De gestreepte dwerghamster staat ook wel bekend als de Siberische dwerghamster (Phodopus sungorus). Toch worden ook andere soorten de gestreepte dwerghamster genoemd. Bijvoorbeeld de Russische dwerghamster, waarvan de wildkleur een duidelijke streep over de rug heeft lopen. Ook de Campelli en zelfs de Dzjoengaarse wildkleur exemplaren hebben eenzelfde aftekening. Deze gids is bedoeld voor de verzorging van alle soorten dwerghamsters.

1. Oorsprong en kenmerken
De oorsprong van de verschillende soorten dwerghamsters verschilt. De Siberische dwerghamster komt oorspronkelijk uit Noord Oost-Azië waaronder Siberië, China en Kazachstan. De hoge Roborovski dwerghamster komt oorspronkelijk uit de zandvlaktes van Mongolië, China en delen van Rusland. De Russische dwerghamster is het synoniem voor Siberische dwerghamster (afkomstig uit Siberië).
De verschillende soorten dwerghamsters hebben zich aangepast aan verschillende omstandigheden aan leefgebieden.
De afmeting ligt tussen 5 vijf en 10 cm. Dwerghamsters hebben altijd een korte staart. Hun vacht is pluizig en, afhankelijk van het fokprogramma, heeft deze een of meerdere kleuren. In veel gevallen is de buik lichter van kleur.
2. Huisvesting
De gestreepte dwerghamster moet in en goed geventileerde kooi of glazenbak worden gehouden. Houd er rekening mee dat het kleine diertjes zijn: ze kunnen makkelijk tussen de tralies van de meeste kooien ontsnappen. Zorg dat het deurtje goed afsluitbaar is of dat er een deksel met voldoende ventilatiegaten aanwezig is.
De afmeting van de hamsterkooi of het glazen aquarium bedraagt minimaal 60 × 30 × 30 cm. Leg op de bodem een dikke laag zaagsel neer, dwerghamsters vinden het fijn om hierin te graven. Als nestmateriaal geef je stro, ongeparfumeerd wc-papier, keukenpapier en eventueel normaal papier of karton.
3. Voeding
Gestreepte dwerghamsters zijn omnivoren, ze eten zowel granen, zaden, groenten als af en toe dierlijk voedsel. Goed hamster voor bevat een mengeling van granen, zaden, noten en gedroogde groenten. Je mag af en toe verse groenten en fruit geven, zoals appel, wortel, komkommer of paprika. Ververs het drinkwater elke dag.
4. Gedrag
Net als andere hamster zijn gestreepte dwerghamsters voornamelijk nachtdieren. Ze zijn actief en speels in de avonduren en ’s nachts, terwijl ze overdag slapen. Afhankelijk van de soort houd je een dwerghamster alleen of in een paartje of klein groepje. Alleen de Syrische hamster (goudhand) en de Chinese dwerghamster worden alleen gehouden.
Gestreepte dwerghamsters zijn nieuwsgierig en lopen graag in een loopwiel. Bovendien houden ze van klimmen en de omgeving verkennen.
5. Voortplanting
Ben je van plan om met gestreepte dwerghamsters te fokken? Doe dit altijd op een verantwoorde manier. De draagtijd van de dwerghamster is ongeveer 18 tot 21 dagen, en een nestje varieert van 4 tot 12 jongen. Het mannetje en vrouwtje hoeven gedurende de draagtijd en wanneer de jongen zijn geboren, niet samen te blijven. Het is beter om ze voortijdig uit elkaar te halen. Zo voorkom je dat het vrouwtje opnieuw zwanger raakt.
Bestel hamstervoer in de webshop
6. Verzorging
Het verzorgen van gestreepte dwerghamsters is makkelijk en leuk. Haal de hamster uit zijn kooi en maak het hele verblijf goed schoon. Gooi het nestmateriaal en de bodembedekking weg. Gebruik een vochtige doek en eventueel wat afwasmiddel om de kooi schoon te maken. Laat hierna alles goed drogen.
Het is belangrijk dat dwerghamsters mentaal worden uitgedaagd. Bied voldoende speeltjes om hun nieuwsgierigheid te bevredigen.
7. Gezondheidsproblemen
Helaas kunnen gestreepte dwerghamsters te maken krijgen met ziekten of aandoeningen. Bij dwerghamsters komen huidinfecties, ademhalingsproblemen en diarree af en toe voor. Ook kunnen er gebitsproblemen ontstaan, waarbij de snijtanden onvoldoende afslijten.
Wanneer je merkt dat de dwerghamster lusteloos of ziek is, ga dan langs een dierenarts. Zoek een dierenarts die ervaring heeft met knaagdieren of exotische zoogdieren.
Dwerghamsters zijn schattige kleine knaagdieren, maar kunnen wel een pittig karakter hebben. Houd er ook rekening mee dat de dwerghamster vanaf januari 2024 in Nederland verboden is.
Bekijk hier alle hamstergidsen
