Beste vliegendeken paard/ pony

In het voorjaar en de zomermaanden kan paard of pony aardig last hebben van verschillende soorten vliegen. In het ergste geval raakt het paard in paniek, gestrest of ontstaat er een allergie (eczeem). Wat is de beste vliegendeken paard of pony? Er zijn veel verschillende merken verkrijgbaar maar ze zijn niet allemaal even goed. Daarnaast is het belangrijk om goed naar het materiaal en de maat te kijken.

Waarom een vliegendeken gebruiken?

Even voor de duidelijkheid: niet elk paard of pony heeft een vliegendeken nodig. Dit hangt ten eerste van het woongebied af. Staat het dier in bosrijk gebied of in de buurt van water dan kun je er zeker van zijn dat hier horzels, dazen, vliegen of muggen aanwezig zijn. In open gebied zal dit wat minder zijn maar dan nog kan het paard hier last van hebben.

Sommige paarden of pony’s zijn allergisch voor bepaalde vliegjes. Dit veroorzaakt zomereczeem. Je herkent zomereczeem aan de volgende symptomen:

 • Hevige jeuk
 • Schuren aan de manen en staart
 • Afgebroken haren aan manen en staart
 • Kale plekken in de vacht
 • Open wonden, vooral bij manen en staart

Bij zomereczeem is het belangrijk dat je een goede vliegendeken gebruikt. Ook een eczeemdeken is een aanrader.

Lees ook: beste paardenshampoo

Beste vliegendeken (paard of pony)

Ga altijd voor de beste vliegendeken. Deze is van een hoge kwaliteit, heeft een goede pasvorm en houdt steken en beten van vliegen of muggen goed tegen.

Wanneer je kijkt naar de beste vliegendeken dan kom je merken als Busse, Premiere of Harry’s Horse tegen. Uitstekende merken van een goede kwaliteit. Ook met de prijs moet het wel goed zitten. Daarom vind je hieronder een overzicht van de beste vliegendekens voor paard of pony.

Busse vliegendeken uitrij of paddock

De uitrij vliegendeken van het merk Busse wordt zeer goed verkocht. Deze deken is voorzien van een vast halsdeel en een halsstuk met klittenbandsluitingen. Dit zorgt ervoor dat het paard zich ongestoord kan bewegen. De deken is bedoeld als uitrijdeken en beschermt tegen horzels, dazen en andere vervelende insecten.

De deken is vooral ideaal wanneer je in bosrijk gebied paardrijdt. Gebruik deze deken tijdens de zomermaanden, zo bescherm je het paard optimaal. De paddock vliegendeken van dit merk is ook populair. Vooral die met zebraprint, dat is wel heel erg leuk. De dekens zijn verkrijgbaar in verschillende maten.

Bekijk Busse vliegendeken

Premiere vliegendeken of zomerdeken

Ga je voor kwaliteit tegen een betaalbare prijs, dan kom je zeker bij het merk Premiere uit. Dit merk heeft verschillende vliegendekens in het assortiment. Allemaal met een andere kleur of print en natuurlijk verkrijgbaar in verschillende maten.

Deze dekens zijn van een hoge kwaliteit. De vliegendeken is voorzien van een afneembare hals. Zo bepaal je zelf of het paard deze extra bescherming nodig heeft of dat je dit weglaat. Het halsdeel bevestig je aan het halster, dit gebeurt met behulp van de elastische bandsluiting. Verder zijn er drie musketiers met elastiek aanwezig waarmee je het halsstuk met de deken verbindt.

Kies voor een vliegendeken met zebramotief. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit veel minder vliegen aantrekt. Mocht je dit motief niks vinden, dan is er natuurlijk nog veel meer verkrijgbaar.

Naar Premiere vliegendekens

Harry’s Horse dekens

Heb je het over kwaliteit dan kom je vrijwel altijd het merk Harry’s Horse tegen. Dit merk heeft verschillende producten in het assortiment. Natuurlijk hoort hier ook de beste vliegendeken bij. Wat is er allemaal verkrijgbaar?

De combo vliegendeken is erg populair. Deze heeft een afneembare hals die je snel vastklikt of weer loshaalt. De voorsluiting, kruissingles, bilkoorden en staartflap werken ook erg praktisch. Deze deken is van 100% polyester en weert vliegen en muggen uitstekend.

Dan heb je ook nog de Harry’s Horse vliegendeken met hals en een zadeluitsparing. Ideaal om je paard tijdens het rijden te beschermen tegen stekende of bijtende insecten. Voordeel hiervan is dat het dier niet wordt afgeleid: opperste concentratie. Bovendien ontstaan er ook geen momenten van stress.

Harry’s Horse heeft een uitgebreid assortiment vliegendekens, verkrijgbaar in verschillende motieven, kleuren en maten. Een absolute aanrader wanneer het op de beste vliegendeken aankomt.

Bekijk Harry’s Horse vliegendekens

Maattabel vliegendeken paard

Of je nu voor de beste vliegendeken gaat of je kiest een goedkoper model, je moet wel de juiste maat nemen. Hoe weet je nu welke maat goed is voor je paard of pony? Hiervoor kijk je naar de maattabel vliegendeken (paard). Hieronder vind je deze maattabel.

 • Schofthoogte 110-114 cm: dekenmaat 95/145
 • Schofthoogte 120-129 cm: dekenmaat 110/160
 • Schofthoogte 145-154 cm: dekenmaat 125/175
 • Schofthoogte 155-159 cm: dekenmaat 130/185
 • Schofthoogte 160-164 cm: dekenmaat 140/190
 • Schofthoogte 165-169 cm: dekenmaat 145/195
 • Schofthoogte 170-174 cm: dekenmaat 155/205
 • Schofthoogte 175-179 cm: dekenmaat 160/215
 • Schofthoogte 180-183 cm: dekenmaat 165/220
 • Schofthoogte meer dan 184 cm: dekenmaat 170/225

Hoe moet je deze maattabel vliegendeken lezen? De eerste maat is de ruglengte van de deken. De tweede maat is de onderlengte. Paardendekens die in Nederland verkocht worden zijn bijna allemaal aangeduid met de onderlengte. Wanneer je dus deken maat 175 ziet staan dan is deze geschikt voor een D/E pony met een schofthoogte van 145-154 cm.

De vliegendeken passen

Twijfel je of je de juiste maat vliegendeken koopt? Gelukkig mag je deze altijd passen. Doe dit wel op een manier dat er geen vuil of haren op de deken achterblijft. Leg een schoon laken of een dunne deken op het paard. Pas nu de vliegendeken.

Wanneer de deken toch niet past verwijder je al het haar, vooral bij fleecedekens blijft dit erop plakken. Vervolgens doe je de vliegendeken in de originele verpakking en stuurt hem retour. Het is uiteraard te hopen dat je in één keer de beste vliegendeken koopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven