Vogelkooi voor buiten

Je hebt een of meerdere vogels en wilt deze buitenhouden. Een buitenvolière is de meest geschikte keuze. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Misschien heb je weinig ruimte beschikbaar of is je budget laag. We laten zien welke vogelkooi voor buiten een goede keuze is.

Geschikte vogelsoorten

Wil je een of meerdere huisvogels buitenhouden? Niet alle soorten zijn hier geschikt voor. Daarnaast moet je de vogel beschermen tegen kou, wind, regen en natuurlijk roofdieren. Hieronder vind je enkele vogelsoorten die geschikt zijn om buiten te houden.

Kanaries: populaire vogels die relatief gemakkelijk te houden zijn. Ze zijn klein, kleurrijk en hebben een prachtige zang.

Zebravinken: kleine, actieve vogels die bekend staan om hun prachtige zang en sociale karakter.

Grasparkieten: Grasparkieten zijn kleurrijke en energieke vogels die relatief gemakkelijk te trainen zijn. Ze ontwikkelen een goede band met hun eigenaar. Dit kan wel wat lastiger zijn wanneer de grasparkiet altijd in een buitenkooi of volière zit.

Parkieten: levendige en nieuwsgierige vogels die een uitstekende keuze zijn voor beginnende vogelhouders. Er zijn verschillende soorten parkieten, bijvoorbeeld de halsbandparkiet of de Alexanderparkiet.

Papegaaien: deze kromsnavels zijn voor gevorderden. Het zijn kleurrijke en levendige vogels, makkelijk te trainen maar ze vragen wel wat aandacht.

Waar je rekening mee moet houden

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de vogel voldoende beschutting heeft tegen kou en wind. Plaats de vogelkooi voor buiten altijd op een beschutte plek. Daarnaast is het belangrijk om de vogel te beschermen tegen roofdieren zoals katten en roofvogels.

Houd er rekening mee dat het houden van een vogel buiten specifieke zorg en aandacht vereist. Je moet altijd voor voldoende beschutting en veiligheid blijven zorgen. Maar je moet ook aandacht besteden aan het voedsel en water. Ondanks dat je vogel buiten zit wil hij ook wat aandacht.

Een vogelkooi voor buiten uitkiezen

Misschien ben je al een tijd echt zoek naar een geschikte vogelkooi voor buiten. Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten. Hieronder enkele aandachtspunten.

Afmeting: De kooi moet groot genoeg zijn voor je vogel(s) om vrij rond te bewegen en te vliegen. Voor een of twee kleinere vogels is een kooi van minimaal 50x50x70 cm aan te raden. Voor grotere vogels zoals papegaaien moet de kooi veel groter zijn. Houd rekening met een schuilmogelijkheid die je in de kooi plaatst, dit neemt ruimte in waardoor de inhoud kleiner wordt.

Materiaal: De kooi moet gemaakt zijn van materiaal dat bestand is tegen weer en wind, zoals roestvrij staal of gegalvaniseerd staal. Vermijd kooien die gemaakt zijn van slecht hout of geverfd metaal. Dit soort kooien gaan snel rotten of roesten.

Dak: De kooi moet een dak hebben. Dit beschermt de vogel tegen regen en direct zonlicht. Een dak voorkomt ook dat roofdieren de vogel(s) aanvallen. Je kunt je voorstellen dat een normale vogelkooi voor binnen hier niet aan voldoet.

Bodem: De bodem van de kooi moet gemakkelijk schoon te maken zijn en drainagegaten hebben. Hiermee voorkom je dat regenwater zich ophoopt.

Beschutting: Zorg ervoor dat de kooi beschut staat tegen harde wind en regen. Plaats de kooi bij voorkeur op een beschutte plaats, bijvoorbeeld tegen een muur of schutting. Onder een afdak kan ook maar het is wel belangrijk dat de vogel voldoende daglicht en dagelijks ook wat zonlicht krijgt. Dit houdt de vogel gezond.

Accessoires: Voeg accessoires toe aan de kooi, zoals zitstokken en speelgoed. Het stimuleert je vogel om te blijven bewegen en het maakt zijn of haar leven veel leuker.

Kortom, een geschikte vogelkooi voor buiten is groot genoeg, gemaakt van weerbestendig materiaal, heeft een dak, drainagegaten in de bodem, staat beschut en heeft wat leuke speeltjes.

Een vogelkooi of een volière: wat is beter?

Of een vogelkooi of een volière beter is hangt van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld de grootte en het type vogel dat je wilt houden, de beschikbare ruimte en je persoonlijke voorkeur.

Een vogelkooi is prima voor kleinere vogelsoorten zoals kanaries, parkieten en grasparkieten. Vogelkooien zijn kleiner en gemakkelijker te onderhouden en schoon te maken dan volières. Bovendien zijn vogelkooien draagbaar. Dit maakt het makkelijk om de vogel mee te nemen of te verplaatsen.

Een volière is meer geschikt voor grotere vogels, zoals papegaaien. Deze vogels hebben meer ruimte nodig. Een volière is ook geschikt wanneer je meerdere vogels buiten wil houden. Het leuke aan een volière is dat je hem inricht met takken, speelgoed en andere accessoires. Het maakt de omgeving van de vogel interessanter. Mogelijk zie je dan ook meer van zijn natuurlijk gedrag terug.

Het onderhoud van de vogelkooi of volière

Een volière vereist meer onderhoud dan een vogelkooi en is duurder in aanschaf. Bovendien moet je rekening houden met de veiligheid van de vogel in de volière. Niet alleen kan de vogel bij slecht gaas ontsnappen, ook kan hij worden aangevallen door roofdieren.

Het is belangrijk om te bepalen welke optie het beste past bij de vogel die je wilt houden. Hierbij houd je rekening met de grootte van de vogel(s), activiteitenniveau en andere behoeften. Waar je ook voor kiest, zorg dat je vogel een veilig verblijf heeft. En dat je kooi of de volière regelmatig schoonmaakt.

De kosten van een vogelkooi voor buiten

De kosten van een vogelkooi variëren sterk. De prijs is afhankelijk van de afmeting en de kwaliteit. Let goed op het materiaal, dit moet stevig genoeg zijn. Een vogelkooi voor buiten begint vanaf enkele tientjes, maar kan oplopen tot honderden euro’s.

Een kleine basiskooi voor een parkiet of kanarie koop je al voor ongeveer €30 tot €50. Dit zijn echter geen geschikte vogelkooien voor buiten. Ze hebben geen dak en ook geen drainage in de bodem. Beter kies je voor een verrijdbare volière met puntdak.

Voor grotere vogels zoals papegaaien of ara’s kunnen de kosten van een kooi oplopen tot honderden euro’s, afhankelijk van de grootte en kwaliteit van de kooi. Een mooi alternatief is het (laten) bouwen van een grote buitenvolière, compleet met nachthok. Alleen ben je dan wel een stuk duurder uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven