maar voornamelijk op honden en katten voor. Vlooien kunnen namelijk alleen van het bloed van warmbloedige dieren zoals zoogdieren en vogels leven. Wanneer het dier geen beharing of verenkleed heeft, zoals de mens, heeft de vlo niets aan het bloed van deze gastheer.

[do_widget id=custom_html-16]

Waar komen vlooien vandaan? Honden nemen deze parasieten van buiten mee, maar ze raken ook besmet bij contact met andere besmette honden.

Vlooien bij honden herkennen

Vlooien behoren tot de gevleugelde insecten, hoewel ze geen vleugels hebben en dus niet kunnen vliegen. Wel hebben ze krachtige springpoten. Vlooien zijn 1,5-3 mm groot. De kattenvlo, die ook vaak bij honden voorkomt, is bruin van kleur. Het afgeplatte lichaam is een belangrijk herkenningspunt.

Vlooien bij honden herkennen gebeurt vaak door goed op het gedrag van de hond te letten (vaak krabben) maar ook door te kijken naar de aanwezigheid van vlooien en de uitwerpselen. Deze uitwerpselen lijken op zwarte zandkorrels.

Waar zitten vlooien bij honden?

Om een vlooienplaag te herkennen is het belangrijk om te weten waar je moet zoeken. Waar zitten vlooien bij honden? Je komt ze voor in de nek en rondom het achterlijf tegen. De beharing van de hond is hier vaak dikker, de vlo kan zich hier goed verstoppen. Bovendien zijn dit ook de warme plekken, hier houden vlooien natuurlijk van.

Ook op de buik en aan de binnenkant van de dijen komen vlooien vaak voor. Op de rug zie je ook vlooien lopen, vaak verplaatsen ze zich dan van de nek naar de achterhand. Op de kop, staart en poten zie je zelden vlooien.

Waar zitten vlooien bij pup?

Bij een pup of puppy bevinden de vlooien zich op dezelfde plekken als bij volwassenen. Dit zijn dus in de nek, achterhand, de lies of oksels. Ook op de rug om je vlooien bij de pup tegen.

Een vlooienkam gebruiken

Je weet nu waar vlooien bij honden zitten. Wil je weten of je huisdier last heeft van vlooien dan gebruik je een vlooienkam. Dit is een kammetje dat de tanden zeer dicht op elkaar heeft zitten. Haal dit kammetje enkele malen door de vacht van de hond, bij voorkeur in de nek of aan de achterhand.

Gebruik de vlooienkam

Houd de kam boven een vel wit papier. Soms zie je vlooien in de kam vastzitten, maar het kan ook dat er alleen wat haren zichtbaar zijn. Schud de vlooienkam boven het vel papier uit. Zijn er zwarte korreltjes op het papier zichtbaar? Grote kans dat het om uitwerpselen van vlooien gaat.

Wanneer je deze korreltjes in het water laat vallen dan kleurt het water rood. Dit komt omdat er bloed uit de ontlasting vrijkomt. Zwarte korreltjes in het water in combinatie met een rode verkleuring duidt vrijwel zeker op een vlooienplaag.

Vlooien hond op mensen, is dat mogelijk?

Soms springen de vlooien van een hond over op mensen. Dit is voelbaar als kleine speldenprikjes, vaak op de onderbenen. Vlooien kunnen niet van menselijk bloed leven dus zullen uiteindelijk ook weer vertrekken.

Vlooien van de hond op mensen komt alleen voor bij:

  1. Een grote vlooienplaag
  2. Huisdieren die uit huis verwijderd worden

Wanneer de vlooienplaag ontzettend groot is dan gaan vlooien al snel op zoek naar andere gastheren. Hierbij zullen ze ook de mens bespringen. Heeft de hond vlooien en verwijder je deze uit huis, bijvoorbeeld naar een vakantieadres? Bij gebrek aan een gastheer zullen vlooien het bij de mens proberen.

Overigens is er ook nog zoiets als de mensenvlo, een vlooiensoort die juist van menselijk bloed leeft. Gelukkig komt de mensenvlo in onze westerse wereld niet meer voor.

Honden met een vlooien allergie

Sommige honden hebben last van een vlooienallergie. Hierbij reageren ze sterk op het speeksel van vlooien. Er ontstaan korstjes en wondjes op de huid, bovendien krabt de hond zich veel.

Een vlooien als je verdwijnt niet vanzelf, deze moet altijd lichtmedicatie behandeld worden. Daarnaast is het voor honden met een vlooienallergie heel belangrijk om vlooien te voorkomen. Dit kan met een vlooienband of spot-on.

Vlooien bij de hond behandelen

Waar zitten vlooien bij de hond? Op warme plekken, zoek hier dan ook als eerste. Wanneer je vlooien aantreft moet je deze zo snel mogelijk aanpakken. Doe je dit niet dan komen er steeds meer vlooien bij en zit uiteindelijk ook het hele huis vol.

Vlooien dood je met een vlooienband of spot-on. Voor veel honden is spot-on een effectief werkend middel en volkomen veilig, een aantal honden reageert hier overgevoelig op. Knijp het pipetje tussen de schouderbladen van de hond leeg, de inhoud verspreidt zich vanzelf over de vacht.

Bekijk spot-on

De omgeving behandelen

10% van de vlooienpopulatie bevindt zich op de hond, de overige 90% in huis. Behandel daarom ook altijd de omgeving. Dit kan het beste met een omgevingsspray.

Naar omgevingsspray

Met bovenstaande methode kom je hopelijk snel van die vervelende vlooien af.

Schuiven naar boven