De hamsterkooi van glas

Voor de huisvesting van je hamster heb je verschillende opties. De kooi met tralies kom je het vaakst tegen. Wil je de hamster op een leuke manier bekijken, zonder dat er telkens rommel op de grond ligt? Dan is de hamsterkooi van glas iets voor jou.

Uitleg over de glazen hamsterkooi

Een hamsterkooi van glas is een populaire kooi voor hamsters. In tegenstelling tot plastic kooien, biedt een glazen kooi een betere ventilatie en is gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden. Dit zijn de voordelen van een hamsterkooi van glas:

Ventilatie: Een hamsterkooi van glas heeft vaak ventilatieopeningen aan de bovenkant, waardoor de luchtstroom beter kan circuleren. Dit helpt om de lucht in de kooi schoon te houden en te voorkomen dat de kooi te vochtig wordt.

Veiligheid: Een glazen kooi is veiliger dan een plastic kooi. Je hamster kan uit een glazen kooi minder goed ontsnappen. Ook kan het diertje niet zo makkelijk in een glazen kooi bijten, zoals bij een plastic kooi wel het geval is. Glas bevat geen giftige materialen. Bij een traliekooi kan de hamster, door hieraan te knagen, giftige stoffen binnenkrijgen.

Duurzaamheid: Een hamsterkooi van glas gaat langer mee dan een plastic kooi. Het glas slijt minder snel dan plastic.

Gemakkelijk schoon te maken: Een glazen kooi is gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden dan een plastic kooi. Dit komt omdat vuil en urine niet gemakkelijk in het glas trekt.

Nadelen van een glazen verblijf

Een hamsterkooi van glas heeft ook wat nadelen:

Zwaar: wanneer je een hamsterkooi van glas optilt dan merk je hoe zwaar hij is. Hierdoor is hij niet zo makkelijk verplaatsbaar.

Breekbaar: wanneer je de kooi per ongeluk laat vallen dan is de kans groot dat hij breekt. Dit maakt een glazen hamsterkooi erg kwetsbaar.

Urineplekken: het is belangrijk om de kooi regelmatig schoon te maken. Wanneer je dit niet doet kunnen er urineplekken ontstaan. Die plekken krijg je er niet makkelijk uit.

De veiligheid van een glazen hamsterkooi

Een glazen hamsterkooi is over het algemeen veilig voor hamsters. Er zijn wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden.

Ten eerste moet de kooi groot genoeg zijn voor de hamster. Hij moet nu vrij kunnen bewegen, spelen en zijn omgeving verkennen. De hamsterkooi van glas heeft een minimale afmeting van 60 x 40 cm. Dit geldt voor de Syrische hamster (ook bekend als de goudhamster). Een kooi van minstens 50 x 30 cm is geschikt is voor een dwerghamster.

Ten tweede moet de kooi goed geventileerd worden. Dit is belangrijk om schadelijke dampen te voorkomen. Zorg dus dat er voldoende lucht in en uit de kooi kan stromen. Kies nooit voor een gesloten (leeg) aquarium als hamsterkooi, deze ventileert onvoldoende.

Ten derde is het belangrijk om een dikke laag bodembedekking in de glazen hamsterkooi te leggen. Hamsters graven graag. Dankzij de zachte ondergrond creëer je een veilige omgeving.

Het schoonmaken van een hamsterkooi van glas

Een hamsterkooi moet je regelmatig schoonmaken. Dit is goed voor de gezondheid van de hamster. Weet je niet zo goed hoe je een hamsterkooi van glas schoonmaakt? Hieronder vind je een stappenplan.

Haal de hamster uit de kooi en plaats hem in een veilige tijdelijke omgeving, zoals een transportkooi of een afgesloten speelruimte.

Verwijder de inhoud van de kooi. Haal de bodembedekking, speeltjes en voerbakjes uit de kooi. Gooi de bodembedekking weg.

Gebruik een mild reinigingsmiddel en warm water om de kooi schoon te maken. Neem een spons of doek om de binnen- en buitenkant van de kooi af te vegen. Zorg ervoor dat je geen schoonmaakmiddel achterlaat. Spoel de kooi goed af met warm water. Hierna afdrogen met een schone doek of papieren handdoek.

Maak de accessoires schoon. Was de speeltjes, voerbakjes en waterflesjes met warm water en zeep. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen. Spoel ze grondig af en droog ze af met een schone doek of laat ze aan de lucht drogen.

Voeg nieuwe bodembedekking toe. Kies bij voorkeur voor zaagsel of fijne houtkorrels. Liever geen stro, dit neemt te weinig vocht op. Wel kun je wat stro aan de bodembedekking toevoegen, je hamster vindt het leuk om hier een nest van te bouwen.

Is de hamsterkooi van glas helemaal schoon? Plaats de hamster weer in de kooi. Kijk gelijk even of hij voldoende eten en drinken heeft.

Zo vaak maak je de kooi schoon

Het is belangrijk om de hamsterkooi regelmatig schoon te maken. Doe dit wekelijks. Zo voorkom je dat bacteriën zich ophopen en de hamster ziek wordt. Een schone hamsterkooi is ook goed voor jezelf en je huisgenoten. Niemand wil een stinkende kooi in zijn huis hebben staan.

Hulp bij een kapotte hamsterkooi

Helaas heeft een hamsterkooi van glas niet het eeuwige leven. Is de hamsterkooi kapot dan kun je twee dingen doen: repareren of een nieuwe hamsterkooi kopen. Wees voorzichtig met een kapotte glazen kooi, want er kunnen glassplinters aanwezig zijn. Haal daarom de hamster uit de glazen hamsterkooi en zat hem tijdelijk ergens anders neer.

Kijk of je hebt glas kunt repareren. Er mogen nooit scherpen randen of glasscherven achterblijven. Kijk ook goed naar de lijm die je gebruikt. Deze mag niet giftig zijn. Heb je de kooi gerepareerd, plaats de accessoires dan precies zo terug zoals ze stonden. Dit voelt voor de hamster vertrouwd aan.

Is de kooi niet te repareren? Koop dan een nieuw model. Hieronder vind je een aantal hele leuke hamsterkooien, van glas of met tralies.

Een compacte hamsterkooi is verkrijgbaar vanaf € 35. Voor een groot model betaal je vanaf € 55. Bedenk dat een hamster blij wordt van een grote kooi, dus kijk even of dit bij je budget past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven