Zelfreinigende kattenbak: de beste + veel tips

Een zelfreinigende kattenbak is heel iets anders dan vroeger, waarbij je de stinkende ontlasting zelf eruit moet vissen. Een zelfreinigende kattenbak is voorzien van een zeefsysteem en kan de ontlasting zo prima van het kattengrind scheiden. Dit noem je ook wel de automatische kattenbak. Bekijk de beste zelfreinigende kattenbak van dit moment en hoe je deze gebruikt.

Zo werkt een zelfreinigende kattenbak

Het verschil tussen een zelfreinigende kattenbak en een normale kattenbak is best groot. Je hebt met de automatische kattenbak namelijk veel minder werk. Het kattenbaksysteem zorgt ervoor dat er minder stank vrijkomt. Ammoniakgeur wordt volledig geabsorbeerd en de poten van de kat blijven veel schoner en droger. Afhankelijk van het materiaal ontstaat er ook geen stof in huis.

Hoe werkt een zelfreinigende kattenbak? Je vult de bovenbak met speciale houtkorrels (kattenbakvulling). Wanneer de kat in de bak plast dan verdwijnt het grootste gedeelte van de urine via een rooster naar de onderbak. Achtergebleven urine wordt in de korrels geabsorbeerd. Door de hoge vochtigheid vallen de korrels uiteen tot zaagsel, dat ook via het rooster verdwijnt.

Je hoeft alleen maar de urine en het zaagsel in de onderbak weg te doen, dit kan ongeveer een keer per week. De uitwerpselen (poep) haal je via de bovenkant uit de bak. Hier gebruik je een schep voor.

Voordelen automatische kattenbak

Het voordeel van een automatische kattenbak is dat deze minder nare luchtjes verspreidt. Ook scheelt het enorm in werk: je hoeft veel minder vaak schoon te maken. Bovendien blijven de pootjes van de kat schoon en fris. Een zelfreinigende kattenbak is misschien wel duurder in aanschaf maar verdient zich snel terug.

Beste zelfreinigende kattenbak (2022)

Ben je ook zo benieuwd wat de beste zelfreinigende kattenbak is? We zijn gaan kijken naar automatische kattenbakken, hoe ze werken en hoe goed ze worden beoordeeld. Hieronder vind je 5X de beste automatische kattenbak van dit moment.

1. PeeWee Kattenbak EcoHus

Een zelfreinigende kattenbak die ook nog eens wordt voorzien van schepje en speciale houtkorrels. Overigens zijn deze korrels ook los verkrijgbaar, waarbij je niet per se voor dit merk hoeft te kiezen. Je kunt dus ook voor houtkorrels uit de dierenwinkel of bouwmarkt gaan. Deze kattenbak heeft een afmeting van 56 X 39 cm met een hoogte van 38,5 cm. Je hebt de keuze uit drie kleurencombinaties. De bak is voorzien van een rooster en een toegangsdeurtje.

Deze automatische kattenbak is voorzien van koolstoffilter dat de ammoniakgeur volledig absorbeert. De speciale korrels zijn gemaakt van de Zweedse fijnspar, waarbij de bijgeleverde verpakking tot vier maanden meegaat. Dit product is meer dan 125 keer beoordeeld en ontvangt een score van 4,5 van de 5 sterren. Gebruikers zijn vooral tevreden over het feit dat deze kattenbak niet stinkt. Geen rotzooi in huis en het schoonmaken is in een handomdraai gebeurd. Een absolute aanrader en zeker de beste zelfreinigende kattenbak.

Bekijk de PeeWee Kattenbak EcoHus

2. Petsafe simply clean

Deze zelfreinigende kattenbak is een stuk duurder maar het gaat hier wel om een apart en een uniek model. Wat maakt deze beste automatische kattenbak van Petsafe zo bijzonder? Ten eerste het design, maar ook het langzaam bewegende draaisysteem. Elke 30 minuten zeeft het systeem de kattenbak. Hierbij wordt de ontlasting waarbij dus ook de drolletjes naar een afgesloten compartiment gebracht. Nooit meer naar luchtjes in huis, daar kun je van op aan. Om het systeem nog beter te laten werken is de kattenbak voorzien van een koolfilter. Het legen van de zelfreinigende kattenbak is heel eenvoudig waarbij je geen schepje nodig hebt.

Omdat de Petsafe automatische kattenbak op stroom werkt moet je deze wel naast of in de buurt van een stopcontact plaatsen. Vanwege de afmetingen is deze beste zelfreinigende kattenbak geschikt voor katten tot 6,8 kg. Heb je een hele grote kat dan is dit model niet zo geschikt voor jouw huisdier. Een absolute aanrader wanneer je weinig tijd hebt of geen last wilt hebben van de kattenbak in huis.

Naar de Petsafe Simply Clean

3. Moderna Lift To Sift

Een no-nonsens zelfreinigende kattenbak met zeefsysteem. Bevat geen bovenkap met deurtje en is hierdoor geschikt voor katten die niet van kleine ruimtes houden. De kattenbak is voorzien van dubbele bodem waarbij urine en kattengrind in de onderste bak valt. De ontlasting zelf blijft op de zeef liggen en is op deze manier makkelijk weg te halen. Een voordelig geprijsd model die gewoon doet wat hij moet doen. Is beoordeeld met 4,9 van de 5 sterren.

Bekijk de Moderna Lift To Sift

4. Omega Paw

Ook weer voordelig geprijsd maar dan met bovenkap. Let wel op met dit model want deze is niet geschikt voor grote katten of flinke katers. Deze zelfreinigende kattenbak is net als voorgaande modellen voorzien van een zeef. Zo hoef je dagelijks niet meer de urineklonten eruit te scheppen. De ontlasting blijft netjes op de zeef liggen en de urine verdwijnt naar de onderbak.

Koop deze zelfreinigende kattenbak alleen wanneer het om een kleine kat (poes) gaat. Overigens ook prima geschikt voor fretten en konijnen, vooral gezien de afmeting. Omdat veel mensen zich vergissen in de afmeting van deze automatische kattenbak is hij wat minder goed beoordeeld. Toch zijn we van mening dat het een goede koop is voor kleinere huisdieren. Want aan het systeem ligt het niet.

Naar de Omega Paw

5. Scoopfree Ultra

Dit is absoluut de beste zelfreinigende kattenbak (2020). Hij is wel aan de prijzige kant maar de voordelen zijn dan ook absoluut aanwezig. Ten eerste heeft deze zelfreinigende kattenbak een mooie afmeting van 56 X 43 cm.

Ten tweede gaat het hier om een automatische kattenbak die op stroom werkt. Het systeem veegt de ontlasting om de 5-20 minuten naar een gesloten compartiment. Zodra de kat deze kattenbak gebruikt wordt de timer gereset. Het gaat hier dus echt om een volledig automatische kattenbak.

De lade is zeer eenvoudig los te koppelen en schoon te maken. Een extra vervangingslade kun je apart bijbestellen. Gebruikers zijn vooral tevreden over de werking van het systeem waarbij er geen geur uit de kattenbak vrijkomt.

Bekijk de Scoopfree Ultra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven