Puppy bijten afleren

Je houdt heel veel van je puppy maar wat kan hij hard bijten! Dat klopt, puppy’s hebben vlijmscherpe tandjes. Een puppy het bijten afleren? Belangrijk want dit hoort bij een goede opvoeding. Doe je niks aan dat bijten dan gaat het van kwaad tot erger.

Feit: een puppy heeft scherpe tanden

Een volwassen hond heeft een 2 keer zo grote bijtkracht als een mens. Bij de Cane Corso en de Kangal is de bijtkracht zelfs 5,85 maal hoger dan die van mensen. Puppy’s hebben een lagere bijtkracht maar wel ontzettend scherpe tanden. De beet van een pup voel je dan ook zeker.

Die scherpe tandjes, dat nog tot het melkgebit behoort, hebben puppy’s nodig om het eerste vaste voedsel te kauwen. Het jonge dier moet zijn bijtkracht leren ontdekken. Dit doet hij door zijn broertjes en zusjes te bijten. Gaat dit te hard dan volgt er een niet zo leuke reactie. Puppy’s proberen hun bijtkracht ook op mensen uit. Probleem is dat de meeste mensen op de verkeerde manier reageren waardoor de pup steeds harder gaat bijten.

Puppy bijten afleren: zo doe je dat

Het is heel normaal dat puppy’s op alles bijten en kauwen. Hiermee verkennen ze de wereld om zich heen maar leren ze ook meer over hun eigen kracht. Zolang de pup met nestgenoten of soortgenoten speelt leert hij wat wel en niet kan. De meeste pups komen op een leeftijd van 8-9 weken in een gezin terecht. Op dat moment moeten mensen het leiderschap overnemen.

Een puppy het bijten afleren? Op zich is dit niet zo moeilijk, je moet alleen weten hoe je dit doet. Daarom vind je hieronder meer over het bijtgedrag en hoe je dit onder controle kunt houden.

Leer de pup hoe hard hij mag bijten

Je moet het bijten van een puppy niet helemaal afleren. Bijten kan namelijk een belangrijke verdediging zijn. Wanneer de pup angstig wordt om te bijten dan kan hij zich nooit verdedigen tegenover andere honden of indringers. Straf dit dus niet direct af. Je puppy moet leren hoe hard hij mag bijten en in welke situaties.

Speel met je pup zoals je altijd doet. Het dier zal zijn tanden in je hand, voet, arm of been zetten. Doet dit pijn, roep dan onduidelijk ‘au’ of ‘nee’. Sta direct op en loop weg. Hiermee geef je duidelijk aan dat de puppy te hard gebeten heeft. Laat je niet verleiden tot een nieuw spel, want het dier zal dit wel proberen.

Opnieuw spelen

Wanneer kun je weer opnieuw met de pup spelen? Dit kan na 5 minuten. Je hoeft niet langer te wachten want het dier kan echt niet bedenken wat er 5 minuten geleden gebeurd is. Herstart het spel. Bijt puppy weer te hard? Herhaal bovenstaande. Zeg auw of nee en staak het spel.

Nooit de hond aaien wanneer hij te hard bijt

Het kan even duren voordat het dier in de gaten heeft dat hij te hard bijt. Het is een kwestie van volhouden. Sommige rassen hebben het na drie keer door, bij andere soorten duurt het wat langer. Aai puppy nooit wanneer hij te hard heeft gebeten. Door te aaien bevestig je zijn gedrag. Puppy moet leren dat te hard bijten hem niets oplevert, dus ook geen aai over zijn koppie of aandacht.

Wanneer puppy je blijft uitdagen

Hele jonge honden lopen over van enthousiasme. Het spel staken werkt niet omdat het dier aan je broekspijp of schoenen gaat hangen. In dit geval moet je duidelijker en consequenter zijn. Zet puppy even in een bench, achter een hekje of in een andere kamer. Dit hoeft echter maar voor 1 tot 2 minuten te zijn. In die periode kan het dier even afkoelen. Hierna laat je de pup weer los waarbij je goed op zijn gedrag let. Het is niet de bedoeling dat hij direct weer hard gaat bijten, in dit geval herhaal je bovenstaande stappen opnieuw.

Continu in de handen of kleding bijten

Sommige pups vragen veel aandacht. Ze bijten continu in je handen of trekken aan je kleding. Eigenlijk wil het dier niets anders dan spelen, iets dat vrij logisch is. Geef hier niet zomaar aan toe. Als leider bepaal jij wanneer het speeltijd is, niet de pup. Geef je namelijk aandacht wanneer het dier hierom vraagt dan krijgt hij vroeg of laat de overhand. Hij zal steeds dominanter worden, iets dat later tot problemen leidt.

Wanneer puppy in de handen bijt terwijl je met iets anders bezig bent, trek je gewoon je handen weg. Keer het dier eventueel de rug toe. Weglopen wil ook nog wel eens helpen. Blijft puppy aandacht vragen, geef hem dan een time-out door hem even in een andere kamer of in de hondenbench te zetten.

Je pup moet wel kunnen bijten en kauwen

Puppy’s verkennen de wereld met hun tanden, ze hebben immers geen handen om alles te betasten. Om alles te ontdekken worden soms meubels, schoenen of andere zaken vernield. Ook hierin moet je consequent zijn: dat mag niet. Is puppy alleen thuis dan mag hij niet de kans krijgen om ergens aan te bijten. Zet hem in een veilige kamer zonder kostbare spullen of stop hem in de bench.

Natuurlijk moet het dier wel aan iets kunnen bijten en kauwen. Niet alleen goed om zijn eigen bijtkracht te meten, ook heeft puppy dit nodig tijdens het wisselen van het gebit. Er zijn verschillende dingen die je het dier kunt geven. Denk aan een Puppy Kong, kauwbot of flostouw.

Bekijk kauwspeelgoed

Puppy’s bijten afleren: hulp van een professional

Een puppy het bijten afleren wil niet altijd lukken. Ben je bang voor gedragsproblemen, schakel dan een professional in. Het bijten afleren lukt niet tijdens puppycursus maar wel wanneer je een hondengedragskundige inschakelt. Normaal behandelt deze volwassen honden, maar het is nooit verkeerd om problemen voor te zijn.

Gedragstherapie en training is niet heel goedkoop. De kosten voor een consult bedragen € 100 tot € 200. Een oefensessie of privétraining kost tussen de € 40 en € 80 per uur. Om kosten te besparen is het altijd beter om zelf je puppy het bijten af te leren. Met voldoende tijd, aandacht en geduld gaat dit zeker lukken. Bekijk ook eens een van de goedkope trainingingen van zodier.nl (via het menu).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven