Meestal worden slakken als een plaag gezien. Toch zijn er diverse redenen om slakken te kweken. Veel slakken zijn eetbaar, voor mensen of voor huisdieren. Slakkenteelt is zo winstgevend dat steeds meer mensen hieraan beginnen. De kweek is vrij makkelijk omdat je geen onderscheid hoeft te maken tussen mannetjes en vrouwtjes. Wel hebben ze een goede omgeving nodig.

Slakken zijn hermafrodiet
Bij mensen komt het zelden voor, bij slakken is het vrij normaal: ze zijn hermafrodiet. Dit betekent dat ze tweeslachtig zijn. Je hoeft niet op zoek naar mannetjes of vrouwtjes. Het is een kwestie van een aantal slakken samen houden, en je weet vrijwel zeker dat er jongen komen.
Ondanks dat slakken tweeslachtig zijn, moeten ze wel met een soortgenoot paren. Wanneer je een enkele slak houdt is het dus niet mogelijk dat deze eitjes legt.
De omgeving van de slak
Hoe beter de leefomgeving, hoe groter de kans op nageslacht. Creëer dus eerst een goede omgeving voor deze weekdieren. Hierbij is het belangrijk om naar de soort te kijken. Waterslakken vragen om een andere omgeving dan landslakken.
Kies altijd voor één soort, want verschillende soorten kunnen niet met elkaar paren. Slakken kun je kopen, maar in de natuur vind je er ook veel. Houd slakken altijd een tijdje apart om er zeker van te zijn dat ze geen ziektes met zich mee dragen.
Het verblijf van waterslakken
Waterslakken houd je in een aquarium of een grote bak water. Aquariumslakken kweken is vooral populair omdat ze als voedsel voor aquariumbewoners dienen.
Houd niet te veel waterslakken in een klein aquarium, ze vervuilen het water snel. De temperatuur van het water moet tussen de 20 °C en 24 °C liggen. Gebruik je geen verwarming, plaats de bak dan op een warme locatie.
Richt het aquarium in met een goed filters zodat de bak schoon blijft. Zorg dat kleine slakken niet door het filter kunnen worden opgezogen.
Het verblijf van landslakken
Landslakken kunnen niet zwemmen, maar houden wel van een vochtige omgeving. Een terrarium is voor landslakken het meest geschikt.
Wil je een slakkenkwekerij (landslakken) opzetten? Dan kun je deze ook buiten maken. Bepaal een stuk grond waar geen sterke wind staat. Graaf een greppel (met water) als omheining, dit zorgt ervoor dat de diertjes niet weg kunnen. Plaats er eventueel een hek omheen om te zorgen dat dieren van buitenaf niet bij de slakken kunnen. Fijnmazig gaas houdt huisjeslakken binnen, maar jonge naaktslakken kunnen hier doorheen. Gebruik in dit geval een net of speciaal slakkengaas.
Op de bodem van het terrarium of het buitenverblijf leg je leemhoudende, vochtige grond neer. Klei en zand zijn niet geschikt voor slakken.
Creëer voldoende schuilplaatsen, vooral wanneer je slakken buiten houdt. Houd rekening met warme zon en regen. Voor huisjesslakken kun je tussen de 150 en 250 exemplaren per kubieke meter kruipruimte houden.
Het paren
Slakken kweken is heel makkelijk. Je hoeft alleen maar enkele slakken van dezelfde soort bij elkaar te zetten en binnen enkele dagen paren ze met elkaar. De paring duurt enkele uren tot wel 24 uur.
Eitjes leggen
Waterslakken leggen hun eitjes in de grond, vaak tussen de planten. Je herkent deze eitjes als kleine transparante capsules.
Landslakken leggen de eitjes in de grond, herkenbaar als witte kogeltjes. Zowel waterslakken als landslakken kunnen er lang over doen voordat ze alle eitjes gelegd hebben. Na ongeveer 14 dagen, soms 21 dagen, komen de eitjes uit. Afhankelijk van de soort lijken de jongen slakjes op hun ouders, of hebben ze toch een ander uiterlijk.
Voeren van jonge en volwassen slakken
Jonge slakken hebben net zo’n goede verzorging als volwassen slakken nodig. Welk voer je geeft, is weer afhankelijk van de soort. Waterslakken zijn doel op algen. Je kunt eventueel algenschijven voeren, maar er is ook speciaal voer voor waterslakken verkrijgbaar.

Geef dagelijks ook wat geblancheerde sla, andijvie en andere groenten. Het is belangrijk om dit te blancheren want slakken hebben geen tanden. Ze kunnen dus alleen van zachte bladeren eten. Blancheren doe je door de groenten 2 minuten in kokend water te leggen.
Landslakken hebben voldoende calcium nodig. Daarom is het belangrijk dat de grond verzadigd is met calcium en andere micro-elementen. Ze eten kleine algjes die vaak op muurtjes groeien. Maar ook korstmos en verse jonge blaadjes. Je kunt sla, andijvie en andere rauwe bladgroenten voeren. Wanneer je rijst en haver voert, is het belangrijk om dit even te koken, zodat het zachter wordt.
Landslakken vochtig houden
Alle slakken houden van vocht. Toch moet je er rekening mee houden dat landslakken niet kunnen zwemmen. Wel moeten ze vochtig worden gehouden. Het lichaam van de slak bestaat grotendeels uit water, in een te droge omgeving overleeft hij niet.
Bevochtig het verblijf van de slakken regelmatig. Gebruik hiervoor een plantenspuit met schoon water.
Gezondheid van de dieren
Ondanks alle goede verzorging kan een slak ziek worden, of overlijden. Overleden slakken kunnen aardig stinken. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk weg te halen. Zieke slakken zet je altijd apart, houd er rekening mee dat ze andere slakken kunnen besmetten.
Je herkent een zieke slak doordat deze vermagert of een rare houding aanneemt. Overleden slakjes liggen soms op hun zijkant of rug.
Wat te doen met de gekweekte slakken?
Slakken kweken kan een hobby zijn. Maar het is ook een manier om omzet te genereren. In het laatste geval heb je wel een grote slakkenkwekerij nodig, iets dat natuurlijk om een investering vraagt.
Wanneer je 100 gekweekte slakken aan een verwerker verkoopt, ontvang je hier ongeveer € 12 voor. Met de verkoop van 1000 slakken verdien je gemiddeld € 120. Je hebt dus veel oppervlak aan ruimte nodig, om hier een goed verdienmodel van te maken. Houd ook rekening met de hoeveelheid werk en eventuele vergunningen die je nodig hebt.
Kweek je ze voor de hobby dan moet je er rekening mee houden dat ze zich snel voort kunnen planten. Je kunt eventueel deel van de eieren weghalen zodat je niet te veel jonge slakken krijgt.
Wist je dat je de zelfgekweekte slakken ook kunt eten? Dit vraagt wel om de nodige voorbereiding. De slak wordt uit zijn schelpt gehaald en de maag en darmen worden weggesneden. De voetspier gaat weer terug in de schelp. Eet ze nooit rauw, slakken moet je bakken of koken.
Op het filmpje zie je hoe je slakken zelf klaarmaakt, en ook mogelijke fouten.
