De verschillende soorten agapornissen (dwergpapegaaien)

Een agapornis of dwergpapegaaien is een geliefd huisdier. De groene exemplaren met rode kop kom je het vaakst voor. Wat veel mensen niet weten is dat er negen verschillende soorten agapornissen zijn. Maak kennis met alle soorten, zodat je een dwergpapegaaien vindt die perfect bij je past.

Perzikkopagapornis – Agapornis roseicollis

Deze soort kom je vaak als kooivogel tegen. Hij is 15-18 cm lang en behoort tot een van de grootste dwergpapegaaien. Het gewicht op volwassen leeftijd ligt tussen de 43 en 63 g. Het lichaam is grasgroen tot bleekgroen van kleur. Aan de onderkant is de kleur wat lichter, en het stuitje is helderblauw. Zowel het gezicht als de borst hebben een perzikkleur.  Op de kruin loopt de kleur over in het rood.

De ondersoort catumbella kenmerkt zich door een lichtoranje snavel. Deze ondersoort wordt wat minder vaak gezien.

Bekijk kooien voor dwergpapegaaien

Roodmaskeragapornis – Agapornis pullarius

Deze agapornis wordt vaak aangezien voor de perzikkopagapornis, maar het gaat hier echt om een aparte soort. Hij is namelijk veel opvallender gekleurd. Het lichaam is geheel groen, alleen de borst is wat lichter van kleur. Het gezicht inclusief de keel hebben een dieprode kleur. De snavel is oranje tot rood van kleur.

Mannetjes zijn wat feller gekleurd dan vrouwtjes. Hieruit kun je onderscheid maken tussen deze twee geslachten. Deze agapornis is tussen de 13 en 14 cm lang en hiermee kleiner dan de voorgaande.

Grijskopagapornis – Agapornis canus

Dit vogeltje is met zijn verschillende kleuren een opvallende verschijning. Het mannetje heeft een donkergroene rug en vleugels, terwijl de buik en het stuitje juist lichtgroen van kleur zijn. De kop en de borst is grijs. Het vrouwtje is helemaal groen van kleur en heeft een grijze kop. Ook weer een goede methode om mannetjes en vrouwtjes van elkaar te onderscheiden en.

De lichaamslengte van deze agapornis komt op ongeveer 13 cm uit. Er zijn twee ondersoorten bekend waarvan er een alleen in Zuid-Madagaskar voorkomt, en de ander in de rest van Madagaskar.

Nyasa-agapornis – Agapornis lilianae

Dit is de kleinste agapornis, en ook weer populair als kooivogel. Qua uiterlijk lijkt hij veel op een aantal andere soorten, maar hij is de kleinste agapornis die oorspronkelijk in Amerika leeft. De vleugels zijn donkergroen, het onderlichaam is lichter groen gekleurd. Bovenop de kruin is een rode kleur zichtbaar die naar de keel toe oranje wordt.

Zo op het eerste oog lijkt hij op de roodmaskeragapornis. Het grootste verschil is dat er bij de Agapornis lilianae geen uiterlijke verschillen zijn tussen man en vrouw. Terwijl je bij de roodmasker wel duidelijk verschil tussen beide geslachten ziet.

Ondanks de populariteit van deze vogel is het wel opletten met de aanschaf van jongeren. Tijdens de jeugdrui sterft ongeveer driekwart van deze vogels. Het is daarom aan te raden om alleen jongvolwassenen of volwassen vogels te kopen.

Rozekopdwergpapegaai – Fischers agapornis

Deze vrolijk gekleurde dwergpapegaaien mag er wezen. Hij heeft verschillende kleuren en lijkt op de fischeri, alleen is zijn kop roder gekleurd. Het lichaam is geheel groen van kleur dat langzaam overloopt in het geel. De kop heeft een rood oranje kleur, vaak een beetje vlekkerig. Verder heeft de vogel een dieprode snavel en witte oogringen. Hij wordt tussen de 13 en 15 cm groot.

Zwartwangagapornis – Agapornis nigrigenis

Wie even snel kijkt zou niet verwachten dat het een dwergpapegaai is, maar hij behoort toch echt tot de agapornissen. Met zijn zwarte wangen (gezicht) valt hij direct op. Let op want hij toont overeenkomsten met de zwartemasker agapornis. Het grootste verschil is dat de zwartwang alleen zwarte wangen heeft, terwijl de ander een geheel zwart masker bezit. Verder is er een witte ring om het oog zichtbaar. De snavel is rood van kleur.

Deze soort komt oorspronkelijk in het zuidwesten van Zambia voor. Door het kleine verspreidingsgebied is hij met uitsterven bedreigd. Hij bereikt een lengte van 14 cm en wordt binnen Europa veel als huisdier gehouden.

Winkelen: het leukste vogelspeelgoed

Zwartmaskeragapornis – Agapornis personatus

Deze soort lijkt op de voorgaande, maar heeft aan de keel geen oranje. Dit in tegenstelling tot de zwartwangagapornis. Verder is het lichaam groengeel van kleur en de kop geheel zwart. De snavel is rood en de poten zijn grijs. Hij leeft oorspronkelijk in Tanzania.

Zwartvleugelagapornis – Agapornis taranta

Wanneer je deze agapornis soort ziet zou je niet direct denken dat het om een dwergpapegaai gaat. Hij is met 16 cm namelijk de grootste in zijn soort. Het lichaam is overwegend groen met zwarte vleugelranden. De kruin is rood, net als de snavel. Om het oog is een rode ring zichtbaar.

De zwartvleugel agapornis leeft in het wild in Oost-Ethiopië en het zuiden van Eritrea. Hier snoept hij van verschillende zaden, vruchten en bessen.

Zwartkraagagapornis – Agapornis swindernianus

De laatste agapornis soort is de zwartkraagagapornis. Deze wordt in het wild zelden gezien, ze leven namelijk in zeer dichte en onbegaanbare bossen. Er zijn drie ondersoorten bekend die zich verspreid hebben over verschillende Afrikaanse landen.

Het gaat hier om de kleinste agapornis van ongeveer 13 cm groot. Qua uiterlijk zijn mannen en poppen gelijk. De hoofdkleur is groen met een zwarte halve kraag. Dat zwart gaat over in geel, hierdoor is de vogel duidelijk herkenbaar. De vleugelranden hebben altijd een zwarte kleur. Verder heeft deze vogel een grijze of donkere snavel en bruine ogen met een gele iris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven