Dumbo rat: gedrag, verzorging en leeftijd

De dumbo rat ziet er met zijn te grote oren erg grappig uit. Het is dan ook niet vreemd dat de naam afgeleid is van de beroemde Disney olifant Dumbo. Deze ratten hebben een vriendelijk karakter en zijn ook erg aanhankelijk. Het gedrag is zeer typisch, en qua verzorging moet je wel rekening houden met een aantal zaken.

Een genetische afwijking

Dumbo ratten (ook wel Dombo ratten genoemd) hebben eigenlijk een genetische afwijking. De dumbo oren zijn erfelijk bepaald, mits beide ouders ook drager zijn van het recessieve gen. Deze oren zijn laag ingeplant en groter dan normaal.

Deze rattensoort is ontstaan door inteelt met verschillende soorten die deze afwijking vertoonden. Zo is er uiteindelijk een nieuw ras ontstaan. Het probleem is dat de dumbo rat ook vaak te maken krijgt met ernstige ziekten die erfelijk bepaald zijn. Toch is niet geheel duidelijk of dit met de dumbo oren te maken heeft, omdat deze ziekten ook bij normale ratten voorkomen.

Het gedrag van de dumbo rat

Dit ras is goed als huisdier te houden. De dumbo rat vertoont intelligent gedrag. Het karakter is vriendelijk en aanhalig. De meeste van deze ratten zijn erg makkelijk in de omgang. Ook zijn ze innemend, wat betekent dat ze erg lieftallig zijn.

Het uiterlijk speel natuurlijk ook een grote rol. Juist door die grote en ronde oren in verhouding met de brede ogen heeft de dumbo een bepaalde aantrekkingskracht. Dit geeft de Dombo een onschuldig uiterlijk, en dat is waar liefhebbers voor vallen.

Qua gedrag is deze soort zeer geschikt voor volwassenen, maar ook voor kinderen die hier mee om kunnen gaan. Voor kinderen onder de acht jaar is een rat minder geschikt als huisdier, tenzij het onder toezicht van een volwassene is.

De intelligentie

Ratten zijn intelligente dieren, en dat geldt natuurlijk ook voor de Dombo. Het is belangrijk om deze dieren voldoende uitdaging te geven. Dit betekent dagelijks iets nieuws in de kooi, zoals een speeltje. Of buiten de kooi voor uitdaging zorgen, bijvoorbeeld in de vorm van een spelletje.

Bekijk ratten speelgoed

Verder zijn deze dieren dermate intelligent, dat ze makkelijk kunstjes kunnen leren. Leer bijvoorbeeld de dumbo rat naar je toe komen, door hem te lokken met iets lekkers. Wanneer je telkens een bepaald woordje of teken geeft op het moment dat het dier komt, leert hij uiteindelijk op commando te komen.

Andere trucjes voor ratten zijn op de achterpootjes lopen, springen, achteruitlopen maar ook een parcours lopen. Er valt meer dan voldoende te bedenken.

Een dumbo rat aanschaffen: wat kost het?

Overweeg je om een dumbo als huisdier te nemen? Allereerst is het belangrijk om voor een goede kooi, bodembedekking en voedsel te zorgen. De kooi is misschien wel het belangrijkste, want het dier zal hier veel tijd in doorbrengen. Zorg daarom dat de kooi groot genoeg is. Onderstaande kooien zijn zeer geschikt voor de rat.

Bekijk kooien

Een goede kooi kost tussen de € 50 en € 100. Voor bodembedekking betaal je een paar euro per maand, net als het voer. Dumbo ratten vind je bij fokkers en soms in de dierenwinkel. Het is altijd beter om bij een fokker te kijken. Je betaalt tussen de € 10 en € 20 per jong ratje. Dit is duurder dan normaal, maar je moet bedenken dat het hier om een bijzonder ras gaat.

Verzorging van het dier

Geef dagelijks goed rattenvoer en vul dit aan met fruit, groente, af en toe een gekookt eitje en knaagmateriaal. Dit laatste is nodig om de tanden af te slijten. Goed knaagmateriaal bestaat uit takken van wilgen of fruitbomen, dit is veilig in gebruik.

Ratten kunnen niet goed alleen zijn. Het is aan te raden om minimaal twee ratten in huis te nemen. Dit mogen beiden domboratten zijn, maar je kunt de dombo ook samen zetten met elk ander rattenras.

Een zieke rat heeft een doffe vacht die vaak overeind staat. Soms zijn er korstjes op de huid zichtbaar of komt er vocht uit de ogen, oren of neus. Verder zal een zieke rat veel slapen, trillen of helemaal geen energie hebben. Wanneer de rat pijn heeft dan piept hij, probeert te vluchten of bijt. Ga met een zieke rat langs de dierenarts.

De gemiddelde leeftijd van de dumbo

Ratten bereiken een gemiddelde leeftijd die tussen de twee en drie jaar ligt. Over het algemeen worden vrouwtjes wat ouder dan mannetjes. De dumbo rat hoeft niet meer ziekten te krijgen dan andere rassen, en kan dus net zo oud worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven