Spinnen bestrijden of verdelgen – beste middelen

Zelf spinnen bestrijden? In een huis zitten vele spinnen, vooral in de herfst kom je deze tegen. Gemiddeld vind je 1.500 spinnen in een woning. Spinnen bestrijden kan met een spray of een werend middel. Ook zijn er andere methoden. Soms moet je een spinnennest verwijderen. We delen een aantal handige tips met jou.

Wanneer spinnen bestrijden?

Met het aanbreken van de herfst kun je ook een hoop spinnen in huis verwachten. Maar ook vlak voor de zomer krijg je meer spinnen in huis aan. Iedere woning bevat veel spinnen die je niet ziet. Gemiddeld zitten er 1500 spinnen per woning verborgen.

Vooral in de maanden juni en september komen deze spinnen uit hun schuilplaats. Dit doen ze voornamelijk om voor nakomelingen te zorgen. Het vaakst kom je spinnen in de badkamer en met name in de badkuip tegen. Dit komt omdat de spin per ongeluk in de badkuip of douchebak valt en door de gladde wand niet meer eruit kan klimmen. Ook zie je vaak spinnenwebben in de woonkamer, slaapkamer of andere ruimtes zitten.

Spinnen bestrijden kan het hele jaar door, maar in het voor-en najaar heb je er meer last van. Dit is dan ook de beste periode om ze te bestrijden. Bekijk hieronder de beste middelen of methoden om spinnen te bestrijden.

1. Spinnen bestrijden met een spray

Allereerst moet gezegd worden dat spinnen nuttige dieren zijn. Ze zorgen ervoor dat vele insecten gevangen worden. Want er bevinden zich ook vele vliegen, muggen en andere insecten in huis. Dit wil echter niet zeggen dat we al die spinnen maar toe moeten laten.

Chemische bestrijdingsmiddelen zoals een spray werken tegen spinnen, wespen en andere insecten. Door met een spray overige insecten te doden haal je het voedsel van de spin weg. Deze zal dan op zoek gaan naar een andere plek om zijn web te bouwen. Dit zal vaak buitenshuis zijn.

Let op: spinnen met chemische bestrijdingsmiddelen te lijf gaan is in Nederland niet toegestaan. Doodt dan ook alleen het voedsel van de spin : insecten.

Bekijk de insectenspray

2. Spinnenvanger – een val

Een uitstekende manier van spinnen bestrijden: met een speciale val. Hiermee vang je spinnen zonder ze te doden en zet ze buiten weer uit. Werkt zeer effectief en is ook nog eens een goedkope oplossing.

Naar de spinnenvanger – val

3. Spinnenvanger op steel

Een spin met de hand vastpakken? Velen durven dit niet. De spinnenvanger op steel zorgt ervoor dat je de spin vastpakt en buitenzet zonder hem aan te raken. Heel doeltreffend en diervriendelijk. Voor alle maten spinnen. Dit product ontvangt zeer goede beoordelingen. Gebruikers zijn vooral tevreden over het gemak van spinnen bestrijden (vangen).

Bekijk de spinnenvanger op steel

4. Spinnen verjagen met azijn

Een andere manier om spinnen te verjagen is het gebruik van azijn. Spinnen houden niet van deze geur. Vul een spuitfles met water en azijn. Spuit dit vervolgens in alle naden en kieren. Hierdoor blijven spinnen weg. Andere middelen die gebruikt kunnen worden zijn onder andere pepermunt, citrus, munt, pepermunt of tabak. 

5. Het spinnenweb verwijderen

Spinnen zijn ontzettend snel in het maken van een web. Ze breien waar je bij staat. Het verwijderen van een spinnenweb heeft weinig zin om spinnen te verjagen. Deze zal de volgende dag weer een nieuwe web hebben gemaakt. Wel helpt het om consequent de ruimte schoon te houden.

Door alle spinnenwebben dagelijks te verwijderen zal de spin ontmoedigd worden. De kans is dan wel aanwezig dat het dier verhuist naar een andere ruimte binnenshuis. Beter is om ervoor te zorgen dat je het voedsel van de spin buitenshuis houdt. Zorg dat ramen voorzien zijn van een hor en laat buitendeuren zoveel mogelijk dicht.

6. Naden en kieren afsluiten

Spinnen komen door de kleinste gaatjes naar binnen. Bekijk daarom goed of er eventueel maten of kieren aanwezig zijn. Sluit deze eventueel af door gebruik te maken van een vulmiddel. Een rooster plaatsen heeft vaak weinig zin omdat de spin hier toch doorheen kan.

Een spinnenplaag

Wanneer er erg veel spinnen aanwezig zijn in een woning of bedrijfspand spreken we van een spinnenplaag. Het nadeel van veel spinnen is dat ze een steriele plaatsen kunnen besmetten. Bovendien ontstaat er een vieze uitstraling door de vele spinnenwebben. Mensen die bang zijn voor spinnen zullen dan ook niet graag meer binnen komen. Bij een echte spinnenplaag is het beter om een ongediertebestrijder in te schakelen.

Is het bestrijden van spinnen verboden?

Het is in Nederland en België niet verboden om spinnen uit huis te verjagen. Wel is het verboden om gif te gebruiken. Een biologisch product mag je wel gebruiken bij spinnen bestrijden. Buiten mogen spinnen niet geweerd worden. Deze dieren zijn immers erg nuttig voor de natuur. Wel mag je ervoor zorgen dat deze spinnen niet binnenshuis komen. Dit kun je doen aan de hand van bovenstaande tips.

Verwijder schuilplaatsen

Veel mensen plaatsen houtstapels of een composthoop in de omgeving van de woning. Ook oude bloempotten, een hoop stenen of ander materiaal trekt spinnen aan. Dit is immers een ideale schuilplaats voor het dier. Zorg dan ook dat dit soort schuilplaatsen niet te dicht bij de woning staan.

Verwijder ook regelmatig de spinnenwebben die je aan de buitenkant van de woning ziet zitten. Beter nog is om ook de spin te verwijderen. Deze kun je vangen en achter in de tuin loslaten. Zo voorkom je dat de spin alsnog naar binnen kruipt.

Zijn spinnen gevaarlijk?

Hoewel spinnen er eng uitzien zijn ze in veel gevallen ongevaarlijk. De meest gevaarlijke spinnen ter wereld zijn onder andere de zwarte weduwe, de Braziliaanse bananenspin, de vioolspin, de wolfspin en nog een aantal andere soorten. Deze komen allemaal niet in Nederland, België, Duitsland of een van de omringende landen voor.

In West-Europa zien we voornamelijk de huiskaardespin of muurkaardespin. Het is vooral de donkere muurkaardespin waar veel mensen bang voor zijn. De hooiwagen of trilspin zien we veel tegen de muur of het plafond zitten. De hooiwagen eet ook andere spinnen en is dus een bondgenoot tijdens de jacht op spinnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven