Hoe lang kan een kat zonder eten?

Je kat is ziek of wil door stress niet eten. Hoe lang kan een kat zonder eten? Niet heel lang, dat is best wel zorgwekkend. Mensen kunnen namelijk veel langer zonder eten. Maar wanneer je kat te lang niets eet dan gaat de lever vervetten. Dit is iets dat je echt moet voorkomen!

Katten zijn geen leeuwen

Katten worden vaak met leeuwen vergeleken maar dit klopt slechts gedeeltelijk. Natuurlijk behoren ze beiden tot de katachtigen. Het verschil is dat leeuwen in groepen leven, samen jagen en makkelijk een week zonder eten kunnen. Katten leven solitair, jagen alleen en hebben dagelijks voedsel nodig.

Royal Canin Urinary S/O

Kattenvoer ter ondersteuning van de urinewegen 

Vergelijk katten op het gebied van voedingsbehoefte dan ook niet met leeuwen.

Hoe lang kan een kat zonder eten?

Je weet nu dat leeuwen makkelijk een week zonder eten kunnen leveren. Hierna moeten ze toch echt weer aan voedsel komen. Hoe zit het bij de kat? De kat is een kleine jager die dagelijks op zoek is naar voedsel. Hij jaagt van nature op vogels, knaagdieren, amfibieën en reptielen.

De kat is eeuwenlang geleden tot huisdier gemaakt. We voeden hem met speciaal kattenvoer. Dit bestaat uit kattenbrokjes of natvoer/blikvoer. Natvoer heeft de voorkeur boven kattenbrokjes. Doordat we de kat dagelijks voeren hoeven we ons ook geen zorgen te maken dat het dier te weinig binnenkrijgt.

Door ziekte of stress kan de kat tijdelijk niet eten. Hoe lang kan een kat zonder eten? Een kat kan maximaal twee dagen zonder eten.

Dit gebeurt er wanneer de kat twee dagen niet eet

Hoe erg is het wanneer een kat twee dagen of langer niks eet? Vrij ernstig! Een kat die langer dan twee dagen niet eet zal vetten uit het lichaam afbreken. Deze vetten worden in de lever opgeslagen. Hierdoor ontstaat er leververvetting.

🐱 Naar kattenwinkel

Dit gebeurt eerder bij katten met overgewicht dan katten die een gezond gewicht hebben. Leververvetting heeft als gevolg dat de normale leverfunctie verstoord raakt. De kat wordt misselijk en zal waarschijnlijk nog minder of niet willen eten.

Symptomen van leververvetting

Hoe weet je of een kat lijdt aan leververvetting? Ten eerste eet de kat niet of slecht. Hij zal vermageren en sloom gedrag vertonen. Opvallend is dat katten met leververvetting uiteindelijk geelzucht krijgen. Wanneer leververvetting lang aanhoudt dan vermindert het bewustzijn van het dier. Mogelijk treedt er blindheid of epilepsie op.

Wanneer leververvetting ontstaat door wisseling van voer dan is dit eenvoudig op te lossen: terug naar het oude voer. Maar soms kan het ook nodig zijn om juist van voer te veranderen. In ernstige gevallen is het nodig om de kat te helpen bij het eten. Dit gebeurt via een neussonde, een slokdarmsonde of door het voedsel met een spuitje in de mond toe te dienen.

De kat weer laten eten

Wanneer de kat tijdelijk niet eet dan is er niet veel aan de hand. Vaak heeft dit met stress door een verhuizing of verbouwing te maken. Maar ook de komst van een nieuw huisdier kan voor aardig wat stress zorgen. Zodra de kat zich wat beter voelt zal deze ook weer gaan eten.

Door ziekte kan de kat ook niet eten. Is ziekte de oorzaak zorg dan dat je dit zo snel mogelijk aanpakt. Vaak is hier wel hulp van een dierenarts bij nodig.

Hoe lang kan een kitten zonder eten?

 Hierboven heb je kunnen zien hoe lang een kat zonder eten kan. Maar hoe lang kan een kitten zonder eten? Of hoe lang kan een kitten zonder melk? Jonge kittens moeten elke drie uur gevoed worden, zowel overdag als ’s nachts. Wanneer ze wat ouder zijn dan vermindert de frequentie van voeden. Maar dan nog heeft een kitten elke dag melk nodig.

Een kitten die vast voedsel eet moet net als de volwassen kat dagelijks eten. Ook een kitten kan niet langer dan twee dagen zonder voedsel. Wanneer een jonge kat niet eet dan is het belangrijk om een afspraak bij de dierenarts te maken. Deze zoekt naar de oorzaak waarom de kitten niet wil eten.

Zo lang kan de senior kat zonder voedsel

Senior katten, dit zijn katten ouder dan zeven jaar, kunnen niet langer dan anderhalve dag zonder voedsel. Dit komt omdat bij oudere katten de lever mogelijk sneller vervet. Maar ook heeft leververvetting bij de seniorkat ernstige gevolgen. Zorg dus dat de oudere kat dagelijks wat eet.

Er komt echter een moment dat de kat zo oud is dat hij stopt met eten. Hoe lang kan een oude kat zonder eten? In principe houden ze dit makkelijk 2-3 weken vol, zolang ze maar vocht binnenkrijgen. Je merkt wel dat in deze periode de kat heel snel achteruit gaat. Door afbraak van vetten komen er veel gifstoffen vrij. De kat die niet meer eet zal uiteindelijk flink gaan stinken.

Ook vermagering treedt heel snel op. Daarnaast wordt de kat slomer en zal uiteindelijk het bewustzijn verliezen. Is de senior kat aan het einde van zijn leven? Wanneer het dier niet meer wil eten dan is het beter om langs de dierenarts te gaan. Soms is een spuitje zetten de beste keuze, hoe moeilijk dit ook is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven