Hoe kom je van fruitvliegjes af?

Fruitvliegjes in je woning zijn geen pretje. Ze zitten op al het fruit en groente maar ook in wijn- en bierglazen. Hoe kom je van fruitvliegjes af? Niet door vriendelijk te vragen of ze willen vertrekken. Wel door een van onderstaande methoden toe te passen. Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk om definitief van fruitvliegjes af te komen.

Fruitvliegjes herkennen

Het is eerst goed om te weten of het wel om fruitvliegjes gaat. Sommigen kleine vliegjes lijken hier op maar behoren toch tot een andere soort. Daarom laat ik je wat tips zien met betrekking tot fruitvliegjes herkennen.

[do_widget id=custom_html-40]

Er zijn verschillende soorten fruitvliegjes. Hun lichaam is geel, roodbruin, bruin of zwart van kleur. Je hebt er ook met een gestreept of gevlekt lichaam. Fruitvliegjes worden tussen de 1 en 6 mm groot. Fruitvliegjes herkennen doe je vooral aan de hand van de ogen: die zijn rood gekleurd.

Hoe deze vliegjes schade aanrichten

Wist je dat fruitvliegjes een van de grootste plaaginsecten is? Je treft ze vooral bij fruit- en groentebedrijven, de horeca, brouwerijen en de detailhandel aan. Ook veebedrijven hebben last van deze insecten, ze worden namelijk aangetrokken door composthopen.

Fruitvliegjes verspreiden bacteriën, schimmels en gistcellen. Hierbij weten ze groente en fruit binnen no-time te vernietigen. Heb je fruitvliegjes in huis, dan is het dus belangrijk om hier zo snel mogelijk vanaf te komen.

Hoe kom je van fruitvliegjes af?

De vraag is hoe je effectief van fruitvliegjes afkomt. Het makkelijkste is voorkomen dat deze insecten binnen komen. Bedenk dat fruitvliegjes op kilometers afstand overrijp en gistend fruit kunnen ruiken. Daarom is het zo belangrijk dat je vooral in de zomermaanden het fruit goed afdekt of in de koeling bewaart. Wees ook voorzichtig met lege wijn- en bierflessen en restjes alcohol in glazen. Dit strekt namelijk ook fruitvliegjes aan.

Hoe kom je van fruitvliegjes af? Hieronder vind je enkele goedwerkende methoden.

Een fruitvliegjesval maken

Met een zelfgemaakte fruitvliegjes val kom je zeker van deze insecten af. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een lege frisdrankfles, appelazijn en wat afwasmiddel. In plaats van appelazijn zou je ook appelsap kunnen gebruiken.

  • Snijd ongeveer twee derde van de lege frisdrankfles horizontaal af
  • Vul het onderste gedeelte van de fles met appel zijn of appelsap
  • Voeg hier drie druppeltjes afwasmiddel aan toe
  • Plaats het bovenste gedeelte van de fles ondersteboven op het onderste gedeelte

Je ziet dat fruitvliegjes nu de val in kunnen, maar de uitgang moeilijk terugvinden. Door het afwasmiddel verdwijnt de oppervlaktespanning van de vloeistof. Hierdoor blijven ze niet drijven maar zakken naar de bodem.

Fruitvliegjesval kant-en-klaar kopen

Geen zin om zelf een val te maken? Een fruitvliegjesval kopen is net zo praktisch. Voordeel hiervan is dat je geen lelijke fles op de tafel hebt staan, want een fruitvliegjesval ziet er een stuk mooier uit. Bovendien krijg je er een goedwerkende lokstof bij.

Is de lokstof eenmaal op, dan kun je deze bijbestellen. Maar je kunt ook je eigen lokstof maken. Doe dit met appelazijn of appelsap, dit werkt het beste. Voor een verpakking van 5 tot 7 fruitvliegjes vallen inclusief lokstof betaal je rond de € 30.

Insectenlamp met blauw licht

Wil je weten hoe je snel van fruitvliegjes afkomt? Een insectenlamp werkt ontzettend goed. Tegenwoordig heb je van die leuke kleine en designvolle insectenlampen die je gewoon op de kast of tafel neerzet. Niemand ziet dat het hier om een insectenvanger gaat.

Waarom werkt dit apparaat zo goed? Ten eerste straalt het ultraviolet licht uit. Dit heeft een enorme aantrekkingskracht op fruitvliegjes, muggen, huisvliegen en andere hinderlijke insecten. Vervolgens worden de insecten naar binnen gezogen waarna ze in de val zitten. Geen geknetter van een elektrisch rooster, dit is dus een stille insectenlamp.

Mocht dit niet voldoende werken, kies dan voor een insectenlamp met elektrisch rooster. Deze hang je aan de muur en werkt tegen alle vliegende insecten.

Bekijk populaire insectenlampen

Tips bij het ophangen van een vliegenval

Hang een vliegenval oftewel een insectenlamp bij voorkeur op een hoogte van 2 meter tot maximaal 2,5 meter. Uit onderzoek blijkt dat hoger ophangen helemaal geen zin heeft. Terwijl op de grond plaatsen ook volkomen nutteloos is. Heb je een design vliegenval die je op de tafel of de kast plaatst? Ook dan het liefst op een hoogte vanaf 1 meter, iets dat bij de gemiddelde tafel of kast echt wel haalbaar is.

Let ook even op de aanwezigheid van luchtstromen. Het is niet praktisch om de vliegenval vlakbij run airconditioner of ventilator te plaatsen. Zet de val ook niet in een gebied waar het tocht, bijvoorbeeld door twee openstaande ramen tegenover elkaar. Vliegen vermijden dit soort plekken waardoor de vliegenval niet effectief is.

[do_widget id=custom_html-26]

Huismiddeltjes tegen fruitvliegjes

Er wordt veel gebruik gemaakt van verschillende huismiddeltjes tegen fruitvliegjes. Werkt dit ook? Dat hangt ervan af wat je gebruikt. Azijn, appelazijn, appelsap of alcohol kun je prima als lokstof gebruiken. Zoek je iets om fruitvliegjes juist mee te verjagen? Hieronder wat huismiddeltjes met de werking.

  • Kruidnagel: de scherpe lucht moet fruitvliegjes afschrikken
  • Knoflook: gebruik verse knoflookteentjes
  • Lavendel: veel vliegen houden niet van deze geur
  • Salie: volgens sommigen vinden fruitvliegjes dit vreselijk
  • Dille: hetzelfde als salie
  • Basilicum: zelfde werking als salie of dille

Bovenstaande huismiddeltjes moet fruitvliegjes verjagen. Door de geur zouden de vliegjes je woning minder aantrekkelijk vinden. Helaas werkt dit niet altijd effectief. Het komt maar al te vaak voor dat je keuken een hele kruidentuin is maar dat fruitvliegjes vrolijk binnen blijven komen.

Werkt horrengaas tegen fruitvliegjes?

Met horrengaas houd je verschillende (vliegende) insecten tegen. Werkt horrengaas tegen fruitvliegjes? Ook al zijn ze klein, horrengaas werkt echt. Het fruitvliegje moet namelijk vliegend binnenkomen en met zijn vleugeltjes gespreid kan hij niet door de mazen van het horrengaas. Soms lukt het wel om hier kruipend doorheen te komen, maar dit zal in de praktijk weinig gebeuren. Overigens heb je dan wel te maken met het allerkleinste fruitvliegje, de meeste soorten passen er niet eens door.

Plaats horrengaas bij elk raam. Vergeet ook niet een speciale deur met horrengaas, heel praktisch in de zomermaanden. Zo kun je tijdens de warme zomerdagen lekker luchten zonder dat je huis vol insecten zit.

Schuiven naar boven