Hoe lang kan een hond zonder eten?

Je hond is ziek of je bent vergeten voer te halen. Hoe lang kan een hond zonder eten? Het dier kan langer zonder voedsel dan zonder water. Toch zal hij uiteindelijk weer moeten eten. Gelukkig zit een hondenlichaam heel anders in elkaar dan het menselijk lichaam. Hierdoor is het geen probleem wanneer je hond enkele dagen zonder voedsel zit.

Twee keer per dag eten

In het meest gunstige geval krijgt een hond twee keer per dag te eten. Zijn dagelijkse portie verdeel je dus over twee kleinere porties. Wanneer je de hond slechts eenmaal per dag te eten dan kan hij gaan braken. Dit zie je veel bij honden die langere tijd met een lege maag rondlopen.

[do_widget id=custom_html-2]

Hond eet niet: de oorzaken

Het kan altijd voorkomen dat een hond minder honger heeft. Dit heeft verschillende oorzaken onder andere een hormoonpiek, warmte of stress. Daarnaast kan de hond door lichamelijke ziekte (tijdelijk) minder eten. Oudere honden (vanaf 7 jaar oud) hebben een lagere energiebehoefte en zullen ook wat minder eten. Hoe ouder het dier, hoe slechter hij zijn voedsel naar binnen werkt.

Dwing de hond niet zomaar om te eten. Het is eerst belangrijker om de oorzaak te achterhalen. Let op symptomen als diarree, braken, lusteloosheid of andere klachten. Kijk ook eens naar het gebit, vooral bij de seniorhond komen gebitsproblemen vaker voor. Pijn aan het gebit betekent dat de hond minder goed kan of wil eten.

Andere oorzaken zijn overvoeren (te veel eten), loopsheid of castratie. Daarnaast kan de hond door niet te eten aandacht van zijn eigenaar opeisen.

Hoe lang kan een hond zonder eten?

Het is helemaal geen probleem wanneer de hond een paar dagen niks eet. Het lichaam van een hond is hier van nature op ingesteld. Wilde honden zijn gewend om slechts één keer week een prooi te vangen. Dit betekent dat ze 2 tot wel 10 dagen zonder voedsel moeten doen.

Natuurlijk is de huishond door de jaren heen veranderd, maar het overlevingsmechanisme zit er nog steeds in. Zou de hond 2-5 dagen niks eten dan gebeurt er vrij weinig.

Bekijk bestverkochte hondenvoer

Wanneer de hond 5 tot 10 dagen niks binnenkrijgt

Heeft je hond gedurende 5 tot 10 dagen helemaal niks gegeten? Het is vooral belangrijk dat hij dagelijks water drinkt. Bij een erg zieke hond is het soms nodig om vocht kunstmatig toe te dienen. Je kunt dit met een spuitje in de bek druppelen maar soms moet dit via een infuus.

Wanneer de hond 5 tot 10 dagen geen voedsel binnenkrijgt dan zal hij gewicht verliezen. Mogelijk wordt de hond ook wat zwakker. Aan de andere kant kan de hond wat vreemd gaan ruiken. Dit ontstaat door het afbreken van vet in het lichaam, hierbij komen gifstoffen vrij. Het zijn juist die afbraakproducten die je ruikt. Overigens komt het verschijnsel niet bij elke hond voor, dat hangt van verschillende factoren af.

Zolang kan het dier écht zonder eten

Stel dat je plotseling komt te overlijden. Niemand heeft dit in de gaten en je ligt makkelijk 4 weken voordat je gevonden wordt. Is je hond ondertussen van de honger omgekomen? Nee, in veel gevallen kunnen honden dit prima overleven. Echt gezond is het niet maar wanneer er helemaal niets te eten is dan weet het hondenlichaam dit zeker 4 weken vol te houden.

Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij een hond gedurende 6 weken niks te eten had. Of de hond dit overleeft hangt van meerdere zaken af. Bijvoorbeeld de leeftijd van het dier. Een jonge en gezonde hond kan dit makkelijker aan dan een senior hond. Hoewel overgewicht ongezond is werkt dit bij voedselnood juist in het voordeel. Er is namelijk veel vetreserve aanwezig.

Dit moet je doen als je hond niet eet

Natuurlijk maak jij je zorgen wanneer je hond een tot enkele dagen niet wil of kan eten. Wat te doen als je hond niet eet? Bekijk eerst of hier een duidelijke oorzaak voor is. Bij ziekte of pijn kun je beter even langs de dierenarts. Middels een behandeling wordt je hond van ziekte of pijn verlost, hoewel dat natuurlijk niet altijd mogelijk is.

Je kunt ook proberen om het voer op een andere plek te geven. Vooral jonge honden of honden die gevoelig zijn voor stress kunnen in een andere omgeving plots weer gaan eten. Houd er ook rekening mee dat de hond soms een spelletje met je speelt. Sommige rassen zijn zo slim dat ze je uitproberen. Wanneer het dier niet meer eet haal je voerbak weg. Geef het eten de volgende dag weer terug. Zo leert het dier dat hij geen spelletjes hoeft te spelen.

Tip: bekijk automatische voerbak

Op ander hondenvoer overstappen? Vaak niet nodig

We krijgen al snel medelijden met een hond die niet eet. Dat medelijden wordt groter zodra het dier al langer dan 3 dagen niets binnen heeft gekregen. Je doet er alles aan om je hond aan het eten te krijgen. Is het dier niet ziek, heeft het geen stress en ook geen pijn? In dit geval hoef je echt niet op ander voer over te stappen. Doe je dit wel dan heeft je hond het spelletje gewonnen.

Geef bij een gezond dier geen aandacht wanneer het dier niet wil eten. Vooral jonge honden of eigenwijze rassen proberen je uit. Wanneer je aandacht geeft zodra het dier niet eet dan maak je het er alleen maar erger op.

Je moet wel van merk hondenvoer veranderen wanneer het dier lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld diarree of braken direct na het eten van het voer. Maar ook wanneer er sprake is van nierstenen, darmproblemen of een andere aandoening van het spijsverteringsstelsel. Sommige honden kunnen ook allergisch op bepaalde voedingsstoffen reageren, ook dan moet je overstappen op speciaal dieetvoer.

Schuiven naar boven