Pers (Perzische kat)

Hoewel de Pers een prachtige raskat is, is hij ook belast met veel erfelijke aandoeningen. Dit zorgt ervoor dat je soms voor hoge kosten of veel verdriet komt te staan. Gelukkig zijn niet alle Perzische katten ziek, het is vooral belangrijk dat je een kitten bij een verantwoorde fokker haalt. In dit artikel lees je alles over de Pers, zijn uiterlijk, karakter en nog veel meer.

Geschiedenis (herkomst)

De Pers komt van oorsprong uit Perzië, een gebied in zuidwest Azië. Tegenwoordig wordt deze benaming niet meer gebruikt en ligt hier het huidige Iran. In de 17e eeuw kwamen de eerste Perzische katten naar Europa. In Engeland kwamen er veel langharige katten voor, die werden gekruist met de Pers. Zo is de Perzische kat aan zijn huidige uiterlijk gekomen.

[do_widget id=custom_html-6]

Het uiterlijk van de Pers

Een Perzische kat die naar kattententoonstellingen gaat moet voldoen aan een aantal raskenmerken. Dit zijn een gespierd lichaam, brede kop, korte schedel en grote ogen. Verder moeten de oren ver genoeg uit elkaar staan.

De poten zijn kort maar sterk. Het dier heeft ook ronde voeten. Wanneer je naar de vacht kijkt dan heeft de Pers vooral een lange en zijdeachtige beharing. De halskraag is dik en bedekt zowel de schouders als de borst.

De Pers komt in verschillende kleuren en vachttekeningen voor. Heel veel is toegestaan waaronder chinchilla, tabby, egaal, tweekleurig en driekleurig. De kleur van de ogen kan ook heel verschillend zijn, hier is geen rasstandaard voor opgesteld.

Vergelijkenis met de Exotische korthaar

Soms wordt de Pers verward met de exotische korthaar. Dit kan wel kloppen want uiterlijk lijken ze heel veel op elkaar. Feitelijk is de exotische korthaar ontstaan vanuit het Perzische ras. Enig verschil is de korte vacht bij de exotische korthaar. Eigenlijk zou je de Pers dan ook een exotische langhaar kunnen noemen.

Karakter van dit ras

Over het algemeen is een Pers rustig van karakter. Hij kan goed samen met andere huisdieren en kinderen, mits het niet te druk wordt. Hij is erg vriendelijk en lief, de Pers komt ook graag op schoot liggen. Vanwege zijn aanhankelijke karakter is het de ideale huiskat.

Houd er rekening mee dat de Perzische kat niet heel erg actief is. Hij is soms moeilijk in beweging te krijgen. Vanwege die eigenschap is het ook een kat die niet zo heel graag naar buiten gaat. Het liefst ligt hij de hele dag binnenshuis of in de tuin. Dat verklaart ook waarom je de Perzische kat goed binnenshuis of binnen de grenzen van de tuin kunt houden.

Vachtverzorging

Vind je het leuk om de kat dagelijks te borstelen, dan zit je met de overige Pers wel goed. Perzische katten hebben een lange en dichte vacht die om de nodige aandacht vraagt. Het dier is namelijk niet in staat om zijn eigen vacht goed te onderhouden. Je zult dus echt dagelijks moeten kammen of borstelen. Dit is belangrijk om de vacht vrij van klitten te houden.

Naar kattenborstels

Het is ook belangrijk om de oogjes regelmatig schoon te maken. Dit ras heeft namelijk snel te maken met een verstopte traanbuis. Koop een oogreiniger en maak de ogen en de vacht onder de ogen minimaal twee keer per week schoon. Wanneer je hier op jonge leeftijd mee begint dan is dit voor de Pers helemaal geen probleem.

Opvoeding van de Perzische kat

Als het goed is heeft de fokker al veel aandacht besteed aan socialisatie van de kittens. Hierbij raken de kittens gewend aan mensen, andere dieren maar ook aan dingen zoals de vachtverzorging. De échte opvoeding ligt bij de eigenaar zelf.

Leer de kitten waar hij zijn behoefte moet. Maar ook waar de kattenbak wel staat. Let erop dat het jonge kat niet aan meubels gaat krabben. Doet hij dit toch, pak het dier dan op en zet zijn nageltjes tegen de krabpaal aan. Wanneer het jonge dier niet wil luisteren kun je eventueel een plantenspuit gebruiken. Op deze manier kun je de Perzische kat afschrikken wanneer hij bepaald gedrag vertoont.

Erfelijke aandoeningen bij de Pers

Helaas komen er wat erfelijke aandoeningen bij de Pers voor. Eén van deze aandoeningen heet PKD, het gaat hier om een nierafwijking. In beide nieren ontstaan dan cystes en de nierfunctie gaat steeds meer achteruit. Je merkt dit doordat de Perzische kat steeds minder gaat eten, vermagert maar ook veel drinkt en plast. Verder ontstaat er bloedarmoede en zal de kat gaan braken.

Een andere erfelijke aandoening is BOS. Dit ontstaat als gevolg van de afwijkende bouw van de kop, waarbij de schedel en de neus kort zijn. Hierdoor ontstaan er ademhalingsproblemen, moeite met eten maar kan ook het gebit niet goed aansluiten. Dit leidt weer tot overmatig tandsteen en ontstekingen in de mond.

Overige erfelijke aandoeningen bij de Pers zijn een oogaandoening, heupdysplasie, naar binnen gekrulde oogleden en een verdikte hartspier. Dit laatste noem je ook wel hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Verder kan er een snelle verslechtering van het hoornvlies en netvlies ontstaan (PRA) of FIP, dit is een zeer besmettelijke buikvliesontsteking.

Erfelijke afwijkingen die iets minder vaak voorkomen zijn huidkanker, een schimmelinfectie, waterhoofd, cystelever of peritoneopericardiale hernia diafragmatica. Bij dit laatste merk je dat de kat heel slecht adem kan halen en dat hij vermagert.

Pers kitten

Op zoek naar een Pers kitten? Ze worden ook wel aangeboden als Perzische kittens. Je komt ze zowel bij verantwoorde fokkers maar ook bij particulieren tegen. In dit laatste geval zie je bijvoorbeeld Perzische kittens op marktplaats verschijnen.

Vanwege de vele erfelijke aandoeningen bij de Perzische kat is het aan te raden om altijd bij een verantwoorde fokker aan te kloppen. Bij voorkeur zijn de dieren DNA getest op de meest voorkomende erfelijke afwijkingen.

Een Pers kitten moet er gezond, nieuwsgierig en alert uitzien. Heeft het dier een stamboom, dan weet je zeker dat het hier om een rasechte kat gaat. Wees voorzichtig wanneer je bij iemand uitkomt die verschillende rassen fokt en er zo snel mogelijk vanaf wil. Mogelijk gaat het hier om een handelaar en kunnen stamboom papieren vervalst zijn.

Bekijk kattenspeeltjes

Perzische kittens zonder stamboom

Kom je Perzische kittens zonder stamboom tegen dan is dit niet direct slecht. Het kan nog steeds om een rasechte Pers gaan. Zonder stamboom zijn ze vaak goedkoop maar net zo goed kun je te maken krijgen met een kruising.

De prijs van een Perzische kat

Voor een rasechte Perzische kat met stamboom betaal je tussen de € 800 en € 1500. De prijzen kunnen dus heel erg variëren. Perzische kittens zonder stamboom kosten tussen de € 700 en € 900. Gaat het om een kruising Perzische kat met een ander ras, dan betaal je meestal tussen de € 400 en € 700.

Oudere dieren zijn natuurlijk goedkoper dan kittens. Nadeel van een ouder dier kopen is dat hij door iemand anders is opgevoed. Bovendien kan het dier al een ziektegeschiedenis hebben of leeft niet meer zo lang. De Perzische kat bereikt een gemiddelde leeftijd van 12-14 jaar.

Schuiven naar boven