Grijze dwerghamster Zodier Gids

De grijze dwerghamster (Cricetulus migratorius) is een kleine en fascinerende knaagdiersoort. Hij wordt in Nederland niet zo vaak als huisdier gehouden. Dit komt omdat ze van nature in een droog klimaat wonen, met name in het noorden van China en delen van Mongolië. Door de specifieke verzorging is hij wat minder populair. In deze gids lees je alles over de verzorging, voeding en andere zaken van de grijze dwerghamster.

1. Huisvesting

Een geschikte leefomgeving is van groot belang voor het welzijn van je grijze dwerghamster. In hun natuurlijke omgeving leven ze in zelfgegraven holen en tunnels. Zo kunnen ze zich beschermen tegen extreme weersomstandigheden en roofdieren.

Kies een ruime kooi met meerdere verdiepingen, zodat je hamster voldoende bewegingsruimte heeft. Hij moet ook kunnen klimmen. Zorg voor een stevig loopwiel, schuilplaatsen en tunnels om aan hun natuurlijke gedrag te voldoen. Bedek de bodem van de kooi met geschikt nestmateriaal, zoals ongeparfumeerd hooi of zacht papierbeddengoed.

2. Voeding

Geef het juiste hamstervoer dat specifiek is samengesteld voor hun voedingsbehoeften. Dit voer bevat vaak een mix van granen, zaden en noten. Hamstervoer vind je in de webshop of de dierenspeciaalzaak. Bewaar het voer altijd op een droge en donker plek.

Aanvullend op het voer, geef je af en toe kleine hoeveelheden verse groenten en fruit. Zorg er altijd voor dat er vers drinkwater beschikbaar is. Bij voorkeur in een waterflesje.

Bestel hamstervoer in de webshop

4. Sociaal gedrag

Grijze dwerghamsters zijn solitair aangelegd. In hun natuurlijke leefomgeving wonen ze alleen. Ze komen alleen voor de voortplanting samen. Deze dieren moet je dan ook alleen houden. Ze kunnen territoriaal en agressief zijn als je ze met andere hamsters samenbrengt.

Wil je meerdere grijze dwerghamsters houden, zorg er dan voor dat je ze van jongs af aan samen op laat groeien. Zo verklein je de kans op vechten. Houd er rekening mee dat zelfs hamsters die samen zijn opgegroeid later alsnog vijandig kunnen worden. Dan is het veiliger om ze apart te houden.

5. Voorplanting

De voortplanting van de grijze dwerghamster is snel. Deze hamstersoort heeft een kortere draagtijd in vergelijking met veel andere knaagdieren, meestal 18-21 dagen. Een vrouwtje kan meerdere keren per jaar werpen, met gemiddeld 4-6 jongen per worp. Ze zijn nestblijvers, wat betekent dat ze bij de geboorte onbehaard en met gesloten ogen zijn.

Na ongeveer 3 tot 4 weken beginnen de jongen vast voedsel te eten en zijn ze klaar om gespeend te worden van de moeder. Het is belangrijk om de jongen tijdig te scheiden van de ouders, om ongewenste voortplanting te voorkomen.

6. Activiteit en stimulatie

Grijze dwerghamsters zijn actieve diertjes. Ze hebben voldoende lichaamsbeweging en stimulatie nodig. Zorg dat de kooi voldoende speelgoed, klimmogelijkheden en tunnels bevat. Dit houdt je hamster bezig. Een loopwiel is goed voor de dagelijkse beweging. Verschillende speeltjes en het regelmatig veranderen van hun omgeving voorkomt verveling.

7. Hygiëne

Verschoon regelmatig het nestmateriaal en maak de kooi grondig schoon. Verwijder dagelijks overtollig voedsel en uitwerpselen. Gebruik alleen veilige schoonmaakmiddelen en vermijd sterke geuren die je hamster kunnen irriteren.

8. Gezondheidszorg

Houd het gedrag en de gezondheid van je grijze dwerghamster in de gaten. Tekenen van ziekte zijn verlies van eetlust, gewichtsverlies, lusteloosheid of abnormaal gedrag. Bij twijfel, ga naar een dierenarts met ervaring in het behandelen van knaagdieren.

9. Aandacht en socialisatie

Hoewel grijze dwerghamsters solitaire dieren zijn, kunnen ze goed tam worden. Neem dagelijks de tijd om je hamster voorzichtig uit de kooi te halen om te spelen. Maar ook om hem aan jou te laten wennen. Wees geduldig en bouw langzaam een band met je hamster op.

Door goed voor je grijze dwerghamster te zorgen, zal hij een gelukkig en gezond leven leiden. Geniet van de tijd die je samen doorbrengt!

Bekijk hier alle hamstergidsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven