Prijs kitten: dit betaal je voor een huiskat of raskat

Een kitten is een jonge kat, of het nu een mannetje of vrouwtje is. De prijs van een kitten is van verschillende factoren afhankelijk. Ten eerste of het om een raskat of huiskat/kruising gaat. Daarnaast spelen zaken als het geslacht en leeftijd mee. Ook is de prijs een kwestie van vraag en aanbod. Hieronder vind je de verschillende prijzen voor kittens.

De huiskat

De meest voorkomende kat is de huiskat. Het gaat hier niet om een specifiek ras en ook niet om een kruising tussen twee rassen. Huiskatten zijn er in verschillende kleuren, vachttypen en aftekeningen. Over het algemeen is de huiskat kortharig. Heeft deze toch een ander vachttype dan betreft het hier vaak een kruising met een raskat.

[do_widget id=custom_html-6]

Bij de huiskat komen veel minder erfelijke aandoeningen voor dan raskatten. Hierdoor wordt de huiskat tussen de 14 en 16 jaar oud. Er zijn uitzonderingen waarbij dieren wel 25 jaar oud kunnen worden.

De prijs van een huiskat kitten is vrij laag. Soms zijn deze kittens gratis af te halen. In andere gevallen betaal je een bedrag tussen de € 25 en € 100. Houd er rekening mee dat een huiskat kitten geen stamboom heeft.

Prijs kitten uit een asiel

Haal je een kitten uit het asiel dan ben je iets duurder uit. Gemiddeld betaal je € 100-€ 150. Hierbij wordt vaak geen onderscheid gemaakt tussen bepaalde rassen. Een kitten uit het asiel kan op de eindstreep goedkoper zijn dan wanneer je een raskat kitten bij een fokker koopt.

Britse korthaar

De Britse korthaar is een populair kattenras. Hij heeft een pluizige en zachte vacht en is lief en aanhankelijk. Ook is de Britse korthaar vrij rustig van karakter. Zijn lichaam is stevig gebouwd en heeft een ronde kop.

Een Britse korthaar kitten kost tussen de € 500 en € 900. Zorg dat je deze kitten bij een goede fokker gaat. Als het om een echte Britse korthaar kitten gaat dan heeft deze een stamboom.

Europese korthaar

Veel huiskatten worden tot de Europese korthaar gerekend. Toch gaat het hier om een specifiek kattenras dat zijn oorsprong in Zweden heeft liggen. Uiterlijk lijkt de Europese korthaar wel op de huis-, tuin en keuken kat. Dit ras komt in verschillende kleuren voor en heeft vaak een getijgerd patroon.

Het karakter is speels, actief, aanhankelijk maar ook makkelijk. Doordat hij zo zachtaardig is past hij zich makkelijk aan het gezin aan. Voor een Europese korthaar kitten moet je rekenen op een prijs variërend van € 150-€ 500. Er zit dan wel een stamboom bij. Houd er rekening mee dat veel huiskatten worden aangeboden als Europese korthaar. De huiskat heeft geen stamboom en is vaak ook goedkoper.

Naar kittenvoer

Blauwe Rus

Het is onmogelijk om de prijzen van alle raskatten op te noemen, maar met een aantal voorbeelden weet je waar je aan toe bent. Bijvoorbeeld de aanschaf van een blauwe Rus kitten. Dit dier valt op dankzij zijn blauwgrijze vacht en zijn stevige bouw. De prijs van een blauwe Rus kitten ligt tussen de € 500 en € 800. In sommige gevallen kan Blauwe Rus kitten duurder zijn, bijvoorbeeld wanneer er veel vraag naar is.

Noorse boskat

De Noorse boskat is een opvallende verschijning. Hij heeft een verwilderd uiterlijk maar is wel hartstikke lief, rustig en ook nog eens sociaal. De Noorse boskat kan goed overweg met mensen, kinderen en andere dieren. De prijs van een Noorse boskat kitten varieert van € 500-€ 800. Wees er wel zeker van dat het hier om een echte raskat gaat.

Burmees

Dit oosters kattenras krijgt helaas te maken met verschillende erfelijke afwijkingen. Hierdoor wordt de Burmees in veel gevallen niet ouder dan 12 jaar. Wat kost een Burmees? Voor een Burmees kitten moet je rekenen op een prijs die ergens tussen de € 600 en € 900 ligt. Bij dit ras is het heel belangrijk dat kittens gezond zijn. De ouderdieren zijn bij voorkeur getest op de meest voorkomende erfelijke aandoeningen. Ook kun je de kitten zelf laten testen, er zijn verschillende DNA-tests beschikbaar.

Ragdoll

Wanneer je naar de Ragdoll kijkt dan zie je een forse kat met een brede kop en een lang lichaam. Dit ras heeft een mooie kleur en aftekening. Hoe duur is een Ragdoll? Helaas is dit ras niet heel goedkoop. Wanneer je voor een Ragdoll kitten gaat dan betaal je al snel tussen de € 1000 en € 1500, in veel gevallen nog wel meer.

Soms vind je een nestje Ragdoll kittens en blijkt het om een kruising te gaan. In dit geval ben je ook goedkoper uit, ergens tussen de € 750 en € 1000.

Munchin kat

De Munchin kat heeft wel iets weg van de teckel (hondenras). Dit dier staat namelijk heel laag op de pootjes. Vanwege deze erfelijke afwijking kan het dier slecht rennen en eigenlijk helemaal niet springen. In veel landen wordt dit ras dan ook niet officieel erkend. De Munchin kat behoort in Nederland tot de verboden dieren.

[do_widget id=custom_html-70]

Wil je een Munchin kitten kopen? Dan kom je bij de illegale handel terecht. De prijs ligt ergens tussen de € 600 en € 800. Je vindt ook kruisingen tussen Munchin kat en andere rassen. Zolang deze kruising niet aan dwerggroei lijdt kan hij gewoon gezond zijn. Wel moet je er rekening mee houden dat deze kitten drager is van het gen voor dwerggroei en dit weer door kan geven.

Duurste kat ter wereld

Op zoek naar de duurste kat ter wereld? Dan kom je bij de Ashera uit. Dit is een kattenras dat een combinatie is van de huiskat, de Bengaalse tijgerkat en de Afrikaanse Serval. Er is al eens € 70.000 voor dit ras neergeteld. Houd er rekening mee dat het hier niet om een echte raskat gaat. Er zitten namelijk twee wilde kattensoorten in.

Ook de Savannah behoort tot de duurste kat ter wereld. De Afrikaanse Sarahval (wilde kat) zit in het bloed van de Savannah. Een F1 kitten, dat is er een van de eerste generatie met het hoogste percentage wild bloed, kost tussen de € 15.000 en € 20.000. Je moet het er maar voor over hebben.

Schuiven naar boven