Groene vliegen in huis

Bah, groene vliegen in huis. Vaak gaat het om van die dikke groenblauwe vliegen met een glanzend lichaam. De groene vlieg behoort tot de vleesvliegen. Ze komen op dierlijke mest of kadavers af. Ook levende (huis)dieren trekt deze vliegensoort aan. Groene vliegen in huis, daar moet je direct iets aan doen.

Mosquito Killer Muggenlampcheck de prijs
Geeft vliegende insecten in huis, slaapkamer, caravan of tuin geen kans.

De groene vleesvlieg

Wanneer je last hebt van groene vliegen in huis dan gaat het vrijwel zeker om de groene vleesvlieg. Dit is een vliegensoort uit de familie van de bromvliegen.

De groene vlieg is in totaal 10 tot 14 mm lang. Hierbij zit er geen verschil tussen mannetjes of vrouwtjes. Je herkent deze vlieg aan zijn metaalachtige blauwgroene kleur. De groene vleesvlieg kan ook goudkleurig zijn.

Levenswijze in het kort

Groene vliegen ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. De ontwikkeling kent verschillende stadia. Het begint bij het eitje, hier komt een made (larve) uit. De larve doet zich tegoed aan het voedsel en zal uiteindelijk verpoppen. Uit de pop komt een volwassen groene vlieg.

Groene vliegen leven 4-5 weken. De totale levenscyclus, van eitje tot het einde van de volwassen vlieg duurt tussen de 7 en 10 weken.

Groene vliegen in huis: oorzaak

Wanneer je weet hoe deze vliegensoort leeft begrijp je ook waarom je groene vliegen in huis hebt. De larve van de groene vlieg (made) leeft van dierlijke mest, kadavers maar ook van levende dieren. De groene vlieg is dan ook zeer gevreesd binnen de veehouderij. Groene vleesvliegen zijn namelijk verantwoordelijk voor huidmadenziekten oftewel myiasis bij schapen. Hierbij worden schapen levend opgegeten. Deze zelfde ziekte wordt ook veel bij kippen en konijnen gezien.

Er is ook een soort die eitjes in het neusgat van levende padden legt. De larven vreten de kop van de pad van binnenuit waarna de pad doodgaat.

Wanneer je groene invliegen in huis hebt dan komen die waarschijnlijk op kadavers af (denk bijvoorbeeld aan dode ratten of muizen) maar ook op dierenmest of levende huisdieren. Heb je misschien een weide langs het huis met daarin, geiten of schapen? Ook dan heb je de groene vleesvlieg rondom je woning en is de kans groot dat hij vroeg of laat de woning binnenkomt.

Vleesvlieg ook gevaarlijk voor mensen

Je moet er niet aan denken maar de groene vleesvlieg kan ook de huidmadenziekte bij mensen veroorzaken. Hierbij legt de vlieg eitjes in menselijke huid, vaak in een wond of opening. Deze ziekte komt voornamelijk in tropische en subtropische gebieden voor. In Nederland en België zal de groene vleesvlieg zelden voor myasis zorgen.

Overigens worden de maden van de vleesvlieg ook ingezet voor madentherapie. Dit is een geneeskundige behandeling die bedoeld is voor wonden die niet tot slecht genezen. De larven eten rottend vlees weg waardoor het gezond vlees kan aangroeien.

Groene vliegen in huis zijn onhygiënisch

De groene vleesvlieg bezoekt kadavers, dieren en mest. Wanneer je de groene vlieg in huis hebt is dit ontzettend onhygiënisch. Deze vliegen zijn dan ook verantwoordelijk voor het verspreiden van verschillende ziekten.

Vliegen in huis bestrijden

Wanneer je een enkele groene vleesvlieg in huis ziet dan is er vaak niet veel aan de hand. Waarschijnlijk gaat het om een verdwaalde vlieg. Voor de zekerheid mep je de vlieg dood (vliegenmepper).

Heb je meerdere groene vliegen in huis? Dan kan het dat er ergens een rottend kadaver ligt. Maar ook huisdieren of aanwezige mest trekt deze groene vliegen aan. De eerste stap: ruim kadavers en dierenmest zo goed mogelijk op. Vooral in de zomer is dit ontzettend belangrijk.

Na het opruimen volgen andere stappen om vliegen in huis te bestrijden.

Groene vlieg bestrijden

Het is bij de groene vlieg in huis niet nodig om pesticiden te gebruiken. Bij veel groene vliegen in huis kun je het beste een vliegenval of vliegenlamp inzetten.

Een vliegenval werkt met plakstrips. De strips bevatten een lokstof waardoor verschillende soorten vliegen worden aangetrokken. Wanneer ze met de strip in aanraking komen blijven ze vastkleven en kunnen niet meer weg. De vliegen worden gedood. Dit is aan te raden voor de bijkeuken, garage of schuur. In de woonkamer of keuken ziet het niet zo hygiënisch uit.

Bekijk vliegenstrip

Dan heb je ook nog de vliegenlamp oftewel insectenlamp. Dit werkt met Uv-licht en een rooster dat onder spanning staat. Maar er zijn ook design insectenlampen die middels Uv-licht en een krachtige zuiger werken.

Bekijk insectenlamp

Vliegen worden door het Uv-licht aangetrokken. Ze komen dan óf met het onder spanning staande rooster in aanraking óf ze worden de lamp ingezogen. Hoe dan ook, zo kom je effectief van groene vliegen af. Maar natuurlijk ook van andere insecten zoals de huisvlieg en muggen.

Groene vlieg op planten

Misschien zie je een groene vlieg op de kamerplanten zitten. Het gaat hier dan niet om de groene vleesvlieg maar om bladluizen. Dit zijn groene of groengele insecten die je op de stengels en de bladeren tegenkomt.

Bladluizen moet je bestrijden, ze vreten namelijk je hele kamerplant kapot. Er zijn diverse natuurlijke en chemische bestrijdingsmiddelen tegen bladluizen verkrijgbaar. Je kunt ook gebruik maken van een lijmval, dit werkt voornamelijk tegen trips, witte vlieg en bladluis.

Schuiven naar boven