Konijn samen met hond: goed of slecht idee

Konijnen zijn groepsdieren. Dit betekent dat ze behoefte hebben aan gezelschap van andere konijnen. Honden leven van nature in roedels, dus ook samen. Een konijn samen met een hond, dit lijkt voor jou een goed idee. Bedenk wel dat je een prooi- en roofdier samen zet. Toch kun je beide dieren aan elkaar laten wennen.

Elkaar accepteren

Van nature zal een hond achter een konijn of ander knaagdier aanrennen. Dit ontstaat vanuit jachtinstinct, dat in de basis in elke hond zit. Een konijn zal uit instinct vluchten, hiermee redt het zijn eigen leven. Dit betekent natuurlijk niet dat deze twee nooit samen kunnen leven. Hieronder vind je een stappenplan om hond en konijn aan elkaar te laten wennen.

Tip: koop alvast een trainingsmat waar zowel je hond en konijn veel plezier aan beleven. Zo houd je ze bezig en hebben ze een gezamenlijk speeltje.

Naar trainingsmat voor hond én konijn

Waarschuwing vooraf

Zet een konijn en hond die elkaar niet kennen nooit zomaar samen. Na de gewenningsperiode blijft het belangrijk om toezicht te houden. Vertrouw de hond dus niet blindelings, het jachtinstinct kan altijd weer opduiken. Dus: een konijn samen met een hond mag nooit zonder continu toezicht.

Wennen aan de nieuwe omgeving

Je hebt een nieuw huisdier, deze moet eerst wennen aan de nieuwe omgeving. Hierbij is het belangrijk dat het nieuwe dier nog niet in aanraking komt met de ander, dit levert alleen maar stress op. Heb je al een hond in huis en komt er een konijn bij, dan plaats je het konijnenhok in een rustige ruimte. Ergens waar de hond niet bij kan.

Komt er juist een hond in huis en woont het konijn er al? Vooral puppy’s zijn onstuimig en kunnen bovenop de konijnenkooi of het konijnenhok springen. Hier kan het konijn flink van schrikken. Zorg dat de hond uit de buurt blijft of plaats er een hekje omheen.

Op een veilige afstand kennis maken

Stap 2 in een konijn samen met een hond zetten: laat ze op een veilige afstand kennis maken met elkaar. Plaats het konijn in een kooi in de woonkamer, zodat je er toezicht op hebt. De hond mag om de kooi lopen maar hier niet aan bijten of de poot er tegenaan stoten.

In het begin is het voor beide dieren nieuw en wennen. Uiteindelijk zal de hond zijn aandacht verliezen, al helemaal wanneer je hem afleidt met iets lekkers of speelgoed. Let op dat je de hond niet beloont met een snack of speelgoed wanneer hij tegen het konijn blaft, gromt of er met de poot naar slaat.

In de gaten houden of het konijn stress heeft

Het konijn zal de meeste stress ervaren, dit is tenslotte een prooidier. Zet daarom de kooi dicht tegen een wand, het liefst ergens in een hoek. Zo kan het konijn nog een beetje wegkruipen. Blijft de hond te lang voor de kooi of het hok staan, haal hem dan weg. Een konijn met stress heeft grote ogen, staart voor zich uit en ademt heel snel. Houd dit in de gaten.

Het konijn uit de kooi of het hok halen

Haal het konijn niet zomaar uit de kooi of het hok om hem op de grond te zetten. De kans is groot dat de hond hier direct op afspringt. Neem het konijn op schoot en ga op de bank zitten. Laat nu de hond dichterbij komen. Hij mag eraan snuffelen, maar niet te lang. Wanneer je niet vertrouwt kun je het beste je hand over de snuit van de hond leggen. Zo kan hij niet naar het konijn happen.

Laat zien dat je aandacht voor beiden hebt. Zet het konijn naast je op de bank en aai zowel het konijn als de hond gelijktijdig. Zo heeft de hond in de gaten dat het konijn niet wordt voortgetrokken.

Samen loslopen en spelen

Vooral jonge dieren wennen makkelijk aan elkaar. Maar ook bij volwassen dieren is dit mogelijk, het kost alleen wat meer tijd. Wanneer de eerste stappen goed gaan kun je het konijn los laten lopen. Lijn de hond voor de zekerheid aan of blijf heel dicht in de buurt. Het is belangrijk om altijd toezicht te houden, ook wanneer deze twee samen spelen of de beste vrienden zijn.

Wanneer het toch misgaat

Hoe goed je ook oplet, de hond kan uiteindelijk naar het konijn happen. In het beste geval houdt het dier hier niets aan over, alleen heeft het de schrik goed te pakken. Je kunt de hond hier niet de schuld van geven, die doet iets dat hem al eeuwenlang in het bloed zit. Bedenk dat je zelf verantwoordelijk blijft voor een goed contact tussen konijn en hond.

De volgende keer is het raadzaam om beter op te letten. Laat je hond eventueel een muilkorf of muilband dragen om te kijken hoe hij op het konijn reageert. Wanneer de hond aan blijft vallen, en dit heeft vaak met ras of karakter te maken, is het beter om het konijn niet meer uit het hok te halen. Deze twee passen niet bij elkaar.

Tip: neem een konijnenren voor binnen. Zo kan het konijn toch veilig loslopen.

Bekijk konijnenrennen

Sommige konijnen zijn aanvallend richting honden. De hond is te zachtaardig en het konijn te dominant. Blijft dit in de gaten houden. Mocht het konijn niet samen met de hond kunnen, dan laat je deze twee niet in een en dezelfde ruimte loslopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven