Roborovski Dwerghamster Zodier Gids

De Roborovski dwerghamster is een van de kleinste en snelste hamstersoorten. Hij staat bekend om zijn schattige uiterlijk en actieve gedrag. In deze Zodier gids lees je alles over de verzorging, huisvesting, voeding en andere belangrijke dingen van de Roborovski dwerghamster.

1. Huisvesting

Vanwege hun kleine formaat hebben Roborovski dwerghamsters een kooi nodig met een minimale afmeting van 60 x 40 cm. het is belangrijk dat de kooi voldoende geventileerd kan worden. Kies dus niet voor een dichte glazenbak, dat is niet goed.

Let erop dat ze zo klein zijn, dat ze makkelijk kunnen ontsnappen. De tralies van de kooi mogen niet te ver uit elkaar staan. Is je voor een bak, zorg dan dat het deksel er goed op zit en niet zomaar open kan. De bodem van de kooi voorzie je van een zachte laag bodembedekking, waarin het diertje kan graven. Bijvoorbeeld houtsnippers of zaagsel, eventueel aangevuld met stro om een nest van te bouwen. Zachte bodembedekking, zoals houtsnippers, zaagsel of papierbedding.

2. Voeding

De Roborovski dwerghamster heeft speciaal en hoogwaardig hamstervoer nodig. Dit is de basis van het dieet. Als aanvulling kies je voor groenten en fruit, gedroogde insecten en speciale tussendoortjes. Het is niet aan te raden om chips, koekjes, brood of andere dingen te geven waar de hamster dik van kan worden.

Elke dag vers water is belangrijk. Geef het water bij voorkeur in een hamsterdrinkfles. Geef je het in een drinkbakje, zorg dan dat je dit elke dag schoonmaakt.

Bestel hamstervoer in de webshop

3. Sociale behoeften

Roborovski dwerghamsters zijn van nature sociale dieren. Je kunt ze in paren of kleine groepen houden. Dit kan alleen wanneer ze samen opgroeien. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed met elkaar overweg kunnen en geen agressief gedrag vertonen. Wil je meerdere hamsters houden, zorg dan voor voldoende ruimte in de kooi. Bied meerdere schuilplekken aan.

4. Activiteit en speelgoed

Deze dwerghamsters zijn ‘s nachts actief, maar soms ook overdag. Ze hebben in ieder geval voldoende beweging nodig. Dit doe je door een hamsterwiel in de kooi te plaatsen. Zorg voor een veilig hamsterwiel dat bij voorkeur aan de zijkant en de achterkant gesloten is. Zo kunnen er geen ongelukjes ontstaan.

Richt de kooi verder in met leuk speelgoed. Dat hoeft niet veel te kosten, je kunt ook lege wc-rolletjes, lege kartonnen doosjes en andere kleine dingetjes in de kooi leggen. De hamster zal hier blij mee zijn. Zorg wel dat alles veilig is: geef geen geverfde items.

5. Hanteer ze met geduld

Roborovski dwerghamsters zijn van nature schuw en snel. Het vraagt wat geduld en tijd om hun vertrouwen te winnen. Laat ze wennen aan je aanwezigheid. Ga vaak bij de kooi zitten en praat zachtjes tegen de hamster. Misschien wil je hem optillen. Doe dit voorzichtig en op het tempo dat hamster aangeeft. Vermijd plotselinge bewegingen om hem niet te laten schrikken.

6. Nestmateriaal en slaapgewoonten

Net als andere hamsters zijn Roborovski dwerghamsters nachtdieren. Ze hebben een rustige en veilige plek nodig om te slapen. Zorg voor nestmateriaal dat veilig is en wat niet teveel vocht opneemt. Wanneer nestmateriaal nat wordt, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te vervangen. Zo voorkom je schimmels in de hamsterkooi.

7. Gezondheidszorg

Zolang Roborovski dwerghamster gezond oogt, is het niet nodig om met hem langs dierenarts te gaan. Dit doe je wel wanneer hij slechter gaat eten, diarree krijgt, ademhalingsproblemen heeft of andere gezondheidsklachten heeft. Niet elke dierenarts heeft voldoende ervaring met dwerghamsters. Vraag vooraf op deze gespecialiseerd is in exotische huisdieren.

8. Levensverwachting

De Roborovski dwerghamster heeft een levensverwachting van 2 tot 3 jaar. Sommige hamsters worden wat ouder, maar ouder dan 4 jaar is zeldzaam.

Hopelijk helpt deze gids je bij een goede verzorging van de Roborovski dwerghamster. Deze kleine, nieuwsgierige en energieke huisdieren hebben voldoende liefde en aandacht nodig. Dan beleef je er veel plezier aan.

Bekijk hier alle hamstergidsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven