Kleine vliegjes voor je gezicht

Heb je daar ook wel eens last van: kleine vliegjes voor je gezicht? Grote kans dat het om het rouwvliegje of trips gaat. Maar ook fruitvliegjes kunnen aardig voor je uitvliegen. Het probleem met kleine vliegjes voor je gezicht is dat ze soms in je ogen, neus of mond terecht komen. Bovendien vormen ze een gevaar voor je gezondheid.

Best verkochte insectenvanger
Bekijk de prijs

Overzicht van kleine vliegjes

Kleine vliegjes voor je gezicht kan van alles zijn. Soms onschuldig maar soms ook gevaarlijk. Bijvoorbeeld wanneer je een vliegje in je oog krijgt. Dit kan soms tot een oogontsteking lijden. Een aantal vliegjes zijn ook schadelijk voor de gezondheid. Daarom vind je hieronder een overzicht van de meest voorkomende kleine vliegjes voor je gezicht.

Het fruitvliegje

Allereerst is er het fruitvliegje, de meeste mensen kennen dit insect wel. Deze kleine vliegjes komen op gistend en rottend fruit af. Vooral in de warme zomermaanden tref je ze rondom de fruitschaal aan. Fruitvliegjes komen ook op lege wijnglazen of bierglazen af.

Wanneer je fruitvliegjes in huis hebt dan ervaar je vaak kleine vliegjes voor je gezicht. Al helemaal wanneer je iets aan het eten bent. Het fruitvliegje legt eitjes in overrijp fruit. Dit is natuurlijk erg onhygiënisch. Gebruik daarom een speciale fruitvliegjesval. Dek fruit ook goed af of bewaar het in de koeling.

Naar fruitvliegjesval

Rouwvliegjes – op planten

Met kamerplanten in huis is de kans groot dat je vroeg of laat last krijgt van de kleine rouwvlieg. Dit is een muggensoort die tot de zwarte vliegen behoort. Rouwvliegjes oftewel de varenrouwmug voedt zich met dood plantaardig materiaal en soms met levend materiaal. De larven richten veel schade aan plantenwortels aan.

Wanneer je tegen de kamerplant stoot dan vliegen deze insecten snel omhoog. Hierdoor krijg je kleine vliegjes voor je gezicht. Ook in het grasland kom je deze vliegen tegen.

Last van rouwvliegjes op kamerplanten of in de tuin? Bestrijden kan door 5 cm aarde weg te scheppen en dit te vervangen voor speelzand. Hierdoor kan het vrouwtje moeilijk eitjes leggen. Als bestrijdingsmiddel kun je het beste iets tegen mieren gebruiken. Dit doodt de larven die in de aarde zitten.

Trips of onweersvliegjes

Dan heb je nog de trips oftewel onweersvliegjes. Deze insecten noem je ook wel donderbeestjes. Ze komen vooral met warm en drukkend weer massaal tevoorschijn. Dit komt omdat trips ondanks hun vleugels niet goed kunnen vliegen. Ze laten zich meevoeren door de wind en thermiek.

Trips ervaar je niet direct als kleine vliegjes voor je gezicht. Wel kunnen ze tijdens het fietsen of wandelen in je oog terechtkomen. Of je treft ze op je huid aan. Gelukkig kunnen onweersvliegjes niet steken of bijten. Wel richten ze flinke schade aan planten aan. Ter bestrijding van trips zijn er verschillende bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar. Deze werken zeer effectief, niet alleen tegen trips maar ook bladluizen en witte vlieg.

Kleine vliegjes voor je gezicht: rioolvliegje

De latrinevlieg noem je ook wel rioolvliegje, motmug of aalmotje. Wanneer deze kleine vliegjes voor je gezicht hebt moet je direct actie ondernemen. Deze insecten kunnen namelijk flink wat ziekten verspreiden. Het latrinevliegje leeft van organisch afval en komt veel in het riool, toilet of badkamer voor.

De volwassen latrinevlieg heeft een driehoekig uiterlijk waarbij de vleugels gespreid worden gehouden. De vleugels zien er behaard uit. Latrinevliegjes kunnen ondanks hun vleugels niet heel goed vliegen. Ze kruipen dan ook veel rond of maken slechts korte vluchten. De larven leven in het organisch afval van dakgoten, wasbakken, toilet of troebel/vervuild water. Ze voeden zich met rottende bestanddelen, schimmels en bacteriën.

Het is belangrijk om de latrinevlieg goed te bestrijden. Spoel afvoerbuizen regelmatig met heet sodawater door. Verwijder de voedselbron van de larven. Gebruik eventueel een omgevingsspray om aanwezige volwassen motmuggen te doden (werkt tegen vlooien maar ook tegen andere insecten).

Is een vliegje in het oog gevaarlijk?

Kleine vliegjes voor je gezicht kan ertoe leiden dat er een in je oog terechtkomt. Is een vliegje in oog gevaarlijk? Nee, in veel gevallen niet. Door een beetje met het oog te knipperen verplaatst het vliegje zich naar de binnenste ooghoek. Met een schone zakdoek of een gaasje kun je het er nu uithalen.

Wanneer dit niet lukt is het beter om het onderste ooglid naar beneden te trekken en een beetjee omhoog te kijken. Vaak verplaatst het vliegje zich dan wel.

Soms kan een vliegje in het oog tot een ontsteking leiden. Dit gebeurt niet direct door het vliegje zelf maar door het wrijven met vieze vingers. Je verspreidt dan bacteriën of virussen in het oog. Hierdoor kan het hoornvlies of de ooglidrand ontstoken raken. Blijf met een ontsteking van het oog nooit rondgelopen. De huisarts schrijft een speciale oogzalf voor, vaak is hiermee de ontsteking snel verholpen.

Tip: met deze vliegenlamp ben je snel van vliegjes in huis of op het terras af.

Kleine vliegjes voor je gezicht (buiten of in de tuin)

Ervaar je kleine vliegjes voor je gezicht buiten of in de tuin? Vaak gaat het om rouwvliegjes. Deze leven van plantaardig materiaal en paddenstoelen. Je komt ze dus ook in de herfst tegen.

Het kan ook dat het om groepen muggen gaat. Dit zie je vooral in de warme zomeravonden. Het gaat hier om een zwerm mannetjesmuggen. Door zich samen te voegen is de pakkans op een vrouwtjesmug vrij groot. Een vrouwtje kan namelijk niet zomaar door de zwerm heen vliegen en wordt vrijwel zeker bevrucht.

Mannetjes muggen steken niet, je kunt er dus gerust doorheen lopen. Houd wel je mond dicht want er kan zomaar eentje per ongeluk in de mond terecht komen.

Schuiven naar boven