Voeding voor kippen: wat mogen ze wel en niet eten?

Voeding voor kippen is kant en klaar te koop. Dit is een basis voer en verkrijgbaar als korrel, kippenmeel of een mix. Het fijne aan voeding voor kippen is dat het voorziet in de complete voedingsbehoeften. Daarnaast kun je bijvoeren. Het is hierbij belangrijk om te weten wat kippen wel en niet mogen eten.

Complete voeding voor kippen

Ga je voor een complete voeding voor kippen? Dit noem je ook wel kippenvoer. Je bestelt het online (wel zo praktisch) of gaat zelf even naar de dierenspeciaalzaak. Bij Welkoop of de Boerenbond vind je complete voeding voor kippen. Bij de gewone dierenwinkel is dit mogelijk niet verkrijgbaar.

[do_widget id=custom_html-38]

Het beste kippenvoer

Wat is de beste voeding voor kippen? Bepaalde merken verkopen beter. Simpelweg omdat dit de natuurlijke voedingsbehoeften van de kip ondersteunt. Maar je hebt ook aanvullend voer voor bijvoorbeeld leghennen of kuikens. Hieronder een kort overzicht van het beste kippenvoer. Wanneer je op het linkje klikt ga je direct naar het bewuste kippenvoer toe.

Versele laga kippenvoer

Versela is een volledig voeder voor legkippen en bevat een mix van verschillende granen. Geschikt voor kippen vanaf 18 weken oud. Je hebt hier verschillende varianten in waaronder ook een graanmengeling met grit.

Kasper kippenvoer

Kasper is hoogwaardige voeding voor kippen dat voor een goede eierproductie zorgt. Keuze uit verschillende varianten waaronder de legkorrel of gemengd graan & gebroken mais. Ze hebben ook een variant voor krielkippen.

Verschillende soorten voeding voor kippen

Het beste kippenvoer (zie hierboven) bevat verschillende soorten granen, peulvruchten, zaden, vitaminen en mineralen. Dit is basisvoer dat elke kip nodig heeft. Hieronder zie je wat een kip allemaal wel en niet mag hebben.

Basisvoer: de legkorrel

De meeste mensen houden kippen voor de eieren. Dagelijks een vers eitje, wie wil dat nu niet? Heb je legkippen dan zou je als voeding voor kippen voor de legkorrel moeten kiezen. Dit is een mix van verschillende granen en zaden, peulvruchten en soms zit er ook grit bij.

Heb je alleen een haan dan hoef je niet echt legkorrels aan te schaffen. Wanneer de haan bij de kippen zit dan ga je voor legkorrels, de haan ‘pikt een graantje mee’.

Granen voor kippen

Je kunt als voeding voor kippen ook nog losse granen kopen. Kippen zijn hier dol op. Vaak bestaat een granenmix uit mais en tarwe. Prima als aanvulling op het volledige kippenvoer.

Grit voor de maag

Vogels waaronder ook kippen hebben grit oftewel maagkiezel nodig voor het verteren van zaden. In de natuur vinden ze deze kleine kiezelsteentjes zelf. Wanneer je kippen houdt zul je ze grit moeten voeren. Soms bestaat de voeding voor kippen al uit grit. Is dit niet het geval dan moet je het los kopen. Niet vergeten want anders kan de kip ernstig ziek worden.

Mag een kip banaan?

Kippen eten bijna al het keukenafval. Denk hierbij aan appelsschillen, stukjes wortel, brood en nog veel meer. Dit betekent echter niet dat je kippen alles kunt geven. Mag een kip banaan? Ja, maar niet wanneer je teveel heeft. Per kip maximaal één banaan per week.

Mag een kip tomaat?

Je mag een kip alleen tomaat geven wanneer deze goed rijp is. Dus geen onrijpe tomaten en ook niet de plant van de tomaat (tomatenplant).

Mag een kip appel?

Iedereen heeft wel appels in huis. Mag een kip appel? Ja, je mag verschillende soorten fruit geven. Dus ook bessen, druiven, aardbeien en frambozen.

Mag een kip paprika?

Ook weer een goede vraag: maak een kip paprika? Dat mag, paprika’s zijn niet schadelijk. Sterker nog, paprika is een goede aanvulling op voeding voor kippen.

Mag een kip broccoli?

Je hebt wat broccoli over. Mag een kip broccoli? Ja hoor, dit mag zeker maar alleen wanneer het om rauwe broccoli gaat. Je moet de broccoli dus niet koken of bakken.

Mag een kip courgette?

Bovenstaande geldt ook voor courgette. Het is prima voeding voor kippen en een mooie afwisseling. Zorg dat de courgette niet gebakken of gekookt is. Dit is namelijk helemaal niet goed voor kippen maar ook niet voor andere huisdieren.

Mag een kip wortel?

Van wortels krijg je goede ogen, heb je al eens een konijn met een bril gezien? Dat is natuurlijk een grapje maar wortel bevat voedzame stoffen. Het is natuurlijk ook een feit dat wortel de gezondheid van de ogen ondersteunt. Mag een kip wortel? Ja, dit mag. Zorg er wel voor dat voeding voor kippen niet alleen uit wortel bestaat, dat is weer slecht.

Mag een kip sla eten?

Kippen eten bijna alles, ze zijn dol op verschillende soorten groenten en fruit. Mag een kip sla eten? Natuurlijk mag dat. Prima voeding voor kippen, zolang je het maar met basisvoer afwisselt.

Mag een kip kaas?

Deze vraag werd mij eens een keer gesteld: mag een kip kaas? Nee, je gaat geen kaas of kaasresten aan kippen geven. Ten eerste gaat het hier om zuivel, alleen de mens eet op volwassen leeftijd zuivel (melkproducten). Bij kippen kan kaas voor darmklachten zorgen.

[do_widget id=custom_html-39]

Dit mogen kippen eten (planten)

Heb je planten in de tuin staan en ben je benieuwd of dit goede voeding voor kippen is? Je kunt je kippen veilig paardenbloemen, brandnetels, rode klaver en vogelmuur geven. Ook zuring is een veilige plant voor kippen.

Giftige planten voor kippen

Helaas zijn er ook een aantal giftige planten voor kippen. Het rijtje is best lang. Geef kippen in ieder geval nooit boterbloem, narcis, paardenstaart, wolfskers of witte klaver. Voeding voor kippen mag ook niet uit bilzenkruid, fluitenkruid of paardenstaart bestaan. Wees ook voorzichtig met het geven van aardappelscheuten en andere soorten klaver. Geef liever ook geen lang gras. Een kip kan hierin stikken.

Dit is geen voeding voor kippen!

Sommige dingen dient echt niet als voeding voor kippen. Kijk maar eens naar onderstaand rijtje.

  • Onverteerbare schillen van fruit zoals bananenschil of sinaasappelschil
  • Ongekookte rijst
  • Beschimmeld brood
  • Chocolade, koek en snoep
  • Maaltijden of noten met zout
  • Rauwe aardappel en aardappelschillen
  • Prei en ui

Geef ook geen eieren aan kippen te eten. Hierdoor gaan ze hun eigen eieren als voedsel zien.

Speciaal kippensnoep

Wil je de kippen eens een keer verwennen? Ga dan voor speciaal kippensnoep (nee er staat geen kippensoep!)

Naar kippensnoep

Kippensnoep is een traktatie voor kippen (hennen en hanen). Het is een goede aanvulling op het basisvoeding voor kippen. Je kunt het dagelijks geven maar ook af en toe. Bijvoorbeeld om de kippen te verwennen of om ze trucjes aan te leren. Want ja, kippen zijn hartstikke slim en kunnen zeker dingen leren.

Schuiven naar boven