Verschil tussen brulkikker en groene kikker

Ze lijken op elkaar, maar toch is er een verschil tussen brulkikker en groene kikker. Hierbij moet je vooral naar het uiterlijk kijken, want aan het gedrag zie je het niet altijd. Ontdek alles over de brulkikker en groene kikker en waarom ze van elkaar verschillen.

Het geluid van kikkers

Je denkt al heel snel dat iets een brulkikker is maar dan blijkt het toch om een groene kikker te gaan. Of andersom. Qua geluid lijken ze namelijk op elkaar. De groene kikker kan namelijk net zoveel lawaai maken als de brulkikker.

Exo Terra Terrarium 

Mannetjes van kikkers kwaken voornamelijk in het voorjaar. Dit doen ze om vrouwtjes te lokken. Groene kikkers hebben twee uitwendige kwaakblazen waarmee ze hun geluid kunnen versterken. De brulkikker heeft zijn eigen territorium en zal ook buiten de paartijd van zich laten horen.

Verschil brulkikker en groene kikker

Het grootste verschil tussen de brulkikker en groene kikker is de herkomst. Een groene kikkers komen van oorsprong in Nederland voor terwijl de brulkikker een geïmporteerde soort is. Uiterlijk zijn er ook wel wat verschillen. Het probleem is dat niet iedereen deze verschillen opmerkt. Daarom vind je hieronder een omschrijving van de brulkikker en de groene kikker.

Leefgebieden van deze kikkers

De brulkikker staat eigenlijk bekend onder de naam Amerikaanse stierkikker. Deze leeft van oorsprong in het zuidoostelijke gedeelte van Noord-Amerika. Van daaruit heeft deze zich verspreidt over delen van de Verenigde Staten en zuidoostelijke gedeelte van Canada. Tegenwoordig worden ze steeds vaker waargenomen in Azië en Europa waaronder ook in België en Nederland.

De brulkikker leeft in gebieden waar het regelmatig vochtig is zoals de tuin, het park, het bos of moeras.

De groene kikker komt van oorsprong in grote delen van Europa, Azië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten voor. Hier leeft hij net als de brulkikker in vochtige tot lichtvochtige gebieden.

Uiterlijke kenmerken van de groene kikker

Laten we eerst maar eens beginnen met de eigen Europese soort, de groene kikker, beginnen. Hoe ziet deze eruit en hoe ontdek je het verschil tussen brulkikker en groene kikker?

De groene kikker is onder te verdelen in de grote groene kikker (meerkikker) en de kleine groene kikker (poelkikker). Dan is er ook nog de middelste groene kikker oftewel de bastaardkikker. Deze laatste is ontstaan uit de twee voorgaande groene kikkers.

De groene meerkikker wordt  10 cm tot 18 cm, waarbij mannetjes kleiner zijn dan vrouwtjes. De poelkikker is een stuk kleiner en wordt 5 tot 7 cm lang. Beiden hebben een groene kleur maar er komen ook bruine variaties voor. Kenmerkend zijn de lengtestrepen over het lichaam. Daarnaast hebben groene kikkers een vrij spitse snuit.

Zo herken je een brulkikker

Deze kikkers worden 11 tot 18 cm groot. Dit is ongeveer dezelfde lengte als de grote groene kikker. De bovenzijde is groen tot bruin gekleurd, vrouwtjes vertonen wat meer vlekken dan mannetjes. Het verschil tussen brulkikker en gewone kikker is dat de brulkikker een vrij brede kop heeft. Wanneer je de brulkikker naast een groene kikker zet dan zie je echt duidelijk verschil.

Nog een verschil is dat de brulkikker een witte maar soms ook een rood oranje buik heeft. Hiermee kun je deze kikkersoort van andere soorten onderscheiden.

Een kikker als huisdier houden

Het is niet toegestaan om kikkers in het wild te vangen en deze als huisdier te houden. Doe je dit toch en word je hierop betrapt dan levert je dit een flinke boete op. Wel mag je kikkerdril uit een vijver halen en de kikkervisjes opkweken. Het is daarna belangrijk om de kikkervisjes weer in de vrije natuur uit te zetten.

Bekijk kikkervisjes bakken

Speciaal gekweekte kikkers worden wel als huisdier gehouden. Dit zijn kikkers die in een aquarium of terrarium worden gehouden. Het gaat dan voornamelijk om verschillende soorten boomkikkers, koraalteenkikkers of rietkikkers. Dit zijn kikkerssoorten die in Nederland niet in de vrije natuur voorkomen. Het is dan ook niet aan te raden om dit soort huisdier kikkers in het wild vrij te laten.

Brulkikkers vangen

 De groene kikker mag je niet vangen: deze moet je met rust laten. Maar met de brulkikker ligt het anders. Zo werden in 2011 in het Limburgse Baarlo een aantal brulkikkers gevangen. Ze werden als een bedreiging voor inheemse soorten gezien. Het probleem is dat de volwassenen brulkikker moeiteloos kleinere inheemse kikkers waaronder ook de kleine groene kikker opeet. Dit is de reden waarom ze meestal gevangen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven