Varken als huisdier: dit moet je allemaal weten

Varkens horen op een boerderij thuis, dat zal je vaak horen. Een varken als huisdier kom je niet zo vaak tegen maar het kan wel. Laat je niet verleiden tot de aankoop van de zogenaamde minivarkens, want stiekem kunnen ze best groot worden. Ook moet je rekening houden met de huisvesting en verzorging.

De verschillende soorten varkens als huisdier

Varkensboeren houden voornamelijk Piétrain varkens, maar ook gemengde rassen. Piétrain is een Belgisch ras dat ontstaan is uit kruisingen tussen de Engelse Berkshire en de Belgische Landras. Opvallend is dat dit ras minder stressgevoelig is dan andere rassen. Daarom doet ze het zo goed binnen de vleesindustrie.

Als huisdier zul je dit ras weinig tegen komen. Dit heeft met de flinke afmeting te maken. Zoek je een varken als huisdier dan kom je voornamelijk bij de kleinere rassen uit. Hieronder enkele geschikte rassen om als huisdier te houden.

Kune Kunne

Dit varken kom je veel op kinderboerderijen tegen maar wordt ook als huisdier gehouden. Hij wordt 60-75 cm hoog en bereikt een gewicht op tussen 55 en 95 kg ligt. De Kune Kune is erg sociaal en stelt menselijk gezelschap zeker op prijs. Uiteraard kun je hem ook met andere varkens samen houden.

Gottinger minivarken

Vaak wordt het Gottinger minivarken aangeprezen als het ideale varken als huisdier, maar dit klopt niet helemaal. Dit ras vraagt meer aandacht dan een hond of een kat. Toch heeft het ras een zachtaardig karakter en kun je er prima meerdere samen houden. Bovendien is het Gottinger minivarken erg intelligent en kan kunstjes of trucjes aanleren.

Ondanks de benaming worden ze toch nog vrij groot. Een volwassen varken heeft een hoogte van 40-50 cm. Het gewicht ligt tussen de 40 en 60 kg.

Hangbuikzwijn

Het hangbuikzwijn is een aparte verschijning. Het is vooral de intelligentie die veel liefhebbers aanspreekt. Hij kan leren zitten en naar je toe komen. Er zijn zelfs hangbuikzwijntjes die op commando gaan liggen of andere kunstjes doen.

De rug van dit ras is wat doorgezakt waardoor zijn buik erg hangt, vandaar de benaming. Hij wordt tussen de 50 en 60 cm hoog, waarbij een volwassen hangbuikzwijn rond de 65 kg weegt.

Varken als huisdier: de huisvesting

Sommige mensen houden een varken in huis, maar het dier moet ook naar buiten kunnen. Bij voorkeur kan het varken de hele dag door buiten rondlopen, bijvoorbeeld in een goed afgezette weide of in de tuin.

Binnenshuis houden is geen probleem, je kunt varkens zindelijk maken. Wel regel je bij voorkeur een vrije uitloop naar buiten. Dit voorkomt ongelukjes in huis.

Het meest ideale is wanneer het varken een droge en ruime stal heeft, ook weer met een vrije uitloop naar een stuk omheinde grond. Op de bodem van de stal ligt stro, zodat het varken hier kan rusten.

Houd er rekening mee dat varkens vaak wroeten. Vul een lage teil met aarde, stenen en takjes. Hier zijn ze zeer tevreden mee.

Het voedsel van een varken

Een varken als huisdier houden betekent dat je verantwoordelijk bent voor zijn of haar gezondheid. Een goede voeding hoort hierbij. Geef een mix van gras en goed hooi of, indien gras niet beschikbaar is, kwalitatief gedroogd hooi. Verder mag het varken verschillende soorten groenten hebben. Het is niet de bedoeling dat je dit dier keukenafval heeft. Ook het voeren van aardappelschillen kun je beter niet doen. Het is overigens bij wet verboden om je varken keukenafval of vleesresten te voeren, dit in verband met verspreiding van de varkenspest of andere ziekten.

Als aanvulling op het gras of hooi geef je varkensbrokjes. Dit is een volledig diervoerder voor volwassen varkens. Het bevat alle voedingsstoffen die je varken als huisdier nodig heeft.

Bekijk varkensbrokken

Opvoeding en spelen

Varkens zijn intelligente dieren, ze hebben een consequente opvoeding nodig. Het zindelijk maken moet zo vroeg mogelijk starten. Verder houd je er rekening mee dat het varken niet van al te grote veranderingen houdt. Voer hem tweemaal per dag, het liefst op vaste tijden.

Met een varken kun je wandelen. Hiervoor heb je een tuigje en een goede lijn nodig. Door te wandelen geef je hem de mogelijkheid om wat verder dan zijn eigen leefomgeving te kijken. Vooral aan te raden wanneer je een varken alleen houdt, hij heeft dan namelijk ook de nodige afleiding. Let op want officieel mag je een varken zonder transportdocumenten niet over de openbare weg verplaatsen.

Als speelgoed voor het varken kun je denken aan een stevige speelbal, jute touw of strotabletten.

Naar speelgoed voor varken

Registratieplicht

Alle varkens moeten verplicht geregistreerd zijn bij de Gezondheidsdienst voor Dier. Dit geldt niet alleen voor boerderijvarkens maar ook voor hobbyvarkens en huisdieren. Als particulier mag je maximaal vier varkens houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven