Valkparkiet kooi – afmetingen en inrichten

Ze zijn zo leuk: valkparkieten. Hoe zit het met de valkparkiet kooi? Afmetingen moeten namelijk wel zijn afgestemd op deze grote parkiet. Ook het inrichten is een dingetje, want valkparkieten klimmen en spelen graag. Laten we eens gaan kijken hoe de perfecte valkparkiet kooi eruitziet.

Valkparkiet kooi kopen? Dit moet je weten

Een valkparkiet kooi is heel iets anders dan een kanariekooi. Bij een kanariekooi staan de spijlen vaak verticaal. Dit is niet erg want kanaries klimmen niet. Valkparkieten doen dit wel. Daarom moet de valkparkiet kooi voorzien zijn van horizontale spijlen of tralies.

[do_widget id=custom_html-13]

Overigens hoeft dit niet aan alle kanten horizontaal te zijn, vaak heeft een valkparkiet kooi alleen aan de voor- aan achterkant horizontale tralies en aan de zijkanten verticale tralies. Zolang de vogel maar kan klimmen.

Valkparkiet kooi afmetingen (grootte)

Valkparkieten zijn een stuk groter dan grasparkieten. Dit betekent dat ook de valkparkiet kooi grotere afmetingen heeft. Voor een koppel valkparkieten heb je een kooi van 1 m X 0,5 m nodig, met een hoogte van 70 cm. Dit is dan ook echt het minimale voor twee valkparkieten. Een valkparkiet die alleen wordt gehouden heeft een kooi afmeting van 0,80 m X 0,45 m met een hoogte van 70 cm nodig. Ook dit is het minimale, meer is natuurlijk altijd beter.

Kan een valkparkiet in een papegaaienkooi? Een logische vraag want een papegaaienkooi is veel groter dan de standaard vogelkooi. Een valkparkiet kan in een papegaaienkooi, mits de afstand tussen de tralies niet te groot is. De valkparkiet moet er niet zijn kop tussen kunnen steken. Let ook goed op de deurtjes, vaak is hier de tralieafstand iets ruimer.

Bekijk geschikte kooien

Wanneer de vogel dagelijks mag losvliegen

Elke vogel die als huisdier gehouden wordt zou dagelijks voldoende moeten kunnen vliegen. Zo hebben valkparkieten minimaal 3 meter ruimte nodig om hun vleugels goed te strekken. Losvliegen is ideaal: de vogel komt uit zijn dagelijkse kleine ruimte en strekt zijn hele lichaam. Vaak zul je zien dat de vogel, zodra hij uit de kooi komt, eerst wat rondjes door de kamer vliegt. Om dan pas rustig neer te strijken.

Wanneer de valkparkiet dagelijks mag losvliegen is het geen ramp wanneer de valkparkiet kooi niet al te grote afmetingen heeft. Maar houd je in ieder geval wel aan het bovenstaande minimum. Een kooi met een afmeting van 50 X 50 cm is in principe te klein, of het nu om een of twee valkparkieten gaat.

Valkparkiet kooi inrichten

Nu komt het leukste gedeelte: de valkparkiet kooi inrichten. Natuurlijk beschikt de kooi over drie zitstokken, dit kunnen er ook vier of vijf zijn. In ieder geval niet minder dan drie. Daarnaast begint het uitzoeken van de verdere inrichting, dat voornamelijk uit klimmogelijkheden en vogelspeelgoed bestaat.

Denk hierbij aan touw en een hangbrug, dit soort speelgoed doet het altijd goed. Veel valkparkieten vinden een spiegeltje ook leuk. Houd er echter rekening mee dat een aantal valkparkieten een spiegeltje minder leuk vindt, het als partner zien of er zelfs agressief op reageren. Houd dus in de gaten wat de valkparkiet met de spiegel doet.

Vergeet bij het inrichten van de valkparkiet kooi geen balletjes en belletjes, ook hier spelen ze graag mee. ideeën opdoen voor de inrichting? Bekijk hieronder het populairste vogelspeelgoed.

Naar het beste vogel speelgoed

Tweedehandse of nieuwe valkparkiet kooi kopen?

Op websites zoals Marktplaats of Facebook vind je heel veel tweedehands vogelkooien. Nieuw zien ze er beter uit maar zijn natuurlijk ook duurder. Moet je een valkparkiet kooi tweedehands of nieuw kopen?

Dit hangt allereerst van je budget af. Tweedehands zijn papegaaienkooien of kooien voor grote parkieten vaak voordelig verkrijgbaar, soms voor minder dan € 25. Het nadeel is dat een tweedehandskooi er niet altijd als nieuw uitziet. Soms is het plastic laagje van de tralies af of is de onderbak gescheurd. Let hier goed op: dit soort kooien kun je beter laten staan.

Is de vorige vogel aan een ziekte gestorven? Dan is het belangrijk dat je de tweedehands kooi ontzettend goed schoonmaakt en helemaal ontsmet.

Een nieuwe vogelkooi met een afmeting van 54 X 34 cm is verkrijgbaar vanaf € 45. Houd er wel rekening mee dat dit een te kleine kooi voor een valkparkiet is. Een groter model kost tussen de € 50 en € 100. Op zich is dit geen heel hoge prijs, wanneer je bedenkt dat je valkparkiet 10 tot wel 15 jaar oud wordt. De kooi gaat vaak net zo lang mee, tenzij je hem natuurlijk laat vallen.

Schuiven naar boven