Russische dwerghamster Zodier Gids

De Russische dwerghamster is een klein, schattig en actief hamsterras. Hij wordt steeds populairder als huisdier. Deze gids behandelt de verzorging, huisvesting en voeding van de Russische dwerghamster.

1. Huisvesting

Een ruim en veilig verblijf is belangrijk. Ga op zoek naar een kooi met een minimale afmeting van 60 x 40 cm. de hoogte is van minder groot belang, Russische dwerghamsters zijn niet de allerbeste klimmers. Soms wordt voor een aquarium gekozen. Wees je voorzichtig mee want dit biedt niet de beste ventilatie.

De Russische dwerghamster kan wel goed knagen. Kijk dus of de kooi of de bak knaagbestendig is. Op de bodem van de kooi weg je een laag zachte bodembedekking. Denk hierbij aan zaagsel, houtsnippers of papierbedding. Liever geen stro, dit neemt te weinig vocht op.

2. Voeding

In de webshop of de dierenwinkel is speciaal voer voor Russische dwerghamsters verkrijgbaar. Dit bevat alles wat het dier aan vitamine, mineralen en eiwitten nodig heeft. Veel het voer aan met groenten en fruit en gezonde tussendoortjes. Geef geen chips, koekjes of ander voedsel dat lekker is, maar niet bedoeld voor hamsters.

Uiteraard is het belangrijk om het drinkwater dagelijks te verversen. Geef het water in een speciaal drinkflesje, hierdoor kan het niet vies worden. Maak het flesje regelmatig van binnenuit goed schoon. Gebruik hier eventueel een klein flessenborsteltje voor.

Bestel hamstervoer in de webshop

3. Sociale behoeften

Russische dwerghamsters zijn sociale dieren. Hierdoor kun je ze goed samenhouden, terwijl je de Syrische hamster altijd alleen moet houden. Overigens is het geen probleem om een enkele Russische dwerghamster te houden.

Wanneer je er meerdere samenhoudt, houdt er dan rekening mee dat niet alle hamsters goed met elkaar om kunnen gaan. Ze kunnen agressief gedrag vertonen. Let daarom goed op hun gedrag en haal ze, indien nodig, uit elkaar.

4. Activiteit en speelgoed

Russische dwerghamsters zijn zeer actief, met name in de nachtelijke uren. Ze hebben voldoende beweging nodig. Plaats altijd een veilig hamsterwiel in de kooi. Dit geeft de hamster de gelegenheid om zijn energie kwijt te kunnen.

Ander leuk speelgoed voor de Russische dwerghamster zijn wc-rolletjes en tunneltjes, klimtoestellen en ander speelgoed.

5. Tam maken en vasthouden

Deze hamstersoort is wat schuwer dan de goudhamster. Het kost dan ook wat meer tijd om hem tam te maken. Daarnaast is het diertje heel erg klein en hierdoor kwetsbaar. Wees voorzichtig wanneer je de Russische dwerghamster opgepakt. Knijp zeker niet in het diertje.

6. Nestmateriaal en slaapgewoonten

Deze dwerghamsters zijn nachtdieren. Overdag slapen ze, het is belangrijk om ze dan met rust te laten. Je hamster vindt het fijn om zelf een nest te bouwen. Zorg daarom voor nestmateriaal. Dat kan van alles zijn, zolang het maar veilig is. Denk maar aan wc-papier of keukenpapier, stukjes wol, textiel en nog veel meer. Je kunt ook speciale hamsterwatten kopen. Maak één keer per week het gehele nest schoon waarbij je het nestmateriaal vervangt.

7. Gezondheidszorg

Je hamster kan ziek worden. Wanneer hij minder goed eet, lusteloos is of slecht adem kan halen, dan kan dit een teken van ziekte zijn. Ook diarree of hele harde kleutertjes kunnen duiden op ziekte. In dit geval is het aan te raden om na een dierenarts te gaan. Zoek naar een dierenarts die verstand heeft van exotische huisdieren.

8. Levensverwachting

De meeste Russische dwerghamsters worden niet zo oud. Ze hebben een levensverwachting van ongeveer 1,5 tot 2 jaar. Soms wordt de hamster ouder. Dit hangt ook een beetje van de verzorging af.

Deze Zodier Gids begeleidt je in de verzorging van de Russische dwerghamster. Deze hamsters zijn geschikt voor kinderen en volwassenen, mits er rekening wordt gehouden met de nachtelijke activiteiten van dit dier.

Bekijk hier alle hamstergidsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven