Vliegen in huis: oorzaak en oplossing

Je zit natuurlijk niet op vliegen in huis te wachten maar helaas, je hebt ermee te maken. Wat de oorzaak hiervoor is hangt een beetje van de vliegensoort af. Vleesvliegen komen op levend of dood vlees af en fruitvliegen op de fruitmand. Je kunt ook vliegen in je kamerplanten of zelfs in je toilet of afvoer aantreffen. Vliegen in huis heeft dus verschillende oorzaken maar voor alles is een oplossing.

Verschillende soorten vliegen

Er zijn ruim 120.000 verschillende soorten vliegen. Dit is wereldwijd want zoveel soorten leven niet allemaal in Europa. In Nederland en België hebben we voornamelijk overlast van ongeveer 20 verschillende soorten vliegen. Heb je vliegen in huis, dan is het belangrijk dat je weet om welke soort het gaat. Dan kun je ook de juiste bestrijding toepassen. Hieronder vind je de meest voorkomende vliegensoorten die je in de woning aan kunt treffen.

[do_widget id=custom_html-61]

Huisvlieg of kamervlieg

De meest voorkomende vliegen in huis betreft de huisvlieg oftewel kamervlieg. Dit is een soort die tot de familie echte vliegen behoort. De huisvlieg wordt zo genoemd omdat hij een cultuurvolger is. Dit betekent dat hij zich continu in de buurt van de mens ophoudt.

Je herkent de huisvlieg aan zijn grote roodbruine ogen en een lichaamslengte van 6-8 mm. Zijn kleur is zwart en op het borststuk zijn wat lichte lengtestrepen aanwezig. De poten zijn weer wat lichter van kleur. De maden van de huisvlieg tref je in afval aan. De maden zijn pootloos, rond en dik. Bovendien hebben ze een roomwitte kleur en verspreiden een enorme stank.

De huisvlieg bestrijden is niet zo heel moeilijk. Met een insectenlamp vang je veel van deze vliegen. Je kunt ook gebruik maken van een (elektrische) vliegenmepper. Het komt zelden voor dat de hele woning vol zit met deze vliegensoort. Is dit wel het geval dan ligt er ergens (rottend) afval. Je weert deze vliegen door gebruik te maken van horgaas en door geen voedsel of dierenmest rond te laten slingeren.

Fruitvliegjes

Nog meer vliegen in huis, dit keer de kleine fruitvliegjes. Ook die vallen direct op. Fruitvliegen hebben felrode ogen en vaak een geelbruin lichaam. De bananenvlieg is de bekendste onder de fruitvliegen. De lichaamslengte ligt tussen de 2 en 3 mm. De larven zijn zeer klein en nauwelijks zichtbaar.

Fruitvliegjes kunnen zeer goed ruiken. Ze komen op gistend of overrijp fruit af. Hierin leggen ze hun eitjes waarna de larven zich hier tegoed aan doen. Ook de volwassen fruitvliegen leven van gistend fruit maar ook van suikerhoudende plantendelen.

Fruitvliegjes bestrijden is zeer makkelijk. Met een speciale fruitvliegjesval reken je effectief met deze insecten af. Heb je veel van deze vliegen in huis dan moet je eraan denken om fruit en groente afgesloten te bewaren. Zorg ook dat er geen lege of halflege alcoholglazen of alcoholflessen ergens staan, dit trekt namelijk fruitvliegjes aan.

Bekijk fruitvliegjesval

Vleesvliegen (groene en blauwe variant)

Gelukkig heb je bij vliegen in huis zelden last van de vleesvlieg. Toch kan het dat hij wordt aangetrokken door huisdieren, dierenmest of rauw vlees. De groene vleesvlieg legt zijn eitjes op en in levende dieren. De blauwe vleesvlieg doet dit juist op dierenmest en dood of rauw vlees. Bijvoorbeeld dat lapje vlees dat op je aanrecht ligt te ontdooien.

Maak dierverblijven altijd goed schoon, vooral wanneer je dieren binnenshuis houdt. Verder laat je geen rauw vlees op het aanrecht liggen. Houd konijnen, kippen en schapen in de gaten: die worden vaker aangevallen door de groene vleesvlieg. In dit geval vreten de larven het dier levend op. Dit noem je ook wel de ziekte myiasis.

Hoe weet je of je met de vleesvlieg te maken hebt? De lichaamslengte ligt ergens tussen de 5 en 20 mm. De groene vleesvlieg is 10-14 mm lang en heeft een metaalachtige blauwe tot blauwgroene kleur. De blauwe vleesvlieg wordt ook wel grote baardbromvlieg genoemd. Deze is 10-14 mm lang en heeft een blauwe metaalachtige kleur.

Vleesvliegen ga je te lijf met een insectenlamp of gewoon een vliegenmepper. Alleen bij veel van deze vliegen in huis kun je een insectenspray gebruiken.

Naar insectenspray

Strontvlieg

Het komt zelden voor dat je de strontvlieg in huis hebt. Volwassenvliegen leven van nectar. Ze leggen hun eitjes in dieren mest, voornamelijk koeienvlaaien. Daarom wordt deze soort ook wel strontvlieg genoemd. Je herkent hem aan zijn bruingele tot oranje kleur en zijn lichaamslengte van 5-10 mm. De ogen zijn altijd rood gekleurd.

De strontvlieg hoef je niet te bestrijden. Wanneer je deze vliegen in huis hebt dan is hij hier per ongeluk terecht gekomen. Woon je langs een veehouderij of manege, dan kan het natuurlijk dat je deze vliegen vaker in huis hebt. Middels horgaas kun je voorkomen dat deze soort binnenkomt. Verder kun je ook een insectenlamp plaatsen.

Bromvlieg

Dan heb je nog de bromvliegen. Ze heten zo omdat ze tijdens hun vlucht een brommend geluid maken. De bromvlieg is tussen de 1,5 en 2 cm lang. Hij heeft altijd een harig uiterlijk en komt in verschillende glanzende kleuren voor. Dit zijn zwart, groen en blauw maar ook andere kleuren kunnen voorkomen.

Een bromvlieg leeft van rottend organisch materiaal. Ook voeden sommige soorten zich met vruchtensappen. De larven eten van levend weefsel of van andere insectenlarven en mieren. Vanwege de leefwijze kan de bromvlieg net als de vleesvlieg ziekten overbrengen.

Heb je bromvliegen in een huis, dan is het zaak om zo snel mogelijk van ze af te komen. Niet alleen vanwege hun hinderlijke geluid maar ook omdat ze onhygiënisch zijn. De bromvlieg bestrijden kan met een insectespray, je doodt dan direct alle aanwezige insecten. Hiervoor behandel je de ruimte in één keer en houdt deze gedurende 10-30 minuten gesloten. Daarna goed ventileren.

Een insectenlamp doodt verschillende vliegen en muggen, maar bij een grote plaag zul je zwaarder geschut in moeten zetten.

Varenrouwmug

Heb je kleine vliegjes in huis en zitten ze voornamelijk in je planten? Grote kans dat het hier om de varenrouwmug oftewel de varenrouwvlieg gaat. Het gaat hier niet echt om een vliegensoort maar om een muggensoort. De volwassen varenrouwmug is onschadelijk maar de larven vreten van de plantenwortels.

De volwassen muggen zijn zwart en zeer klein, ongeveer 2-3 mm groot. In tegenstelling tot fruitvliegjes hebben varenrouwmuggen geen rode ogen. Je kunt de larven bestrijden middels aaltjes. Ook werkt het heel goed om gebruik te maken van gele plakkertjes die je in de potgrond steekt. Hiermee vang je alle volwassen varenrouwmuggen waardoor de cyclus stopt.

Bekijk gele plakkertjes

Motmug of rioolvlieg

Vliegen in huis en zitten ze voornamelijk op de badkamer, het toilet of de kelder? Dan zou het zomaar om de motmug oftewel de rioolvlieg kunnen gaan. Je herkent deze insecten aan hun driehoekige vorm. In rust worden de vleugels aan de zijkant van het lichaam gedragen. Verder zijn ze een beetje ‘fluffy’ en niet de allersnelste vliegers.

De motmug en zijn larve leeft van rottend organisch afval. Dit kan in de dakgoot zijn maar ook in de riolering. Wil je de motmug bestrijden dan is het belangrijk dat je eerst al het organisch afval verwijdert. Maak de riolering goed schoon, net als de dakgoot. Met een insectenspray ben je snel van deze vliegjes af.

Soms is de plaag veel te groot om zelf te bestrijden. Je moet dan een ongediertebestrijder inschakelen.

Clustervlieg

Kijk eens goed op zolder of op de bovenste verdieping. Tref je hier vliegen in huis aan en zijn het er ontzettend veel, dan kan dit de klustervlieg zijn. In de herfstperiode zoeken ze hoge gebouwen om te overwinteren. Dat overwinteren doen ze slapend waarbij het lijkt alsof ze dood zijn.

Veeg of stofzuigen alle clustervliegen op en gooi ze in de container. Gebruik vervolgens een insectenspray om er zeker van te zijn dat de verborgen clustervliegen doodgaan. Houd er rekening mee dat deze vliegen geurstoffen uitscheiden. Hierdoor kan het dat het jaar daarop weer nieuwe clustervliegen verschijnen. Zorg er daarom voor dat je alles goed afdicht zodat ze niet binnen kunnen komen.

Schuiven naar boven