Valkparkiet valt aan – zo los je dit op

Je valkparkiet valt aan? Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een agressieve vogel als huisdier is geen pretje. Wanneer je het gedrag van de valkparkiet leert begrijpen weet je ook waarom hij aanvalt. En wat je hiertegen kunt doen.

Een agressieve valkparkiet

Valkparkieten zijn van nature zeer sociaal en helemaal niet agressief. Wanneer de valkparkiet aanvalt kun je spreken van angst, bedreiging of een gedragsstoornis. Het hangt er dus vanaf wanneer en waarom de valkparkiet aanvalt.

[do_widget id=custom_html-14]

Valkparkiet valt aan: herken dit tijdig!

Een jonge valkparkiet valt aan, vaak wordt dit aan pubergedrag verweten. Maar niet altijd wordt aanvallend gedrag herkend. Dat is zonde want wanneer je er niet tijdig iets aan doet heb je later een groot probleem.

Zo herken je of een valkparkiet je aanvalt:

  • Sissend geluid
  • Soms met krijsen
  • Vleugels iets gespreid
  • Snavel open
  • Kuif ligt plat naar achteren
  • Pikken naar de hand of het gezicht

Vaak zie je ook dat de valkparkiet een dreigende houding aanneemt. Hij kan als dreigement ook heen en weer wiegen. Wanneer je al langer deze vogel als huisdier hebt dan herken je het vanzelf wanneer hij aanvalt.

Oorzaken agressieve parkiet

De valkparkiet valt aan en in veel gevallen is dit niet jouw schuld. Tenzij je het beest natuurlijk pijn doet, treitert of bedreigt. Een agressieve valkparkiet ontstaat niet zomaar: dit heeft diverse oorzaken. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken en wat je hiertegen kunt doen.

Lichamelijke oorzaak – pijn

Heb jij wel eens pijn? Dan ben je op dat moment chagrijnig: iedereen moet jou met rust laten. Wanneer iemand je op de pijnlijke plek aanraakt dan val je zelfs uit. Een valkparkiet met pijn zal vrijwel altijd aanvallen wanneer je hem aanraakt. Dit doet hij als reactie op de pijn.

Lichamelijke pijn is dan ook een veelvoorkomende oorzaak van agressie. Helaas zie je niet altijd of de vogel pijn heeft: sommigen weten dit heel goed te verbergen. Probeer lichamelijke oorzaken uit te sluiten, breng desnoods een bezoek aan de dierenarts.

Territoriumgedrag

De valkparkiet valt aan en doet dit voornamelijk wanneer hij in de kooi zit. Mannetjes vertonen meer territoriumgedrag dan vrouwtjes. Wanneer een valkparkiet niet vrijwillig uit zijn kooi komt en niet protesteert wanneer hij terug wordt gezet, dan kun je vrijwel zeker spreken van territorium gedrag.

Bij een jonge valkparkiet is dit eenvoudig op te lossen door hem goed tam te maken. Dit zal bij een oudere vogel een stuk lastiger zijn.

Valkparkiet valt aan uit angst

Het dier kan natuurlijk ook angstig zijn. Wanneer je een niet-tamme valkparkiet vastpakt dan zal hij vrijwel altijd aanvallen of bijten. Dit is ter verdediging, neem het de vogel niet kwalijk.

Het claimen van voorwerpen

Sommige valkparkieten hebben de voorkeur voor een bepaald voorwerp of speeltje. Helaas gaat dit niet altijd om de meest praktisch gekozen voorwerpen, bijvoorbeeld het toetsenbord van de laptop of pc. De valkparkiet zit hierop en zodra je een toets intikt valt de valkparkiet aan.

De oplossing: je valkparkiet gewoon wegjagen. Sta niet meer toe dat hij het toetsenbord opeist. Of het andere voorwerp waarop hij aanvallend reageert.

Zorg ervoor dat een valkparkiet altijd voldoende afleiding heeft. Hang regelmatig een nieuw speeltje in de kooi, hiermee voorkom je het claimen van voorwerpen en agressief gedrag.

Bekijk het leukste vogelspeelgoed

Partnerrelatie met de eigenaar

Vooral mannetjes valkparkieten gaan nogal eens een partnerrelatie met hun eigenaar aan. Ze braken voer uit de krop op en willen op de hand, de schoen of de schouder van de eigenaar te paren. Dit ziet er allemaal grappig uit maar kan toch voor problemen zorgen. Zo kan er jaloezie optreden. De valkparkiet valt aan wanneer iemand anders in de buurt van zijn mensenpartner komt.

Daarnaast kan de vogel vreselijk gaan schreeuwen zodra de eigenaar uit beeld verdwijnt. Dit is alleen op te lossen door een tweede vogel van het tegenovergestelde geslacht te kopen.

Gebrek aan vertrouwen

Een aantal valkparkieten wordt door de mens niet goed behandeld. Hierdoor verliest de vogel het vertrouwen in de mens. Het gevolg: een valkparkiet die aanvalt of op alles agressief reageert. Het is heel lastig om dit gedrag af te leren. Het duurt namelijk vrij lang voordat de valkparkiet het vertrouwen in de mens weer terugkrijgt. Dan nog is succes niet gegarandeerd.

Valkparkiet ineens agressief

Het kan helaas voorkomen: een valkparkiet die altijd zo tam was is ineens agressief. Wat is er aan de hand? Dit kan enerzijds met pubergedrag te maken hebben, dit zie je vooral bij valkparkieten tussen de drie maanden en zeven maanden oud.

Maar het kan ook dat de vogel toe is aan nestelen. Ook dan kan er plots agressief gedrag ontstaan. Broedse vrouwtjes kunnen behoorlijk fel reageren. Broeds gedrag herken je doordat ze vaak op de bodem van de kooi zitten en een kirrend geluid maken.

Bij een puberende valkparkiet is het belangrijk om consequent te zijn en te blijven. Accepteer dit gedrag niet, zet hem in zijn kooi en negeer hem een uurtje. Wanneer het aan de hormonen ligt dan verdwijnt het agressieve gedrag uiteindelijk weer vanzelf: het is een fase.

Schuiven naar boven