Valkparkiet heeft rode neusgaten

Ineens zie je het: je valkparkiet heeft rode neusgaten. Normaal gesproken zijn de neusgaten roze van kleur maar ze kunnen er ook grijs uitzien. De neusdoppen hebben vaak dezelfde kleur of zijn iets feller gekleurd dan het hoofd. Wanneer je valkparkiet rode neusgaten heeft dan kan deze ziek zijn.

Betere doorbloeding van de neusgaten

De valkparkiet heeft rode neusgaten, dit hoeft niet altijd ernstig te zijn. Wanneer de vogel iets prettig vindt dan stroomt er meer bloed door de huid, de snavel en natuurlijk ook de neusgaten. Hierdoor krijgen deze een meer rode kleur. Dit gebeurt ook wanneer de vogel veel stress heeft.

Ferplast Badhuisje

Speciaal voor de valkparkiet

Wanneer de rode kleur na een tijdje weer verdwijnt dan is er niets aan de hand. Het roder worden heeft dus met een betere doorbloeding te maken, meestal veroorzaakt door stress of opwinding. Houd het in de gaten en ontdek of de rode kleur weer verdwijnt.

Valkparkiet heeft rode neusgaten en niest

Rode neusgaten in combinatie met niezen kan op een infectie van de luchtwegen wijzen. Hierbij zijn de neusgaten continu rood gekleurd. Bovendien komt er vocht uit de neusgaatjes.

De oorzaak voor een plotselinge verkoudheid zit hem vaak in temperatuursveranderingen. Net als mensen zijn we dan gevoeliger voor virussen die actief worden. Het is voor valkparkieten heel belangrijk dat ze droog en uit de tocht zitten. Ze mogen vlak voor het slapengaan niet meer baden, hierdoor drogen ze slecht en gaan vochtig de nacht in.

Bij een verkouden parkiet is het belangrijk om deze warm te houden. Maak een ziekenkooi die uit de tocht staat, maar wel op een warme plek. Meestal geneest de vogel binnen enkele dagen. Is dit niet het geval dan kan een dierenarts eventueel antibiotica toedienen.

Een bloedneus

Het komt ook wel eens voor dat de valkparkiet rode neusgaten heeft door een bloedneus. Waarschijnlijk heeft de vogel zich ergens tegenaan gestoten. De neusgaten zijn zeer gevoelig en bloeden makkelijk.

Bekijk of de valkparkiet zich tegen scherpe dingen kan stoten. Denk hierbij ook aan een kapotte tralie, een afgebroken randje van een voerbak of kapot speelgoed zoals een spiegel. Wanneer je twee valkparkieten bij elkaar hebt dan kan de een de ander verwonden. Een beet op de neusdoppen kan ook tot verwonding van de neusgaten leiden.

Over het algemeen geneest dit vanzelf. Let wel even op met hygiëne, maak de kooi tijdelijk wat beter schoon. Vooral in de zomermaanden trekt een vieze kooi snel vliegen, andere insecten en bacteriën aan.

Benauwdheid bij de parkiet

Verschillende  ziekten kunnen benauwdheid bij de valkparkiet veroorzaken. Het kan hier om een verstopping van de luchtpijp maar ook om een hartprobleem of vocht in de longen gaan. Bij ernstige benauwdheid zit de vogel met zijn snavel open. Op deze manier probeert hij adem te halen.

Wanneer de valkparkiet benauwd is zullen de neusgaten niet rood en ook niet roze van kleur zijn maar bleek worden. Dit is een teken dat de vogel te weinig zuurstof krijgt. Benauwdheid moet direct behandeld worden. De dierenarts dient zuurstof toe maar zal ook naar de oorzaak op zoek gaan. Alleen door de oorzaak weg te nemen krijgt de vogel weer voldoende zuurstof binnen.

Bek- en vederrot

Vooral valkparkieten, papegaaien en andere parkieten krijgen snel bek- en verderrot. De veroorzaker is een bacterie of een virus dat eerst in de veren en later in het bloed van de vogel terecht komt. Bij deze ziekte krijgt de vogel kale en rode plekken op de huid. De snavel kleurt zwart en de veren vallen uit. Opvallend is dat er bloed aan de uitgevallen veren zit. Wanneer de valkparkiet over zijn veren of huid strijkt dan kan het best dat er bloed aan de snavel of neusgaten blijft zitten.

Het lijkt dan alsof de valkparkiet rode neusgaten heeft maar niets is minder waar: het is zijn eigen bloed. Bek- en vederrot is een ernstige ziekte die ongeneeslijk is. De vogel zal hier hoe dan ook aan overlijden. Daarom is het belangrijk om de weerstand van de valkparkiet optimaal te houden. Dit doe je met een speciaal voedingssupplement.

Naar vitaminen voor vogels

Bloedmijt of bloedluis bij de valkparkiet

De valkparkiet heeft rode neusgaten en rode stipjes op de veren en de huid. Daarnaast heeft deze jeuk en vertoont verschijnselen van bloedarmoede. De kans is groot dat de valkparkiet geïnfecteerd is door bloedmijt of bloedluis. Deze parasieten zijn vooral in de warme zomer erg actief. Ze zuigen bloed bij vogels waardoor dit voor verzwakking zorgt.

Bloedmijten of bloedluizen zijn gelukkig wel zeer goed te bestrijden. Dit gebeurt met een speciale mijtenspray.

Bekijk mijten spray

Braken door ziekte

Een zieke valkparkiet kan soms braken. Verwar dit niet met de natuurlijke hofmakerij, waarbij de vogel soms voedsel opbraakt. Braken door ziekte wordt vaak door een bacterie, virus of parasiet veroorzaakt. Maar het kan ook door de kropziekte komen. Daarnaast zijn sommige valkparkieten wagenziek en braken wanneer ze in de auto vervoerd worden.

Bij ernstige ziekte kan er bij het braken wat bloed vanuit de maag of slokdarm omhoog komen. Dit bloed zit dan rondom de snavel maar kan ook de neusgaten rood kleuren. Dit zie je dus alsof de valkparkieten rode neusgaten heeft. Bij ernstig braken is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts. Zorg er daarnaast voor dat de valkparkiet een goede weerstand heeft. Dit ondersteun je met multivitaminen voor vogels.

Twijfel je of de rode neusgaten onschuldig zijn of toch door ziekte ontstaan? Laat dit voor de zekerheid door een dierenarts controleren.

Schuiven naar boven