Maden bestrijden op terras – de beste methoden

Je komt ze vaak in de container of kliko tegen: maden. Helaas vind je ze ook wel eens op het terras. Hoe kom je van die nare vliegenlarven af? In dit artikel aandacht voor maden bestrijden op het terras. Met extra tips om overlast te voorkomen.

Maden in de tuin: oorzaak

Waar komen maden vandaan? Dit zijn de larven van vliegen. Het kan hier om de huisvlieg, bromvlieg, steekvlieg of zelfs het fruitvliegje gaan. Vliegen zetten hun eitjes af in dood (rottend) organisch materiaal, voedselafval, uitwerpselen of in overrijp groente of fruit (fruitvliegjes). Het hangt dus van de soort vlieg af waar deze de eitjes inlegt.

Heb je maden in de tuin, dan heb je hier waarschijnlijk ook dode dieren of rottend voedsel liggen. Dat heb je zelf niet altijd in de gaten. Denk maar aan een barbecuefeest, waarbij er wat vlees op het gazon of in de borders terecht komt. Of een gestorven muis of vogeltje die verscholen in de struiken ligt.

Let op met huisdieren en maden op je terras

Heb je toevallig konijnen of cavia’s en stop je die regelmatig wat groente of fruit toe? Wanneer dit te lang blijft liggen, trekt dit ook vliegen aan. Het is met name de fruitvlieg die hierop afkomt. Hoe maden op je terras komen is wel duidelijk: door gebrek aan voedsel kruipen de larfjes over je terras, in de hoop hier wat tegen te komen.

Maden herkennen (vliegenlarven)

Voordat je maden gaat bestrijden, moet je eerst weten hoe deze eruit zien. De meest voorkomende maden (huisvlieg) worden ongeveer 1,5 cm groot. De maden van bromvliegen zijn groter, die van fruitvliegjes een stuk kleiner.

Vliegenmaden zijn wit tot geelwit van kleur. Hun lichaam is aan de ene kant stomp, aan de andere kant spits. Het spitse gedeelte vertoont een zwart puntje: dit zijn de monddelen. Dit is dus het gedeelte waarmee de maden eet. Aan de achterkant (stomp gedeelte) bevinden zich twee adem openingen. Jawel, de made ademt via zijn kont. Niet lachen!

De made vervelt twee tot drie keer, dit als afhankelijk van de soort. Hierna verpopt de made. Na enkele dagen komt hier een volwassen vlieg uit.

Mocht je een of meerdere maden tegenkomen: ze hebben geen poten of vleugels. Je kunt ze dus gemakkelijk opvegen, zonder dat ze er vandoor gaan.

Maden bestrijden op terras

Goed, je hebt dus last van maden op je terras. Vervelend, want het ziet er bepaald niet fris uit. Hierdoor zit je liever niet op je terras. Gelukkig kun je maden goed bestrijden. Volg onderstaande stappenplan en reken definitief met maden of larven af.

Stap 1. Ruim alle voedselresten op

Het klinkt als een open deur, maar wel de beste methode om met maden af te rekenen. Ruim alle voedselresten die je tegenkomt direct op. Dit betekent dus ook groente en fruit dat te lang bij je knaagdier blijft liggen. Let ook eens op voedsel van andere huisdieren. Vooral vochtig voedsel trekt maden aan. Kijk regelmatig onder struiken of tussen het gras. Misschien ligt daar wel een dood knagertje of een vogeltje.

Heb je onlangs een huisdier begraven? Wanneer dit niet diep genoeg gebeurt, wordt het karkas naar boven gewerkt. Je kunt je voorstellen dat dit vliegen en maden aantrekt. Begraaf dode huisdieren op een diepte van 50 cm – 1 meter.

Stap 2. Maden opvegen

Pak de bezem en handveger en blik. Veeg alle zichtbare maden op. Gooi deze niet los in de container maar in een plastic zak. Besprenkel de inhoud met bleek of kokend water. Je kunt ook lavendel spray gebruiken, maden kunnen hier slecht tegen en sterven.

Stap 3. De laatste vliegenmaden opruimen

Er zijn altijd een aantal exemplaren die toch nog weg weten te komen. Misschien kruipen ze tussen de tegels op het terras of verdwijnen in het gazon. Met kokend water dood je achtergebleven maden. Je kunt ook bleek gebruiken, mits je dit alleen op het terras doet. Gebruik nooit bleek tussen de planten of in het gazon. Dit is niet alleen slecht voor je planten, maar zeker ook voor het milieu.

Een goed alternatief is het gebruik van zout. Strooi dit over het gehele terras. Maden drogen hiervan uit en sterven. Let bij het gebruik van zout wel even op het materiaal waaruit je terras bestaat. Natuursteen kan minder goed tegen de invloed van zout, vooral wanneer dit vochtig wordt.

Stap 4. Maden voorkomen

Het is belangrijk om een nieuwe madenplaag op het terras te voorkomen. Mottenballen werken goed tegen volwassen vliegen en maden. Hang dit op strategische plekken rondom het terras, zodat je er zelf geen last van hebt. Ook ideaal voor gebruik in de afvalcontainer.

Naar de mottenballen

Lavendel is een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen maden. Plaats enkele lavendelplantjes rondom je terras. Plaats ook een mooie pot met een lavendelplant op het terras, Dit ziet er niet alleen decoratief uit, maden gaan hiervoor op de vlucht.

Mierenpoeder tegen maden

Vaak wordt gebruik gemaakt van mierenpoeder tegen maden. Werkt dit ook? Ja, mierenpoeder is effectief. Strooi het over het terras of in de kliko en je bent van de maden af. Gebruik geen mierenlokdoos maar mierenpoeder. Dit is gemakkelijk strooibaar.

Bekijk mierenpoeder

Let op: gebruik mierenpoeder niet op plaatsen waar huisdieren of kleine kinderen komen. Dit geldt overigens voor alle soorten gif.

Schuiven naar boven